Karl Ståhl ny statsepizootolog

Karl Ståhl är chef för avdelningen för epidemiologi och sjukdomskontroll vid SVA. Han är disputerad veterinär med såväl grund- som forskarutbildning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Avhandlingen handlade om virussjukdomar hos nötkreatur och fältarbetet genomfördes i Peru. Han var biträdande statsepizootolog 2012 - 2019 och har varit tillförordnad statsepizootolog sedan augusti 2019, då han efterträdde nuvarande generaldirektör Ann Lindberg. Sedan 2010 har hans forskning främst fokuserat på den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest, som drabbar grisar och vildsvin och som idag utgör ett globalt hot mot grisnäringen.
Karl Ståhl kommer ursprungligen från Lund, men flyttade till Uppsala första gången redan 1992 och har snart bott halva sitt liv i Uppsala.
”Vi hade alltid djur hemma”
– Jag kommer från en läkarfamilj där far- och morföräldrar, föräldrar och bror är läkare – så fler läkare behövdes inte. Däremot hade vi alltid djur hemma, hundar (mest taxar), sköldpaddor, marsvin, hamstrar, kaniner, undulater och en fjällämmel…så det blev veterinärutbildning och jag fick motvilligt flytta norrut. Dock är det länge sedan jag hanterade en patient. Idag föredrar jag att söka upp en ”riktig” veterinär när det är dags att vaccinera taxarna.
– Många av de sjukdomar som ligger inom statsepizootologens ansvar är exotiska för Sverige och för EU och ofta av gränsöverskridande natur. Arbetet med sådana sjukdomar kräver därför en internationell utblick, inte minst för att ha koll på smittläget i omvärlden för att förstå vilken risk detta utgör för Sverige och svenska djur. Internationell samverkan kring sådana sjukdomar kan dessutom bidra till minskad förekomst och påverkan på människors och djurs hälsa i länder där dessa normalt förekommer. Och samtidigt leda till minskad risk för vidare spridning till smittfria områden, inklusive Sverige och EU.
Utpräglad internationell profil
Karl Ståhl har bott och verkat utomlands under flera perioder, senast i Bryssel 2016 - 2018. Han har deltagit i och bedrivit internationella forskningsprojekt med fokus på smittsamma sjukdomar i snart 20 år, i Sydamerika, Sydostasien och Afrika. Sedan 2018 sitter han med i expertpanelen hos den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), med fokus på djurhälsa.
Den internationella erfarenhet som han själv värderar högst, och som präglat honom starkt såväl professionellt som privat, är dock vistelsen i Uganda. Där bodde han med familjen och arbetade med forskningsprojekt om afrikansk svinpest under åren 2010 – 2012.
– Uganda är ett land som ligger mig mycket varmt om hjärtat av många anledningar, inte minst de fantastiska människorna, naturen och kulturen. Och om man som jag har en fascination för exotiska och allvarliga infektionssjukdomar så har Uganda dessutom väldigt mycket sådant att erbjuda. Många allvarliga virusorsakade sjukdomar såsom ebola, marburg, zika, afrikansk svinpest och nilfeber har sitt ursprung i regionen, säger Karl Ståhl.
Svårt förutspå nästa utbrott
– Även om man har koll på smittläget i omvärlden är det dock svårt att förutspå vad som kan dyka upp på hemmaplan härnäst. Få hade kunnat förutsäga att vi under en och samma halvårsperiod skulle få uppleva omfattande smittspridning hos svenska minkar av Sars-CoV-2, viruset som orsakar covid-19 hos människa; det första utbrottet på 40 år hos gris av den allvarliga salmonellatypen Salmonella Choleraesuis och vad som verkar vara relativt omfattande spridning av samma bakterie hos svenska vildsvin; samt utbrott av fågelinfluensa i en omfattning som vi aldrig tidigare upplevt i landet. Det är därför jobbet som statsepizootolog är så spännande, fortsätter han.
SVA:s generaldirektör Ann Lindberg är glad över valet av efterträdare på posten som statsepizootolog:
– Jag har arbetat nära Karl i många år och känner honom som trygg, engagerad och mycket kunnig. Han är helt rätt person att axla ansvaret som statsepizootolog, något han också fått möjlighet att visa under året som gått. Karl är också mycket respekterad som expert internationellt, och har ett stort nätverk – en tillgång både för SVA och för Sverige.
Karl Ståhl är gift och har tre barn, tre taxar och en liten landsköldpadda. Han älskar värme och sol och föredrar sommar framför vinter alla dagar i veckan. För övrigt tycker han mycket om god mat, vin, racketsport och Malmö FF.
Mer information
Regeringen beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 4 februari att utse Karl Ståhl till statsepizootolog och professor vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Nyckelord
Kontakter
Karl StåhlStatsepizootolog
Tel:018-67 41 27karl.stahl@sva.seMikael PropstPressekreterare
Tel:070-371 03 53mikael.propst@sva.seBilder

Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Vaccination av hästar i fokus under kampanjen Stoppa kvarkan5.5.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Med vittnesmål från ett allvarligt kvarkautbrott i ett stall i Dalarna vill årets kampanj Stoppa kvarkan få hästägare att förstå hur farligt kvarka är. Om fler vaccinerar sina hästar kan sjukdom och spridning förhindras.
Avhandling: stoppa Mycoplasma bovis för friskare kalvar och mer mjölk22.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Avhandlingen visar att mjölkgårdar med antikroppar mot Mycoplasma bovis (M. bovis) har högre kalvdödlighet än andra gårdar. En jämförelse av mjölkproduktion visade att kor fria från antikroppar producerade betydligt mer mjölk.
Rapportera Fästing 2025: Skicka in din fästing för att kartlägga TBE-virus10.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Tack vare att människor över hela Sverige har rapporterat tiotusentals fästingar med bild till Rapportera Fästing har kunskapen om landets fästingarter och deras utbredning ökat. SVA och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Förhoppningen är 10 000 inskickade fästingar.
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum