Umeå kommun

Streamat om kvinnlig rösträtt, metoo och framtiden

Dela
I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt. På internationella kvinnodagen, måndag den 8 mars anordnar Umeå kommuns Kultur för seniorer ett livestreamat evenemang på detta ämne.
Johanna Lindqvist. Foto: Malin Grönborg
Johanna Lindqvist. Foto: Malin Grönborg

Evenemanget går under namnet 100 år – mot en ännu friare framtid. Tillsammans med journalisten Johanna Lindqvist samtalar Kultur för seniorer om varför kampen för jämställdhet fortsätter.

Johanna Lindqvist är frilansjournalist med fokus på Västerbottens människor och miljöer. Hon är också feministisk aktivist. Johanna startade, tillsammans med sin syster, Emma Lindqvist, journalisternas metooupprop #deadline.

Hon driver podcasten Systemfel med leg.psykolog Sandra Lindström och sitter med i styrelsen för föreningen Samordningen Metoouppropen

- På Internationella kvinnodagen tänker jag på dem som gått före, de systrar som kämpat så att vi idag får leva i en fri demokrati. Med det sagt är vi långt ifrån klara. Kampen fortsätter och nu är det vi som har stafettpinnen, säger Johanna.

Med hjälp av allmänheten har Kultur för seniorer satt samman ett antal frågor till Johanna som samtalet kommer att utgå ifrån.

-  Vi ser framemot ett angeläget samtal så här på året av 100 år med kvinnlig rösträtt säger Cecilia Gustafsson, Kultur för Seniorer.

För den som är intresserad går samtalet att hitta via Vävens streamingsida vavenplay.se.

- Sändningen är öppen och helt kostnadsfri, säger Madelene Edlund, Kultur för seniorer.

För den som inte hinner med livesändningen kommer samtalet att ligga kvar på webben i ytterligare två veckor.


100 år – mot en ännu friare framtid.
Måndag 8 mars klockan 14.00-15.00
vavenplay.se

Kontakt

Cecilia Gustafsson
Kulturkonsulent
090-163412
070-3663412
cecilia.gustafsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johanna Lindqvist. Foto: Malin Grönborg
Johanna Lindqvist. Foto: Malin Grönborg
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum