If Skadeförsäkring

Farligt låta snön vara kvar på biltaket

Dela
Det har snöat mycket de senaste veckorna. Det gäller att tänka sig för innan man ger sig ut på vägarna. Slarv med att sopa bilen ren från snö kan bli både farligt och dyrt.

Denna vinter har vi fått mycket snö och tyvärr finns det bilister som inte sopar rent bilen innan de ger sig ut i trafiken. Vad många inte vet är att det är olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när man är ute och kör i trafiken.

– Hur bråttom man än har när man ska ge sig iväg är det livsviktigt att förbereda bilen. Snö på taket kan åka av under färden och leda till allvarliga olyckor. Det är särskilt farligt om temperaturen ligger runt nollan och tung snö rasar ner från biltaket. Vid en inbromsning kan hela snötäcket hamna på vindrutan och skymma sikten. Snö som blåser ner från taket kan även störa förare bakom, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Snön på taket kan komma att räknas som oförankrad last. Om polisen stoppar dig med snö på biltaket kan det ge 1 500 kronor i böter.

En annan sak som det slarvas med är att skrapa rent rutorna innan man kör iväg.

– Skrapa alltid rutorna rena från frost. Istäckta rutor begränsar sikten och gör det svårare att se andra trafikanter. Om du har slarvat riskerar du att åka fast för vårdslöshet i trafik, ett brott som ger dagsböter och som kan påverka körkortet, säger Johan Granholm.

Det är också viktigt att tänka på att sopa snön av registreringsskylten, för om den inte är läsbar så kan man få böter för det. Även bilens lysen måste vara fria från snö.

If tipsar – tänk på det här innan du ger dig iväg:

  • Sopa snön av hela bilen, inklusive fram- och baklyktor samt registreringsskylt innan du ger dig ut i trafiken
  • Skrapa rutorna fria från is så att du har god sikt. Ha alltid en snöborste och vass isskrapa liggande i bilen.
  • Använd vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag
  • Håll avstånd till dina medtrafikanter för att ge dig en större chans att hinna bromsa om det sker en olycka, eller ett plötsligt stopp i trafiken

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye