Djurens Rätt

Djurens Rätt i gemensamt EU-upprop: Förbjud vilda djur på cirkus

Dela
I samband med Världsdagen för natur- och djurliv (World Wildlife Day) lanseras idag en gemensam EU-kampanj för att införa ett förbud mot vilda djur på cirkus i EU. En ny opinionsundersökning visar att 68 procent av européerna vill se ett sådant förbud. Bakom kampanjen står Djurens Rätt tillsammans med Eurogroup for Animals – en sammanslutning av ett 70-tal djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa.

I Sverige finns restriktioner kring vilka djur som inte får användas på cirkus. Det är bland annat inte tillåtet att ha apor, elefanter eller giraffer på svensk cirkus. Men lagstiftningen inom EU ser väldigt olika ut från land till land. I den gemensamma kampanjen vill nu Djurens Rätt tillsammans med Eurogroup for Animals se att ett EU-omfattande förbud mot användning av vilda djur på cirkus införs.

– Att vilda djur tas från sin naturliga livsmiljö och utnyttjas till underhållning på ett plågsamt sätt är både oetiskt och föråldrat. Dessutom utsätts djuren för en stor psykologisk stress och fysisk risk. Det är på tiden att förbjuda detta förlegade utnyttjandet av vilda djur, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

7 av 10 européer vill se ett förbud
I EU har 23 länder redan lagstiftning som i olika omfattning förbjuder användning av djur på cirkus. Däremot har länder som Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien inte infört något förbud. Och i Tjeckien, Finland och Ungern har länderna endast begränsat användandet av vissa vilda djurarter på cirkus. I en opinionsundersökning intervjuades medborgare från dessa länder och resultatet av undersökningen visar tydligt att medborgarna vill att vilda djur på cirkus ska förbjudas. Opinionsundersökningen visade bland annat att:

  • 68 % anser att användningen av vilda djur på cirkus är oetiskt och vilda djur bör inte användas till underhållning
  • 62 % anser att EU bör förbjuda användningen av alla vilda djur på cirkus
  • 83 % anser att EU bör garantera att plågsam användning av djur inte är tillåten

Djurens Rätt var pådrivande för den svenska lagstiftningen som trädde i kraft 2019, där elefanter och sjölejon inte längre tillåts på cirkusar. Däremot finns inte en heltäckande lagstiftning som omfattar alla vilda djur som kan användas på cirkus i Sverige.

Skriv på Djurens Rätts upprop om du också vill förbjuda vilda djur på cirkus inom hela EU.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande

När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.

Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye