Ny fiskväg i Laxberg – öringens port till Sommen ska öppnas

I Sommens utlopp till Svartån, vid Laxberg, finns en damm som reglerar vattenutflödet ur sjön. I Anslutning till dammen finns idag en fiskväg för att fisk ska kunna vandra mellan sjön och Svartån, men den är gammal och har visat sig ha en begränsad funktion.
Under tio års tid har ett projekt bedrivits med målet att kunna bygga en modern fiskväg, som ska fungera för alla arter. Projektet är ett samarbete mellan Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) - ägare till dammen, Länsstyrelsen, Boxholms Kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB.
I Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) ingår de bolag som använder dammen för att kunna producera hållbar vattenkraftsel i systemet. Dessa bolag är Tekniska verken i Linköping AB, Mjölby-Svartådalen AB och Holmen Energi AB.
MSS har nu fattat beslut om att bygga den nya fiskvägen, ett så kallat omlöp som kan beskrivas som en anlagd åfåra som leder en del av vattenflödet i ett slingrande lopp runt dammen. Projektet är den enskilt viktigaste pusselbiten i ett större projekt för att återskapa bättre livsmiljö för en rad arter, där den biologiskt viktigaste är den för området unika nedströmslekande Sommenöringen.
- Efter många års arbete med finansieringen kan vi nu äntligen starta detta viktiga projekt, det är ett mycket positivt besked att kunna ge, säger Ola Palmquist, MSS och affärsenhetschef Vattenkraft på Tekniska verken i Linköping.
- Vi är glada att det långa samarbetet med många olika intressenter nu äntligen bär frukt, Säger Fredrik Nordqvist, vd Holmen Energi.
Projektet är en frivillig miljöinvestering av MSS ägarbolag. Bolagen står för ungefär hälften av investeringskostnaden, resterande summa kommer från statliga medel och bidrag från organisationer som ingår i projektet. Projektet beräknas kosta totalt cirka 30 miljoner kronor.
- Det är en glädjens stund att kunna meddela att detta mycket viktiga naturvårdsprojekt nu blir av, vi är flera som jobbat hårt för det i många år, säger Jakob Bergengren fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.
Byggprojektet beräknas genomföras under 2022, men innan det kan bli verklighet måste ett tillstånd från Mark- och Miljödomstolen förlängas - en ansökan som just nu behandlas av domstolen.
För mer information kontakta gärna:
Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping
013-20 81 64
ola.palmquist@tekniskaverken.se
Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken i Linköping
013-20 92 09
jakob.bergengren@tekniskaverken.se
Nyckelord
Bilder

Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar.
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum