
Färsk tysk statistik: "Styrkebesked för handeln med Sverige"

Enligt den nyligen presenterade preliminära handelsstatistiken från Tysklands statistiska centralbyrå Statistisches Bundesamt uppgick värdet på den tyska exporten under 2020 till 1204,7 miljarder euro, en minskning med 9,3 procent i jämförelse med 2019. Värdet på importen sjönk under samma period med 7,1 procent till 1025,6 miljarder euro.
Den dramatiska exportnedgången började efter coronautbrottet i mars som ledde till stängda gränser, logistiska problem och störningar i leveranskedjor. Förlusterna i mars och april 2020 gick inte att hämta ikapp, trots att årets samtliga efterföljande åtta månader landade på plus.
Tysk handel med Sverige står sig starkt
Mellan Tyskland och Sverige har handeln minskat med 5 procent i jämförelse med 2019 – en blygsam nedgång i jämförelse med många andra länder. Värdet på de tyska exporterna till Sverige uppgick 2020 till 23,4 miljarder euro och importerna till 14,8 miljarder euro. Med en handelsvolym på sammantaget 38,2 miljarder euro hamnar Sverige på plats 16 i listan över Tysklands viktigaste handelspartner.
Sverige är Tysklands fjortonde viktigaste exportmarknad (2019: plats 15). Den tyska exporten till Sverige sjönk med 6,2 procent 2020, vilket i sammanhanget får betecknas som en modest nedgång. Som en jämförelse minskade exporten till Finland med 7,1 procent och den till Norge med 8,1 procent.
Sett till importen hamnar Sverige på plats 19 (2019: plats 20). Nedgången uppgick till 3,4 procent. För en jämförelse minskade importen från Finland med 15,9 procent, från Danmark med 5,7 procent och från Norge med hela 28,4 procent, vilket ger en fingervisning om att produkterna från svenska företag fortsatt är mycket eftertraktade i Tyskland.
– Det är med tanke på de rådande omständigheterna under pandemin ett styrkebesked för det tysk-svenska affärsrelationerna, säger Ralph-Georg Tischer, vd Tysk-Svenska Handelskammaren.
Motsatt utveckling på de viktigaste marknaderna
Tysklands tre största exportmarknader 2020 var USA, Kina och Frankrike. Medan exporten till Kina i stort sett var oförändrad gentemot 2019 föll exporten till USA (-12,5 procent) och Frankrike (-14,6 procent) kraftigt. Dock ger månadssiffrorna i december 2020 anledning till tillförsikt: Tysklands export till världens största ekonomier USA och Kina steg med 8,4 respektive 11,6 procent i jämförelse med månaden före.
Sett till importen utgörs topp tre i likhet med 2019 av Kina, Nederländerna och USA. Tillbakagången här är inte lika stor som exportens vilket avspeglas i statistiken. För Kina redovisas till och med ett plus (+5,6 procent) i jämförelse med 2019, medan resultatet för såväl Nederländerna (-9,6 procent) och USA (-5,0 procent) är negativt.
Sammantaget finns ljus i sikte för den tyska utrikeshandeln: Kina förväntas leverera en kraftig BNP-tillväxt på runt 8,5 procent under 2021. Enligt prognoser från Tysklands exportorganisation BGA väntas även den amerikanska ekonomin växa kraftigt. Senast sommaren 2022 beräknas utrikeshandeln ligga på samma nivåer som före krisen.
Röda siffror i många branscher – men inte i alla
Tittar man på olika volymmässigt tunga varugrupper minskade den sammanlagda exporten av mineraliska bränslen och mineraloljor, varor av pappersmassa, papper eller papp och varor av järn eller stål. Detsamma gäller de omsättningsmässigt största varugrupperna maskiner, apparater och mekaniska redskap (-11,4 procent), elektriska maskiner och bild- och ljudåtergivningsenheter (-6,3 procent) samt motorfordon, släpfordon, tåg (-15,8 procent).
Däremot ökade den tyska exporten av ädelstenar, pärlor och ädla metaller kraftigt (+23,7 procent). Positiva resultat uppvisade även konsumtionsvaror, rester/avfall från livsmedelsindustrin, livsmedel och drycker, spannmål och den omsättningsmässigt starka och viktiga varugruppen farmaceutiska produkter (+6,1 procent).
Vad gäller importen minskade mineraliska bränslen och mineraloljor kraftigt (-29,2 procent). Även varor av pappersmassa, papper eller papp samt järn eller stål importerades det mindre av. En positiv utveckling uppvisade farmaceutiska produkter (+10,3 procent) och konfektionerade och begagnade textilvaror (+151,3 procent). Även importen av ädelstenar, pärlor och ädla metaller steg rejält (+40 procent).
De omsättningsmässigt största varugrupperna visar samma negativa trend som i exporten, om än på lägre nivåer: Maskiner, apparater och mekaniska redskap (-8,7 procent), elektriska maskiner och bild- och ljudåtergivningsenheter (-3,8 procent), motorfordon, släpfordon, tåg (-12,5 procent).
Nyckelord
Kontakter
Malin JohanssonKommunikationschef
Tel:0701-04 37 45malin.johansson@handelskammer.seValle WigersRegionansvarig Västsverige
Tel:031-65 93 01valle.wigers@handelskammer.seBilder
Länkar
Om
Med uppdrag att utveckla affärerna mellan Tyskland och Sverige
Tysk-Svenska Handelskammaren grundades 1951 och är den enda bilaterala handelskammaren för Tyskland och Sverige. Nätverket består av över 1200 tyska och svenska medlemsföretag och organisationen har sitt huvudsäte i Stockholm, med lokalkontor i Malmö och i Göteborg. Som medlemsorganisation med uppdrag att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige hjälper kammaren tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. Tjänsterna som erbjuds av de drygt 60 medarbetarna stäcker sig från marknadsetablering till skatt, juridik och redovisningstjänster.
Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK samarbetar Tysk-Svenska Handelskammaren med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland. Tysk-Svenska Handelskammaren är också del av Team Sweden för Tyskland.
Följ Tysk-Svenska Handelskammaren
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren stödjer turistnäringen10.12.2024 11:11:18 CET | Pressmeddelande
Tysk-Svenska Handelskammaren utökar sitt tjänsteutbud inom destinationsmarknadsföring för tyska och svenska aktörer inom turism och besöksnäring. Detta som en följd av att Tyska Turistbyrån stänger sin verksamhet i Sverige.
Tysklands image har försämrats – men svenska etableringar ökar21.10.2024 08:50:00 CEST | Pressmeddelande
Tysklands internationella ställning som en av de bästa platserna för affärsverksamhet står under tryck. Det visar en färsk undersökning från den tyska handelskammarorganisationen. Men svenska etableringar ökar i Tyskland.
Ta steget till tyska marknaden – ansök till acceleratorprogram11.10.2024 12:02:29 CEST | Pressmeddelande
Tysk-Svenska Handelskammaren söker på uppdrag av Energimyndigheten tio svenska bolag med produkter och tjänster inom områdena mobilitet och hållbara städer som vill ta steget till den tyska marknaden.
Svenska e-handelsföretag måste bli bättre på att uppfylla tyska lagkrav11.10.2024 09:25:13 CEST | Pressmeddelande
Svenska e-handelsföretag verksamma på den tyska marknaden har svårt att efterleva tyska lagkrav för försäljning via internet. En nyligen genomförd analys av Tysk-Svenska Handelskammaren avslöjar betydande brister.
Skolorna som får dela på en miljon för att främja tyska språket27.9.2024 08:33:18 CEST | Pressmeddelande
Tysk-Svenska Handelskammaren driver språksatsningen Deutsch – Ditt val! sedan 2018 för att få fler elever i svenska skolan att läsa tyska. Med årets satsning inräknad har totalt drygt 7,5 miljoner kronor delats ut till svenska skolor som satsar på det tyska språket.