Seger i arbetet mot skatteflykt trots svenskt motstånd

På mötet i EU:s konkurrenskraftsråd i eftermiddags uppnåddes den kvalificerade majoritet som krävdes bland medlemsländerna för att kunna enas om regler om att multinationella företag öppet ska redovisa sina skattebetalningar för varje land de är verksamma i, så kallad offentlig land-för-land-rapportering.
Sverige fortsatte att motsätta sig och ifrågasatte den rättsliga grunden för förslaget, när man återigen hävdade att förslaget är en skattefråga och inte en redovisningsfråga. Positionen skiljer sig dramatiskt från exempelvis Danmarks som gjorde ett starkt anförande för transparens som nyckelfråga för att motverka skatteflykt.
– Idag har en majoritet av EU:s medlemsländer äntligen tagit ställning för ökad insyn i multinationella företags skattebetalningar. Vi är ett steg närmare möjligheten för människor att kunna utkräva ansvar av företag och beslutsfattare för att stoppa skatteflykt, säger Penny Davies, policyrådgivare på Diakonia.
Oense i fem år
Processen har pågått i över fem år. Redan 2016 lade EU-kommissionen fram ett förslag på regler för att multinationella företag öppet ska redovisa sina skattebetalningar land-för-land. Förslaget kom som svar på de skatteflyktskandaler som duggat tätt de senaste åren. Dessa avslöjanden har visat hur rika personer och storföretag, ofta med hjälp av dolda skatteparadis, har smitit undan med skatten. EU-parlamentet enades 2017 om en position som gick ännu längre än kommissionens. Sedan dess har EU:s medlemsländer varit oense i frågan. Men nu finns alltså den kvalificerade majoritet som behövs för att EU ska kunna anta gemensamma regler.
Sveriges på skatteparadisens sida
Sverige har hela tiden blockerat processen tillsammans med notoriska skatteparadis i EU, så som Luxemburg, Irland och Malta. Sverige hävdar att förslaget är en skattefråga, inte en redovisningsfråga.
Men flera medlemsländer, däribland våra grannländer Danmark och Finland, delar inte denna position. Det gör heller inte EU-kommissionen och EU-parlamentets rättsliga analys som menar att förslaget varken berör skatteregler eller inskränker medlemsländernas rätt att själva bestämma på skatteområdet. De anser att det helt enkelt är en fråga om transparens.
Portugisiskt kompromissförslag
Det portugisiska ordförandeskapet hade lagt fram ett kompromissförslag och när EU:s konkurrenskraftsråd samlades idag fick medlemsländerna uttrycka sitt stöd för eller motstånd mot förslaget. I ett nästa steg ska alla länder bekräfta sin position skriftligt den 3 mars och därefter kan förhandlingar starta mellan medlemsländerna, parlamentet och kommissionen.
– Nu är det viktigt att EU enas om effektiva regler som också gör det möjligt för människor i utvecklingsländer att få ta del av informationen, säger Penny Davies.
EU-parlamentet anser att företagen bör åläggas att rapportera för sin verksamhet i alla länder, inte bara för sin verksamhet i EU och i så kallade skatteparadis, men detta ingår inte i Portugals kompromissförslag.
Nyckelord
Kontakter
Penny Daviessenior policyrådgivare utvecklingsfinansiering
penny.davies@diakonia.seEsther Flores Sedmanpressekreterare
Tel:0765-011 747esther.floressedman@diakonia.seBilder

Länkar
Om
Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Rekordstor biståndsvilja när USAID läggs ned26.3.2025 08:22:24 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio svenskar vill att regeringen återställer biståndet till en procent av BNI, visar en undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Diakonia. Därmed har andelen svenskar som vill se ett ökat bistånd mer än fördubblats under de senaste månaderna. Under samma period har flera EU-länder aviserat sänkningar i biståndet och USA stängt ned världens största biståndsgivare USAID.
Laga god, hållbar mat med kalender från stjärnkocken Paul Svensson och Diakonia2.12.2024 13:19:22 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med den välkände hållbarhetskocken Paul Svensson har Diakonia tagit fram en vacker kalender för 2025. Kalendern, som har fokus på matsäkerhet och odling, innehåller fyra recept som komponerats av Paul Svensson. Intäkterna går till Diakonias verksamhet.
Nödläge i Libanon – Diakonia finns på plats9.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Situationen i Libanon är akut. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem efter Israels attacker. Diakonia arbetar på plats i landet och har startat en särskild insamling för att kunna bistå framför allt kvinnor och barn med skydd, mat och psykosocialt stöd.
Diakonias medarbetare Magnus Walan tilldelas Zaida Catalán-priset 20248.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?3.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum