NTF

Barns rörlighet förutsätter säkra passager

Dela
Barn och ungdomar har rätt till en säker, hälsosam och stimulerande utemiljö. Barn ska kunna röra sig fritt i sin närmiljö och kunna ta sig till och från skolan och fritidsaktiviteter på egen hand, utan risk för att dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Men då krävs säkra passager där barnen ska korsa gatan. NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har inventerat gång-, cykel- och mopedpassager i hela landet och kan konstatera att inte ens var tredje passage i dagsläget är tillräckligt säker.

Med syfte att öka andelen säkra gång-, cykel- och mopedpassager, har NTF inventerat kommunala gator och statliga vägar samt genomfört dialogmöten med kommuner, Trafikverkets regioner och kollektivtrafikmyndigheter. Passager klassas utifrån deras bedömda säkerhetsnivå för oskyddade trafikanter i tre nivåer; säkra, mindre säkra och osäkra. En gång-, cykel- och mopedpassage definieras som säker om den är planskild (dvs bro eller tunnel) eller om 85 procent av bilisterna kör maximalt 30 km/tim. För att säkerställa detta krävs oftast någon form av farthinder i anslutning till passagen. Under 2019 var 28 procent av passagerna säkra. Cirka hälften av passagerna var klassade som osäkra.

-Alla inblandade inser att det krävs stora resurser för att göra alla passager säkra och att det inte kan gå över en natt. Men det är otroligt viktigt att arbetet prioriteras och att man arbetar bort i första hand de osäkra passagerna. Risken att skadas allvarligt eller dödas som bilist har under de senaste tio åren minskat kraftigt. Under samma period ser vi knappt någon ökad säkerhet alls för gående och cyklister, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

I de dialoger som genomförts med närmare 200 kommuner framkommer det tydligt att det krävs en politisk vilja. Det politiska stödet för farthinder vid passager är en förutsättning för gående och cyklisters säkerhet. I övrigt ser vi att det finns behov och efterfrågan av kunskap om vad som krävs för en säker passage och att kommunerna behöver stöd för att välja de effektivaste åtgärderna vid om- och nybyggnad. Kommunerna behöver även i högre utsträckning ta fram långsiktiga handlingsplaner för att kunna prioritera rätt och använda resurserna på bästa sätt. En annan framgångsfaktor är att kommunen för en god dialog med företrädare för kollektivtrafiken. Det är viktigt att komma överens om hur säkerhet för oskyddade trafikanter ska uppnås vid passager där kollektivtrafik förekommer.

Ladda ner rapporten här: NTF Rapport 2020:3 Säkra GCM-passager

-En trafikmiljö med tillräckligt låga hastigheter är en förutsättning för att vi ska kunna uppmana föräldrar att sluta skjutsa sina barn till och från skolan. Säkra skolvägar och en säker närmiljö där barn kan leka, upptäcka och utvecklas är en nyckel i både det svenska trafiksäkerhetsarbetet och samhället i stort. Vi behöver få fler politiker som inser att utan en säker mobilitet för gående och cyklister har vi väldigt små förutsättningar att skapa hållbara städer med god livskvalité för barn, vuxna och inte minst en åldrande befolkning, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

 

Kontaktperson:
Marie Nordén, generalsekreterare NTF - 0702 215 965

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

NTF
NTF
Holmvägen 55
417 46 Göteborg

https://ntf.se/

Följ NTF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTF

Allt fler barn skadas på elsparkcyklar - endast 2 av 5 barn använder hjälm trots lagkrav24.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Elsparkcykeln blir ett allt vanligare inslag i trafikmiljön och det har skett en tydlig ökning av privatägda elsparkcyklar. Många barn använder sig av elsparkcykel för att transportera sig till skola och fritidsaktiviteter. Enligt statistiken hos Transportstyrelsen har antalet olyckor med elsparkcyklar bland barn 0–17 år ökat från 107 stycken 2020 till 867 olyckor 2023. Många struntar i att använda cykelhjälm och det är inte ovanligt att man skjutsar.

#10sekunder är tillbaka: Sveriges elever tävlar i trafiksäkerhet för att stoppa fortkörningen.19.3.2024 11:09:28 CET | Pressmeddelande

Kan man tävla i trafiksäkerhet? Ja, visst kan man det! Mellan den 18 mars och 26 april anordnas #10sekunder för elever i hela Sverige. Tävlingen tar avstamp i det faktum att varannan bilist kör för fort utanför skolor, trots stor olycksrisk och minimal tidsvinst på högst tio sekunder. Elevernas uppdrag: Att skapa kreativa filmer som visar hur lite man hinner med på de onödiga sekunderna man sparar in på att trycka på gasen utanför en skola. Genom elevernas engagemang ska trafikmiljön utanför skolor nu bli tryggare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye