Tysklands image har försämrats – men svenska etableringar ökar
Tysklands internationella ställning som en av de bästa platserna för affärsverksamhet står under tryck. Det visar en färsk undersökning från den tyska handelskammarorganisationen. Men svenska etableringar ökar i Tyskland.
Den internationella bilden av Tyskland som en ledande affärsplats har försämrats avsevärt under de senaste fem åren.
I undersökningen, där över 1250 företag från olika länder i världen deltog - däribland svenska företag - ansåg nästan hälften av företagen (48 procent) att Tysklands image har tagit skada de senaste åren. Av dessa angav 35 procent att imagen har ”försämrats” och 13 procent att den till och med har ”försämrats avsevärt”. Företag från eurozonen, Asien-Stillahavsområdet och Kina är särskilt kritiska till utvecklingen. Mer positiva tongångar uttrycks i Afrika och Mellanöstern samt Syd- och Centralamerika.
En varningsklocka: DIHK kommenterar resultatet
Enligt Volker Treier, analyschef för utrikeshandel vid den tyska takorganisationen Deutsche Industrie- und Handelskammer (DIHK) som står bakom undersöknngen, är det hög tid för de tyska beslutsfattarna att åter fokusera på att göra förbundslandet attraktivt för investeringar. För att göra detta måste de viktigaste lokaliseringsfaktorerna förbättras, så att företag väljer att förlägga sin verksamhet till Tyskland.
Enligt undersökningen bedömer över en tredjedel av företagen Tysklands affärsvänlighet som medelmåttig och mer än en fjärdedel uppfattar till och med landet som fientligt inställt till företagande.
Detta är en tydlig varningsklocka, enligt Treier.
Investeringsviljan minskar …
Det finns också farhågor om innovationskraften, en viktig faktor vid val av plats för sin affärsverksamhet. Medan 46 procent av de tillfrågade företagen berömmer Tysklands innovationsförmåga, tvivlar en femtedel av företagen på att landet är tillräckligt innovativt.
Enligt undersökningen rekommenderar allt färre företag att investera i Tyskland. Endast 43 procent var positiva, 32 procent förhöll sig neutrala och 25 procent avrådde till och med från att investera i Tyskland. Undersökningen visar tydligt vilka åtgärder företagen efterfrågar: mindre byråkrati, mer tillförlitliga politiska beslut och en starkare välkomnande kultur för företag och kvalificerad arbetskraft.
… men svenska företag fortsätter investera i Tyskland
Enligt Tysk-Svenska Handelskammaren finns ingen tydlig trend som visar att svenska investeringar minskar i Tyskland. Värdet på direktinvesteringar har minskat något men antalet bolagsetableringar i Tyskland har ökat under de senaste två åren från 1915 till 2300 svenskägda bolag i Tyskland enligt statistik för det tyska investeringsfrämjandet GTaI.
- Detta visar att våra affärsrelationer är fortsatt starka och växer. Det finns mycket som kan göras bättre och Tysklands strukturella svaghet påverkar många tysk-svenska affärer och projekt. Men kärnan i våra affärsrelationer fortsätter att utvecklas, till exempel inom högteknologisk forskning, hållbar mobilitet, säkerhetsteknik, energieffektivitet och life science. Det är viktigt att upprätthålla och vidareutveckla denna kärna, särskilt inom industrin. Vi är och kommer att förbli nära strategiska partners i den globala konkurrensen, säger Ralph-Georg Tischer, vd på Tysk-Svenska Handelskammaren.
Fakta om undersökningen
- Undersökningen genomfördes av de tyska handelskamrarna i utlandet (AHK) i samarbete med den tyska takorganisationen för handels- och industrikammare (DIHK) från slutet av augusti till mitten av september 2024 bland internationella företag. Tysk-Svenska Handelskammaren skickade ut enkäten till sina medlemsföretag i Sverige.
- 43 procent av de svarande företagen kommer från industrisektorn, 6 procent från byggindustrin, 35 procent från tjänstesektorn och 12 procent är handelsföretag.
- Mindre företag med färre än 100 anställda stod för 50 procent av svaren. 27 procent av företagen har mellan 100 och 1000 anställda. Stora företag med fler än 1000 anställda står för 23 procent av de svarande i världen.
- 53 procent är dotterbolag/filialer till tyska företag, 33 procent är icke-tyskägda internationella företag utan filial i Tyskland och 14 procent är icke-tyskägda internationella företag med filial i Tyskland.
- 29 procent av företagen kommer från eurozonen, 6 procent från Europa utanför EU, 6 procent från Öst- och Sydösteuropa utanför EU, inklusive Turkiet, 10 procent från Afrika och Mellanöstern, 17 procent från Syd- och Centralamerika och 6 procent från Nordamerika.
Nyckelord
Kontakter
Malin JohanssonKommunikationschef
Tel:0701-04 37 45malin.johansson@handelskammer.seBilder
Länkar
Vi förverkligar din affärsidé i Tyskland!
Tysk-Svenska Handelskammaren är en medlemsorganisation och vårt uppdrag är att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige. Det gör vi genom att hjälpa tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats.
Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK har vi ett gott samarbete med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland, vilket ger oss ett oerhört brett kontaktnät och tillgång till tyska beslutsfattare. Tysk-Svenska Handelskammaren är också del av Team Sweden för Tyskland.
Följ Tysk-Svenska Handelskammaren
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren stödjer turistnäringen10.12.2024 11:11:18 CET | Pressmeddelande
Tysk-Svenska Handelskammaren utökar sitt tjänsteutbud inom destinationsmarknadsföring för tyska och svenska aktörer inom turism och besöksnäring. Detta som en följd av att Tyska Turistbyrån stänger sin verksamhet i Sverige.
Ta steget till tyska marknaden – ansök till acceleratorprogram11.10.2024 12:02:29 CEST | Pressmeddelande
Tysk-Svenska Handelskammaren söker på uppdrag av Energimyndigheten tio svenska bolag med produkter och tjänster inom områdena mobilitet och hållbara städer som vill ta steget till den tyska marknaden.
Svenska e-handelsföretag måste bli bättre på att uppfylla tyska lagkrav11.10.2024 09:25:13 CEST | Pressmeddelande
Svenska e-handelsföretag verksamma på den tyska marknaden har svårt att efterleva tyska lagkrav för försäljning via internet. En nyligen genomförd analys av Tysk-Svenska Handelskammaren avslöjar betydande brister.
Skolorna som får dela på en miljon för att främja tyska språket27.9.2024 08:33:18 CEST | Pressmeddelande
Tysk-Svenska Handelskammaren driver språksatsningen Deutsch – Ditt val! sedan 2018 för att få fler elever i svenska skolan att läsa tyska. Med årets satsning inräknad har totalt drygt 7,5 miljoner kronor delats ut till svenska skolor som satsar på det tyska språket.
Tyskt turbinkoncept rustar småländskt vattenkraftverk för framtiden17.9.2024 09:00:34 CEST | Pressmeddelande
– Vi är väldigt glada över att nu ta vår turbinteknik till Sveriges vattenkraftverk, säger Per Delise, Sverigechef på DIVE Turbine som i måndags bjöd in till invigningen av de två första DIVE-turbinerna i Skandinavien vid vattenkraftverket i Kronoberg. De nya turbinerna är mer energieffektiva, översvämningssäkra och skonsammare mot fiskarnas liv i vattnet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum