Umeå kommun

Lyckad litteraturfestival i ny kostym

Dela
Välbesökt, uppskattat och blåsigt. Så kan man summera förra veckans efterlängtade litteraturfestival för barn.
Illustration av Cecilia Heikkilä
Illustration av Cecilia Heikkilä

Till skillnad från tidigare år växte Barnens Littfest till en veckolång festival detta år. Måndag-fredag var förbehållet några av Umeås för- och grundskolor där 600 barn och elever har fått möta namnkunniga författare som, Alma Thörn, Jonna Björnstjerna, Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman.

-  För lärarna och pedagogerna är Timbuktu nog främst känd som artist och aktivist, men för barnen blev det väldigt vältajmat i och med att Jason var programledare på Melodifestivalen i samma veva som böckerna började läsas ute på skolorna. När vi delade ut bokpåsarna på skolorna mötte vi elever som var särskilt peppade på att just deras författare också varit med på Mellon, Säger Anna Berge.

I Bokpåsarna som alla deltagande förskolor och skolor fick fanns, förutom små gåvor och uppgifter till barnen, även signerade böcker av författarna.

- Det har varit fint att se ett så stort engagemang från författarna som har deltagit och som har bjudit på hemma hos-reportage från sina egna vardagsrum eller arbetsplatser. Det har varit roligt att kunna ge barnen så pass exklusiva möten med författarna, vilket den digitala formen har bidragit till. Så på så sätt har digitala möten faktiskt varit en fördel vad gäller skoldelen av festivalen, Säger Angelica Barahooi Johansson.

Under fredagen öppnade festivalen också upp för allmänheten. På menyn fanns bland annat ett virtuellt bibliotek med pysselfilmer, podd och högläsningar.

Även utomhus hände det mycket under helgen. Söndagens minst sagt blåsiga väder ställde till det en del för några av tipsrundorna som var uppsatta runt om i Umeå. Men med hjälp av uppmärksamma barn kunde några av de bortblåsta frågorna som tur var räddas. Ytterligare en vindpinad aktivitet var den digitala skattjakten I rävens spår som utspelade sig i centrala Umeå och visade sig bli mycket populär. Äventyret I rävens rpår är skapat utifrån konceptet Teknikjakten – en metod inspirerad av så kallade escape rooms. Teknikjakten är utvecklad av Umeå kommuns folkbibliotek och Regionbibliotek Västerbotten. Syftet med den var att stärka personers digitala självkänsla genom problemlösning och samarbete i ett narrativ. I Rävens spår använder sig av samma metod men har barn som målgrupp och sker till skillnad från tidigare jakter utomhus.

- I Rävens spår känns som en naturlig vidareutveckling av Teknikjakten. Att röra sig utomhus och använda kons-t och landmärken i en stad ger många positiva effekter. Förutom att upptäcka lösningen på det spännande mysteriet kanske deltagarna samtidigt upptäcker konst och platser de inte besökt tidigare. Aktiviteten kunde dessutom genomföras med hela familjen på ett pandemisäkert sätt. Särskilt roligt har det varit att blanda olika medieformer i jakten. Cecilia Heikkilä har gjort ett jättebra jobb som illustratör och Love Ersare är magiskt bra som röst åt Litterräven säger Jon Fällström, IKT-pedagog vid Umeå Stadsbibliotek och en av utvecklarna bakom de olika teknikjakterna.

Det är inte första gången som konceptet Teknikjakten gästar Barnens Littfest. Under 2019 gjorde det succé som den digitala skattjakten Antagningsprov för superhjältar och efterföljande år som Jakten på kapten Klurigs skatt.

Barnens Littfest har åter blivit en välbesökt festival, trots ett annorlunda format. Uppemot 600 personer har gått den digitala skattjakten I rävens spår, ett hundratal personer har genomför tipsrundorna och hemsidan med VR-rum har varit välbesökt även de.

-  Vi är verkligen jätteglada att så många hittade till Barnens Littfest, både de virtuella rummen och utomhusaktiviteterna. Med tanke på att det här är helt nytt för oss så visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss men det här känns som ett riktigt bra betyg, säger Angelica Barahooi Johansson, kulturkonsulent och projektledare för Barnens Littfest.

Barnens Littfest, med VR-rum och digital skattjakt har gjorts i samarbete med Regionbibliotek Västerbotten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration av Cecilia Heikkilä
Illustration av Cecilia Heikkilä
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye