Umeå kommun

Barnens Littfest kan nå fler än någonsin

Dela
I år består festivalen Barnens Littfest av två delar, en digital del inomhus och en med digitala utomhusaktiviteter. Möjligheten att nå fler barn än tidigare är väldigt. Även om formatet är nytt så är idén densamma, en kostnadsfri kvalitetsfestival som sätter barnets upplevelse och den lustfyllda läsningen i centrum.
Julia Wiberg från Djur med Julia kommer finnas med i en poddcast. Foto: Christopher Lanaway
Julia Wiberg från Djur med Julia kommer finnas med i en poddcast. Foto: Christopher Lanaway

En digital fest på förskolor och skolor

En av årets nyheter är att Barnens Littfest åker ut på äventyr hos några av Umeås förskolor och skolor. Genom digitala författarbesök och aktiviteter tas litteraturen dit barnen befinner sig till vardags. På det sättet fortsätter skapandet av meningsfulla möten mellan barn och berättelser och anpassas samtidigt till eventuella förändringar som kan uppstå till följd av pandemin. Det nya formatet på festivalen innebär dessutom att allt börjar redan på måndag den 15 mars.

- Det har varit roligt att se det stora och positiva gensvaret från Umeås förskolor och skolor. Det finns uppenbarligen också en längtan efter kulturarrangemang i dessa verksamheter och det känns fantastiskt att på detta sätt kunna tillgängliggöra festivalen ute i förskolor och klassrum, säger Anna Berge, kulturkonsulent och en av projektledarna för Barnens Littfest.

En förhoppning är att det nya upplägget också ska öka chansen att nå barn som i vanliga fall inte besöker Barnens Littfest i Väven.

En av de andra projektledarna, Eva Gustafsson, fyller i att ledorden för Barnens Littfest sedan tidigare är att den lustfyllda läsningen och mötet mellan barn och böcker ska stå i centrum, utan pekpinnar och vuxenperspektiv.

- Det tycker jag verkligen att vi har hållit fast vid när vi nu kliver in i skolans värld och på den digitala arenan, säger Eva Gustafsson.

Familjefesten fortsätter

På Barnens Littfests digitala familjefest helgen den 19-21 mars öppnas dörrarna till ett virtuellt biblioteksrum, framtaget i samarbete med Regionbibliotek Västerbotten. Bland bokhyllorna väntar digitala skaparverkstäder, boktips och högläsningar. Allt från det egna hemmet.

- Vi kan kanske inte mötas på Väven i år – men mötas vill vi såklart så därför har vi gått all in på att det digitala inte ska kännas som ett tröstpris, eller en blek kopia av en fysisk festival, berättar Eva Gustafsson.

Ur den tanken föddes bland annat idén till det stora virtuella biblioteksrummet som möter årets besökare, men även det interaktiva äventyret ”I rävens spår”.

Vill besökaren hellre komma ut på äventyr eller grotta ner sig ännu mer i allt som har med litteraturfestival att göra så erbjuds även utomhusaktiviteter som kan genomföras hela helgen. Allt är givetvis så pandemisäkrat som det går.

En av utomhusaktiviteterna är som tidigare nämnts det interaktiva äventyret ”I rävens spår”, framtaget i samarbete med Regionbibliotek Västerbotten. Äventyret tar med barnen på ett både fysiskt och virtuellt uppdrag i centrala Umeå, där det gäller att hinna ikapp räven för att förhindra en smärre katastrof.

För den som vill utforska sina egna kvarter eller upptäcka nya delar av staden finns ett helt gäng tipsrundor runt om i Umeå.

Sist, men absolut inte minst så deltar såklart en rad författare under veckan. Några av dem gästar dessutom den digitala familjefesten under helgen 19-21 mars.

Jonna Björnstjerna – Författare till bokserien om den underbara Familjen Kanin
Anna Holmström Degerman – Aktuell med boken Doris världens viktigaste jobb
Ylva Karlsson – Aktuell med boken Månen, varelsen och jag
Minoo Shams – Aktuell med boken Maryam och mormorsmålet
Anna Lena Hedman – Aktuell med boken Vittran
Jason Diakité – Aktuell med boken Du har rätt!
Matilda Westerman – Aktuell med boken Du har rätt!
Alma Thörn – Aktuell med serieromanen Alltid Hejdå

Allt material och information som behövs för att delta finns på umea.se/barnenslittfest.

Barnens Littfest 2021 arrangeras av Umeå Kommun i samarbete med Regionbibliotek Västerbotten.

Kontakt

Eva Gustafsson
Samordnare program
Umeå Stadsbibliotek
070-677 02 11
eva.gustafsson@umea.se

Anna Berge
Kulturkonsulent
Umeå kommun
070-217 40 99
anna.berge@umea.se

Angelica Barahooi Johansson
Kulturkonsulent
Umeå kommun
070- 293 89 84
angelica.barahooi.johansson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Julia Wiberg från Djur med Julia kommer finnas med i en poddcast. Foto: Christopher Lanaway
Julia Wiberg från Djur med Julia kommer finnas med i en poddcast. Foto: Christopher Lanaway
Ladda ned bild
Jason Diakite och Matilda Westerman medverkar_Fotograf_StefanTell
Jason Diakite och Matilda Westerman medverkar_Fotograf_StefanTell
Ladda ned bild
Anna Berge och Angelica Barahooi Johannson tillsammans med "SurOlles" Litteräv.
Anna Berge och Angelica Barahooi Johannson tillsammans med "SurOlles" Litteräv.
Ladda ned bild
Eva Gustafsson
Eva Gustafsson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye