Naturskyddsföreningen

Regeringen måste stoppa bankernas utlåning till fossila bolag

Dela
Trots Parisavtalet fortsätter svenska banker att låna ut hundratals miljarder kronor till bolag inom kol, olja och gas. Om Sverige ska leva upp till klimatmålen måste regeringen införa en lag som sätter stopp för svenska bankers utlåning till fossila bolag. Det skriver Naturskyddsföreningen och Sveriges Konsumenter i en debattartikel i Expressen idag.

– Bankerna är nyckelaktörer i klimatomställningen. Då är det inte försvarbart att fortsätta stödja kol, olja och gas med bankkundernas pengar som om klimatkrisen inte existerade. Om Sverige ska ha en chans att leva upp till Parisavtalet måste regeringen agera så att inte bankerna kan låna ut pengar till fossila projekt, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. 

Igår släppte Fair Finance Guide en rapport som visar att SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank har lånat ut över 400 miljarder kronor till fossila bolag under de senaste fem åren. Bland annat till bolag som utvecklat ny kolkraft, borrar efter olja i Arktis eller använder utvinningsmetoder med särskilt hög klimat- och miljöpåverkan, som utvinning av oljesand och fracking. Det går på tvärs mot Parisavtalet som säger att alla finansiella flöden måste styras bort från verksamheter som orsakar klimatkrisen.

Eftersom bankerna på frivillig väg inte tagit ett tillräckligt stort ansvar måste regeringen nu agera. Naturskyddsföreningen och Sveriges Konsumenter uppmanar regeringen att införa en lag om att svenska bankers utlåning inte får gå till fossila projekt eller till fossilbolag som inte antagit en omställningsplan i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. 

Organisationerna uppmanar också regeringen att modernisera banksekretessen så att bankerna tvingas redovisa vilka företag de lånar ut pengar till. Idag är utlåningen, till skillnad från investeringarna, en insynsskyddad verksamhet vilket bidrar till att den klimatskadliga finansieringen kan fortgå. 

– Det är hög tid att banksekretessen moderniseras. Konsumenterna har rätt att få insyn i vad deras pengar används till. Hur ska de annars kunna fatta medvetna beslut om var de placerar sina pengar och utkräva ansvar av sin bank? säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

Läs debattartikeln här.
Läs mer om Fair Finance Guides rapport här.

Kontakter

Bilder

Om

Om Fair Finance Guide
Fair Finance Guide är ett samarbetsinitiativ i 13 länder som genom en internationell metod granskar hur hållbart och ansvarsfullt banker investerar och lånar ut pengar. Syftet är att förbättra insynen för allmänheten och därigenom påverka bankerna att ta större ansvar. Initiativet i Sverige leds av Sveriges Konsumenter i samarbete med Amnesty International, Diakonia, Fair Action, Naturskyddsföreningen och World Animal Protection. Läs mer på www.fairfinanceguide.se

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.

Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande

I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum