Kvinnor med funktionsnedsättning missgynnas på arbetsmarknaden
– Kvinnor med funktionsnedsättning behöver synliggöras mer inom såväl jämställdhets- som funktionshinderpolitiken, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.
Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet har haft regeringens uppdrag att särskilt kartlägga hinder för den ekonomiska jämställdheten för kvinnor med funktionsnedsättning.
– Den ekonomiska ojämställdhet som finns mellan kvinnor och män generellt förstärks ytterligare för kvinnor med funktionsnedsättning, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet.
Kvinnor med funktionsnedsättning lever i dag i betydligt större ekonomisk utsatthet än andra kvinnor. De är överrepresenterade i den grupp vars disponibla inkomst understiger 60 procent av medianinkomsten. Konsekven blir att många kvinnor med funktionsnedsättning lever i ekonomisk otrygghet.
Det finns också stora skillnader mellan kvinnor och män med funktionsnedsättning när det gäller omfattningen av arbete. En oproportionerligt stor del av gruppen kvinnor med funktionsnedsättning är långtidsarbetslösa. De arbetar betydligt oftare deltid, är deltidsarbetslösa eller har timanställning än andra. Samtliga av dessa faktorer bidrar till inkomstklyftorna.
Kartläggningen visar också tydligt att arbetsmarknadspolitiskt stöd riktade till personer med funktionsnedsättning träffar olika beroende på kön. Generellt har män större tillgång till insatser och stöd än kvinnor. En stor del av gruppen kvinnor med funktionsnedsättning upplever också att de är utsatta för diskriminering och kränkande särbehandling i arbetslivet, och då inte minst negativa attityder från arbetsgivaren.
För att komma åt de allvarliga brister i ekonomisk jämställdhet som kartläggningen visar föreslås ett antal åtgärder:
-
Arbetet med att förebygga diskriminering, bland annat inom ramen för bestämmelserna om aktiva åtgärder, måste på ett tydligare sätt kombinera perspektivet jämställdhet och funktionsnedsättning.
-
Kunskapen om samspelet mellan funktionsnedsättning och jämställdhet i arbetslivet behöver generellt höjas för att kunna säkerställa ett systematiskt arbete och effektiva insatser.
-
Arbetsmarknads- och välfärdsstöd riktade till personer med funktionsnedsättning behöver samordnas. De behöver också analyseras, reformeras och moderniseras ur ett jämställdhetsperspektiv.
Läs hela rapporten här:
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:070-784 74 97press@jamy.seOm
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
79 miljoner för att förebygga våld13.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu får 23 aktörer statsbidrag för projekt och verksamheter som förebygger mäns våld mot kvinnor. I många av ansökningarna till Jämställdhetsmyndigheten riktar sig insatserna till barn. Totalt fördelar myndigheten 79 miljoner kronor för de närmaste två åren.
Kvinnor har sämre möjligheter att vara lokalpolitiker än män2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Högre krav, härskartekniker och svårigheter att balansera uppdrag med familjeliv. Sämre villkor i den lokala politiken gör att kvinnor har det svårare att ha uppdrag och oftare hoppar av, visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum