Familjebostäder

Familjebostäder ökar solcellsytan med 50 procent

Dela
Familjebostäder växlar upp satsningen på förnybar energi. Fram till år 2023 ökar vi till 9 000 kvadratmeter solceller på våra tak. Nu testar vi batterilager för att använda mer av den solenergi vi producerar.

För att se det här innehållet från www.youtube.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Familjebostäder har minskat sin klimatpåverkan med 40 procent på tio år. Vi siktar på att minska med ytterligare 10 procent till år 2023. Det innebär främst två större satsningar - att minska vår energianvändning och producera mer förnybar energi med bland annat solceller.

Solcellssatsning i framkant

Idag har omkring 25 av Familjebostäders fastigheter solceller, som täcker en yta på 6 000 kvadratmeter. Fram till 2023 ökar vi till 9 000 kvadratmeter solceller, som beräknas generera drygt 1 000 000 kWh solel varje år.

– Vi satsar stort på förnybar energi och utökar solcellersytan med femtio procent på några år. Det är en viktig del i vårt mål att bli klimatneutrala, säger miljöchef Helena Ulfsparre.

Batterilager ökar egen solenergi

När vi bygger nya hus planerar vi för att minst 20 procent av fastighetens elbehov ska komma från solceller. När solen lyser som mest och solcellerna producerar mycket solel uppstår ibland ett överskott som säljs till elnätet. Målet är att kunna lagra solel och använda överskottet direkt i fastigheterna. I Familjebostäders nybyggda fastigheter i Årsta och Svedmyra har vi testat att använda batterilagring.

– Med batterilager kan vi halvera solelöverskottet så att mer solel går tillbaka till fastigheten. För att det ska vara en effektiv och lönsam lösning för oss behöver batterierna bli mer driftsäkra och investeringen halveras, säger Helena Ulfsparre.

Mer solenergi med jämn energifördelning

Förutom att lagra solenergi kan batterilager användas till att kapa effekttoppar i elnätet. Batteriet fördelar elförbrukningen jämnt under dygnet. Det innebär att en större del av den lagrade solenergin kan användas istället för att köpa el från elnätet. Metoden testades i Årsta och Svedmyra med gott resultat. 

– Att kapa effekttoppar med hjälp av batterilager var den mest lönsamma lösningen, men vi tittar också på fler sätt att sänka energianvändningen i våra fastigheter. Nu utvecklar vi metoder för att återvinna värme från varmvatten och styra energi och effekt genom AI och ny teknik, säger Helena Ulfsparre.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sollceller på fastigheten Rösträknarens tak, Årsta.
Sollceller på fastigheten Rösträknarens tak, Årsta.
Ladda ned bild
Solceller på fastigheten Rösträknarens tak, Årsta.
Solceller på fastigheten Rösträknarens tak, Årsta.
Ladda ned bild

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

PRESSINBJUDAN JÄRVAVECKAN: Allmännyttans jättar livecoachade på scen ­”Hjälp oss att bygga mer och billigare!”21.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När konjunkturen dyker, räntor och inköpspriser är fortsatt höga och kalkylerna är näst intill omöjliga att få ihop, fortsätter allmännyttan i Stockholm ändå att bygga staden. Hyresrätt för hyresrätt. Men hur blir bostadsbolagen ännu bättre? Hur kan byggkostnaderna pressas och byggtiderna kortas för att möta stockholmarnas behov av fler och prisvärda bostäder? Nu sätter sig tre av allmännyttans jättar, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, på scenen för att bli utmanade av experter – inför publik och direktsända kameror.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye