Ny rapport om den hotande grönmattningen

I takt med att allt fler företag vill sälja med miljö- och klimat-argument ökar greenwashing. Konsumenter blir allt mer ”grönmattade”, det vill säga de tröttnar på reklam med miljö- och klimatbudskap. Vi är nära en ”tipping point” vad gäller konsumenternas förtroende. För det är ungefär lika många som är på väg att tröttna och ej upplever reklamen som trovärdig, som de som känner sig inspirerade och att de lär sig något nytt.
Även avsändarna av hållbarhetsreklam är bekymrade över utvecklingen. 2 av 3 företag oroas över att reklamtröttheten ökar, visar Miljömärkning Sverige undersökning Svanenbarometern.
– Idag är viss företagskommunikation kring hållbarhet snarare en barriär än en motor för hållbar utveckling. Med The Report #3 vill vi bidra med inspiration, kunskap och konkreta tips på hur företag kan göra rätt. Dels genom spännande intervjuer med några av Sveriges främsta experter i ämnet. Dels genom vår undersökning Svanenbarometern, som tar tempen på företag och konsumenter, säger Uta Hönemann, projektledare för The Report, på Miljömärkning Sverige.
– I rapporten tar vi avstamp i gapet mellan konsumenternas vilja att göra bra val för miljön och deras faktiska handlingar. Kan högkvalitativ och trovärdig hållbarhetskommunikation bidra till att överbrygga gapet? Vi tror det och har därför valt att djupdyka i ämnet. För ett gediget engagemang hos konsumenter utgör en god grund för den omställning samhället som vi måste göra, säger Uta Hönemann.
Miljömärkning kan vara ett effektivt verktyg för att kommunicera hållbarhetsbudskap, men hur trovärdigt miljömärkningen uppfattas beror på vilken typ av organisation som står bakom märkningen.76% av de tillfrågade litar på märkningar som utfärdats av oberoende organisationer, medan bara 35% litar på företag som märker sina produkter med en egen märkning, som inte granskats av en oberoende organisation.
Om Svanenbarometern:
Svanenbarometerns konsumentundersökning genomfördes under perioden 30 november-1 december 2020. Enkäten besvarades av ett riksrepresentativt urval om 1 012 respondenter mellan 18-79 år. Företagsundersökning genomfördes under perioden 18 november till den 4 december 2020. Totalt svarade 140 företag med Svanenlicens. Undersökningen genomfördes av HUI Research. Siffrorna i rapporten kommer från Svanenbarometern om inget annat anges.
Några av de medverkande: Johan Kuylenstierna, Klimatpolitiska rådet, Yasmine Winberg, Resumé, Gustav Martner, Greenpeace, Hanna Riberdahl, Sveriges Annonsörer, Erik Modig, Handelshögskolan i Stockholm, Erik Elvingsson Hedén, SB Insights.
Rapporten presenteras på ett webbinarium där bland annat klimatpsykologen Per Espen Stoknes deltar.
Ladda ner rapporten här: The report - the communication issue - svanen.se
Se inspelningen här:
https://www.svanen.se/greenolution/studio-16-mars/studio-16-mars-live/
Nyckelord
Kontakter
Anna NorbergPressansvarig
Tel:+46 762- 62 54 90anna.norberg@svanen.seBilder
Om
Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se
Följ Miljömärkning Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige
Anne Årneby väljs till ny styrelseordförande för Miljömärkning Sverige15.4.2025 15:18:47 CEST | Pressmeddelande
Anne Årneby har valts till ny ordförande i styrelsen för Miljömärkning Sverige. Roger Altsäter och Synnöve Daagarsson valdes in som nya ledamöter i styrelsen.
Mindre klimatutsläpp från cement i Svanenmärkta byggprodukter8.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp från cementproduktion utgör 5 % av världens totala utsläpp av växthusgaser. Genom nya skärpta klimatkrav för cement i kemiska byggprodukter kan Nordens officiella miljömärkning Svanen bidra till en mer hållbar byggindustri. Om all cement som årligen används i Sverige uppfyllde Svanens krav, så skulle det kunna spara in utsläpp av växthusgaser motsvarande 226 000 bilars utsläpp.
Sverige har redan förbrukat sin del av jordens resurser för 20257.4.2025 09:47:57 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 10 april når Sverige sin "Overshoot Day". Det betyder att vi under resten av året förbrukar fler resurser än vad jorden klarar av att vi använder. Men även om det kan kännas överväldigande, kan vi faktiskt vara med och vända utvecklingen genom de små val vi gör i vardagen.
Svanenmärkt byggande fortsätter att öka11.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots lågkonjunktur växer antalet Svanenmärkta bostadshus, förskolor och skolor i Norden. Det visar ny statistik från Nordisk Miljömärkning. I Norden står minsta landet, Island, för största ökningen 2024, 21 %. Flest byggnader finns i Sverige, både de som är färdigbyggda och pågående projekt.
Svanen erkänd av amerikanska miljömyndigheter19.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Svanenmärkta produkter får nu ännu starkare internationell ställning genom att Svanen, Nordic Swan Ecolabel, har blivit erkänd av USA:s Environmental Protection Agency (EPA). Detta innebär att Svanenmärkningen rekommenderas inom ramen för den amerikanska federala upphandlingen, som omsätter 730 miljarder dollar varje år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum