Stockholms stadStockholms stad

Steppande möss och fiskar som sjunger om ensamhet - pressinbjudan till konstutställning i city

Dela
KONSTPAUS #3 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären Niki Lindroth von Bahr. Välkommen till invigningen som sker utomhus kl. 16 på Stureplan på fredag den 5 februari. Stockholm konsts chef Stefan Hagdahl inviger tillsammans med Niki Lindroth von Bahr.
Snigeln ur Något att minnas. Foto: Niki Lindroth von Bahr
Snigeln ur Något att minnas. Foto: Niki Lindroth von Bahr

Visningsperiod: 5/2-26/3. Verken visas i olika intervall på de tre skärmarna, 5-6 gånger per timme.

– Niki Lindroth von Bahrs filmer är unika och lyckas tilltala något inom oss alla. Att visa konst på de stora reklamskärmarna skapar ett tankemässigt andrum i vardagen, säger curator Frida Cornell.

Den uppmärksammade konstnären och regissören Niki Lindroth von Bahr har rönt stor framgång med sina animationer i handgjord stop motion-teknik med dockor av möss, sniglar och fiskar. Nu visar hon delar ur två filmer, speciellt anpassade för Konstpaus och skärmarna utan ljud.

På Kungsgatan och Stureplan visas scener ur Min börda (2017), en animerad musikal som utspelar sig i ett köpcentrum nära en motorväg. På Kungsgatan möts vi av fiskar som sjunger om ensamhetens ångest och frustration, på Stureplan motas tristessen med ett steppnummer i klassisk Hollywoodstil.

Fyra sekvenser ur konstnärens senaste film Något att minnas (2019) visas på Katarinahissen.

– Det är en vaggvisa inför den stora katastrofen, minnen av en värld som håller på att lösas upp, säger Niki Lindroth von Bahr om filmen.

Filmerna blir existentiella fabler med ett melankoliskt grundackord. Vi är ensamma i en obegriplig värld tycks de säga. Men trots att apokalypsen lurar runt hörnet finns det något omhändertagande i det absurda, vi är ensamma tillsammans. De poetiska och drastiska texterna är skrivna av manusförfattaren Martin Luuk.  

Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex olika konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

– Att vidareutveckla och fördjupa samarbetet med våra partners på LED-skärmarna i staden och de inbjudna konstnärerna är väldigt spännande, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst. Det har stor betydelse att konsten på det här sättet ges möjlighet att expandera våra gemensamma rum.

Niki Lindroth von Bahr (f. 1984) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och är representerad som regissör av Nexus Studios i London. Hennes mångfalt prisbelönta kortfilmer har visats i utställningar och på filmfestivaler som Cannes, Berlinale, Toronto och Sundance. Lindroth von Bahr regisserar under 2021 en ny film för Netflix.

Mer information om konstnären och verket: Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst 08-508 31 320

Presskontakt, kulturförvaltningen: Carolina Ekéus 076-123 18 80

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, Press- och medieansvarig

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Snigeln ur Något att minnas. Foto: Niki Lindroth von Bahr
Snigeln ur Något att minnas. Foto: Niki Lindroth von Bahr
Ladda ned bild
Steppande mus ur Min börda. Foto: Jorun Burman Berg
Steppande mus ur Min börda. Foto: Jorun Burman Berg
Ladda ned bild
Niki Lindroth von Bahr Foto:Jorun Burman Berg
Niki Lindroth von Bahr Foto:Jorun Burman Berg
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum