Högskolan i Halmstad

Forskare från Högskolan i Halmstad tar upp aktuella frågor på UR Samtiden på Utbildningsradion

Dela
I dagarna publiceras en föreläsningsserie på Utbildningsradion UR Play med föreläsningar och samtal med forskare från Högskolan i Halmstad. Tittarna får bland annat veta mer om det amerikanska valsystemet, hästars helande kraft och vad AI kan göra för framtidens sjukvård.

Sammanlagt består serien av sex olika föreläsningar och samtal på cirka 30 minuter vardera, som spelades in på Högskolan i Halmstad i november förra året. Produktionen står Utbildningsradions redaktion UR Samtiden för. Läs mer om de olika inslagen nedan.

Sänds också på Kunskapskanalen

Inslagen sänds också i Kunskapskanalen på följande tider:

1 februari, kl. 16:30: Hästars helande kraft
Hästsport är en av de vanligaste fritidsaktiviteterna i Sverige, och det visar sig att hästar också kan ha en helande kraft. Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad, forskar på hur hästar kan användas för att behandla psykisk ohälsa.

2 februari

14:00: AI och sjukvården
Ett samtal om hur AI kan förbättra vården, hjälpa till att ställa diagnoser och fördela resurser, Medverkande: Markus Lingman, överläkare vid Hallands sjukhus Halmstad, och Mattias Ohlsson, professor i maskininlärning. Moderator: Louise Wandel, kommunikatör vid Högskolan i Halmstad.

14:30: Böcker som låter ­­– röstens betydelse för läsupplevelsen
Vi lever mitt i en ljudrevolution då röstens potential att skapa immersiva upplevelser blir extra viktig. Cecilia Björkén-Nyberg, docent i engelsk litteratur, berättar om röstens betydelse och ljudbokens hälsoeffekter.

14:55: För vem ska skolan digitaliseras?
Ett samtal om digitalisering i skolan och vem den är för. Medverkande: Björn Sjödén, universitetslektor i utbildningsvetenskap, Patrik Lilja Skånberg, universitetslektor i utbildningsvetenskap, och Anniqa Lagergren, universitetslektor i pedagogik. Moderator: Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapernas didaktik.

15:20: Människan i den smarta staden
Ett samtal om självkörande bilar och automatiserade system – allt i staden ska bli smart. Men vad innebär det egentligen och vad är människans plats i det hela? Medverkande: Anna Hansson, doktorand i innovationsvetenskap, Pontus Wärnestål, docent i informatik, och Vaike Fors, docent i pedagogik. Moderator: Kristian Widén, professor i innovationsvetenskap.

15:40: Det amerikanska valsystemet
Vem bestämmer egentligen i USA och vad är det där med elektorsröster? Det får du svar på i föreläsningen med USA-kännaren Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap med inriktning på amerikansk politik.

UR Samtiden

UR Samtiden är ett tv-program som visas i Kunskapskanalen och på UR Play, producerat av Utbildningsradion (”UR”). Programmet har ett folkbildande uppdrag och sänder samtal, debatter och föreläsningar om samhälle, kultur och naturvetenskap.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande

I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye