Tekniska verken i Linköping

Ny fiskväg i Laxberg – öringens port till Sommen ska öppnas

Dela
Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), har fattat beslut om att bygga ett fiskomlöp vid dammen i Laxberg, precis vid Sommens utlopp till Svartån. Syftet är att återskapa en bättre livsmiljö för framförallt den nedströmslekande Sommenöringen.
Foto: Mats Andersson
Foto: Mats Andersson

I Sommens utlopp till Svartån, vid Laxberg, finns en damm som reglerar vattenutflödet ur sjön. I Anslutning till dammen finns idag en fiskväg för att fisk ska kunna vandra mellan sjön och Svartån, men den är gammal och har visat sig ha en begränsad funktion.

Under tio års tid har ett projekt bedrivits med målet att kunna bygga en modern fiskväg, som ska fungera för alla arter. Projektet är ett samarbete mellan Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) - ägare till dammen, Länsstyrelsen, Boxholms Kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB.
I Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) ingår de bolag som använder dammen för att kunna producera hållbar vattenkraftsel i systemet. Dessa bolag är Tekniska verken i Linköping AB, Mjölby-Svartådalen AB och Holmen Energi AB.

MSS har nu fattat beslut om att bygga den nya fiskvägen, ett så kallat omlöp som kan beskrivas som en anlagd åfåra som leder en del av vattenflödet i ett slingrande lopp runt dammen. Projektet är den enskilt viktigaste pusselbiten i ett större projekt för att återskapa bättre livsmiljö för en rad arter, där den biologiskt viktigaste är den för området unika nedströmslekande Sommenöringen.

- Efter många års arbete med finansieringen kan vi nu äntligen starta detta viktiga projekt, det är ett mycket positivt besked att kunna ge, säger Ola Palmquist, MSS och affärsenhetschef Vattenkraft på Tekniska verken i Linköping.

- Vi är glada att det långa samarbetet med många olika intressenter nu äntligen bär frukt, Säger Fredrik Nordqvist, vd Holmen Energi.

Projektet är en frivillig miljöinvestering av MSS ägarbolag. Bolagen står för ungefär hälften av investeringskostnaden, resterande summa kommer från statliga medel och bidrag från organisationer som ingår i projektet. Projektet beräknas kosta totalt cirka 30 miljoner kronor.

- Det är en glädjens stund att kunna meddela att detta mycket viktiga naturvårdsprojekt nu blir av, vi är flera som jobbat hårt för det i många år, säger Jakob Bergengren fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.

Byggprojektet beräknas genomföras under 2022, men innan det kan bli verklighet måste ett tillstånd från Mark- och Miljödomstolen förlängas - en ansökan som just nu behandlas av domstolen.

För mer information kontakta gärna:

Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping
013-20 81 64
ola.palmquist@tekniskaverken.se

Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken i Linköping
013-20 92 09
jakob.bergengren@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Foto: Mats Andersson
Foto: Mats Andersson
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Svensk Biogas kan inte längre ta halva skattesmällen25.9.2023 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Natten till den 27 september höjer Svensk Biogas motvilligt priset på sina tankstationer. För att stötta sina kunder och markera biogasens viktiga roll i klimatomställningen, valde Svensk Biogas att själva gå in med halva kostnaden när den svenska skattebefrielsen på biogas försvann tidigare i år. Nu har man inte längre möjlighet att fortsätta att delvis kompensera för skattehöjningen, utan höjer priset med resterande andel – omkring 2,45 kronor per kilo.

Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik20.9.2023 12:00:00 CEST | Pressinbjudan

Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum