Nordiskt intresse för ny märkning av vinterdäck

Trafiksäkerhet var ett av de viktigaste temana vid seminariet "Säkrare, smartare och grönare arktiska vägtransporter, som organiserades av Nordliga dimensionens partnerskap för Transport och logistik den 11 – 13 januari i Ivalo.
Vid seminariet föreslogs en märkning för icke-dubbade vinterdäck med syftet att separera däck för nordiska vinterförhållanden från dem som tillverkas för den centrala europeiska vintern.
- Vikten av en märkning på däck avsedda för nordiska vintrar ökar eftersom fler och fler konsumenter välja odubbade vinterdäck. Utan dubb är det helt enkelt för svårt för konsumenterna att avgöra om däcket är lämplig för våra nordiska vinterförhållanden, säger Marie Nordén.
Enligt däcktester genomförda i Finland är skillnaderna i stoppsträckor mellan nordiska och centraleuropeiska vinterdäck betydande. Nordiska dubbfria däck stannar 60 meter vid en hastighet av 50 km/h. Icke-dubbade däck anpassade för Centraleuropa har en stoppsträcka 78 meter, vilket är hela 18 meter eller fyra billängder senare.
Siri Meling, seminariedeltagare och ledamot i norska Stortinget var mycket intresserad.
- Vi har mycket odubbade vinterdäck i Norge. Det är definitivt värt att undersöka möjligheten att införa en märkning för is-grepp på vinterdäck. Det skulle helt klart ge konsumenterna mer användbar information säger Siri Meling.
En studie som gjorts av den tekniska forskningscentralen VTT i Finland drar slutsatsen att märkningen skulle medföra besparingar för de nordiska länderna. Kostnaderna för att införa märket skulle innebära minskat antal olyckorna redan under det första året.
Hannu Takkula, som är sitter i Europaparlamentet för Finland anser att märket skulle införas i de nordiska länderna utan inblandning av EU.
- Jag är från norra delarna av Finland och jag förstår mycket väl vikten av ett bra grepp på is. Även om frågan är relevant i EU så berör det främst Norden, vilket är varför vi bör ligga i framkant i att lösa problemet, säger Hannu Takkula.
För ytterligare information
Marie Nordén: + 46 70-221 59 65
Siri Meling: + 47 233 13 218
Hannu Takkula: +358 400 203 300
Nyckelord
Kontakter
Marie NordénGeneralsekreterare
Tel:+46 (0)70-221 59 65marie.norden@ntf.seMonica GreenOrdförande
Tel:+46 (0)70-530 42 10green.monica@icloud.comRickard CosiniKommunikationsansvarig
Tel:+46 (0)70-819 01 50rickard.cosini@ntf.seBilder
Dokument
Om
Följ NTF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från NTF
Pensionerade kvinnor tar tillbaka ratten – NTF och Länsförsäkringar i Jönköping gör det möjligt10.3.2025 09:03:26 CET | Pressmeddelande
Efter flera framgångsrika genomföranden återkommer utbildningen "Ta tillbaka ratten" till Jönköping under 2025. Utbildningen är särskilt utformad för pensionerade kvinnor som har körkort, men som på grund av olika omständigheter inte kör bil. Satsningen ska främja kvinnors mobilitet och självständighet.
Slask, modd och isfläckar på snöröjda vägar är inte ok – NTF vill minska fallolyckorna27.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast en av 20 kommuner blir godkända efter att NTF observerat väglaget på gångstråk under vintermånaderna 2024–2025. Enligt kommunerna behövs mer resurser, bättre dialog och bättre samsyn kring vad god vinterväghållning innebär.
Allt fler barn skadas på elsparkcyklar - endast 2 av 5 barn använder hjälm trots lagkrav24.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcykeln blir ett allt vanligare inslag i trafikmiljön och det har skett en tydlig ökning av privatägda elsparkcyklar. Många barn använder sig av elsparkcykel för att transportera sig till skola och fritidsaktiviteter. Enligt statistiken hos Transportstyrelsen har antalet olyckor med elsparkcyklar bland barn 0–17 år ökat från 107 stycken 2020 till 867 olyckor 2023. Många struntar i att använda cykelhjälm och det är inte ovanligt att man skjutsar.
Uppmaningen till kommunerna: Gör mer för att fler ska använda cykelhjälm!25.6.2024 13:12:26 CEST | Pressmeddelande
Mätningar av cykelhjälmsanvändning visar att vi har långt kvar för att kunna klara målen för 2030. Nu uppmanar NTF både kommunerna och cyklisterna att göra mer. Speciellt viktigt när pendelcyklingen övergår till fritidscykling på semestern.
#10sekunder är tillbaka: Sveriges elever tävlar i trafiksäkerhet för att stoppa fortkörningen.19.3.2024 11:09:28 CET | Pressmeddelande
Kan man tävla i trafiksäkerhet? Ja, visst kan man det! Mellan den 18 mars och 26 april anordnas #10sekunder för elever i hela Sverige. Tävlingen tar avstamp i det faktum att varannan bilist kör för fort utanför skolor, trots stor olycksrisk och minimal tidsvinst på högst tio sekunder. Elevernas uppdrag: Att skapa kreativa filmer som visar hur lite man hinner med på de onödiga sekunderna man sparar in på att trycka på gasen utanför en skola. Genom elevernas engagemang ska trafikmiljön utanför skolor nu bli tryggare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum