Försäkringskassan måste se över sin interna kultur

Många människor vittnar om att de känner allt större rädsla och motvilja mot att ha kontakt med myndigheten. Även Kantar Sifos Anseendeindex för myndigheter 2020 slår fast att allmänhetens förtroende för Försäkringskassan är mycket lågt.
Åsa Strahlemo menar att om individen redan från start upplever sig vara i ett ointagligt underläge gentemot myndigheten kan det i värsta fall leda till att den inte ens söker det stöd som den egentligen har rätt till.
- Som försäkrad tvingas du ofta blotta dig själv och lämna ut personliga detaljer om ditt liv för att kunna möta Försäkringskassans frågor och krav. Det gäller till exempel vid ansökan om sjukpenning, sjukersättning eller personlig assistans. Att då ständigt bli ifrågasatt och misstrodd spär på känslan av att vara en tärande del av samhällskroppen, någon som mest är till besvär istället för att ses som en människa med rättigheter. Vi frågar oss vem Försäkringskassan egentligen är till för och vad myndighetens uppdrag är. Är det i första hand att hjälpa eller att misstänkliggöra individen och dennes behov av stöd? säger Åsa Strahlemo.
Hon menar att om den myndighet som hanterar stora delar av socialförsäkringen upplevs som en kontrollinstitution snarare än en instans för stöd och hjälp, riskeras förtroendet för hela välfärdssystemet.
- Vi behöver ett högt förtroende för våra myndigheter för att upprätthålla samhällskontraktet, för att människor ska vilja betala skatt och för att vi ska kunna vara stolta och engagerade medborgare, säger Åsa Strahlemo.
Utbildning
DHR ställer sig försiktigt positivt till att Försäkringskassan ska göra en egen genomlysning av sin hantering av sjukpenningen. Anledningen till översynen är att avslagen har ökat utan föregående ändring i lagstiftning eller folkhälsa. Men en ökande andel avslag finns också när det gäller exempelvis assistansersättning, bilstöd, sjuk- och aktivitetsersättning, merkostnadsersättning och omvårdnadsbidrag.
- Det kommer inte att räcka med en genomlysning av hur Försäkringskassan hanterar sjukpenningen och sjukersättningen. Det kommer att krävas mycket, mycket mer. Viktigast är att myndigheten ser över sin interna kultur. Där ingår bland annat att personalen utbildas om livsvillkoren för medborgarna och särskilt om villkoren för personer med funktionsnedsättning. Här bör kunskapen om FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning vara en grund. Personalen behöver också utbildas i bemötande, säger Åsa Strahlemo.
För fler kommentarer, var god kontakta: Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR – Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet, telefon 070 – 50 88 029, asa.strahlemo@dhr.se
Läs mer i DHR:s debattartikel i Altinget: https://www.altinget.se/artikel/vem-ar-forsakringskassan-till-for-och-vad-ar-myndighetens-uppdrag
Nyckelord
Kontakter
Åsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum