Luftkvaliteten för ridinstruktörer och ryttare har undersökts i forskningsprojekt

Ridning är en av Sveriges största sporter sett till antalet utövare. Trots det vet vi inte mycket om hälsoaspekten i ridhus och på ridbanor. Ann-Christine Mannerling vid Arbets- och miljömedicin i Örebro har gjort mätningar vid fyra ridhus och tre ridbanor i Örebro län.
– Först och främst ville vi ta reda på hur mycket kvarts som finns i dammet, eftersom det kan vara en hälsofara både för ryttarna och för ridinstruktörerna. Men vi har även kartlagt inomhusmiljön och tittat på relativ luftfuktighet, temperatur, koldioxidhalt och spridning av mikroorganismer, säger Ann-Christine Mannerling.
Höga halter av kvarts i ridhusunderlaget
Under en ridlektion på 50 minuter mättes de damm- och kvartspartiklar som når längst ner i luftvägarna, det som kallas den respirabla fraktionen. Mätningen utformades för att efterlikna det som en ridinstruktör utsätts för. Dessutom analyserades kvartshalten i ridhusunderlaget.
– Resultaten visar att kvartshalten i dammet är under Arbetsmiljöverkets nivågränsvärde, men om en ridinstruktör arbetar flera timmar på ridbanan kan det ändå innebära höga halter. På vissa anläggningar kan ridinstruktörer komma upp i sådana halter att de uppfyller kriterierna för lagstadgade medicinska kontroller med tjänstbarhetsbedömning, säger Ann-Christine Mannerling.
Kunskapen behöver öka
För att säkerställa att ridinstruktörer och ryttare har en hälsosam miljö i ridhus och på ridbanor skulle kunskapen behöva öka inom branschen.
– Att vistas i ridhus och på ridbanor ses ofta som en hobby eller en sport, men för ridinstruktörer är det arbetsmiljön det handlar om. Vi har sett att kunskapsnivån hos anställda inom hästnäringen skulle behöva förbättras. I dag saknas ofta kunskap om hälsoaspekten kring damm och kvarts, säger Ann-Christine Mannerling.
Klimatförändringar framtida problem
I och med ett förändrat klimat förväntas varma dagar och värmeböljor bli vanligare i framtiden, något som kommer påverka ridsportsanläggningar.
– När temperaturen höjs ökar behovet av att vattna ridhusbanor och utebanor för att det inte ska damma lika mycket. Det kan bli ett problem eftersom många ridanläggningar redan har brist på vatten, så det behövs lösningar för att till exempel ta tillvara på regnvatten. Samtidigt kan ökade regnmängder innebära mer fukt och risk för fukt- och mögelskador i ridhus och stallbyggnader, säger Ann-Christine Mannerling.
Vid ytterligare frågor kontakta
Ann-Christine Mannerling
Yrkes- och miljöhygieniker
Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset Örebro
Telefon: 019-602 24 99
E-post: ann-christine.mannerling@regionorebrolan.se
Nyckelord
Kontakter
Jens QwarngårdKommunikatör
Tel:019-602 24 58jens.qvarngard@regionorebrolan.seBilder


Dokument
Länkar
Om
Arbets- och miljömedicins uppdrag är att förebygga ohälsa orsakad av miljön och vi arbetar på uppdrag av Region Sörmland, Region Västmanland, Region Värmland och Region Örebro län.
Vårt arbete rör sambandet mellan hälsa och ohälsa och olika typer av exponeringar i miljön. Hos oss står arbetsmiljö och omgivande miljö i fokus.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
Ny kunskap om biologiska läkemedel vid behandling av IBD28.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att studera svenska patientdata har Örebroforskaren Isabella Visuri funnit nya mönster i hur biologiska läkemedel påverkar patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Resultaten kastar nytt ljus över behandlingseffekter, säkerhet och möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst chans att lyckas med sin behandling.
Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning20.12.2024 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum