Umeå kommun

Umeå konsthall öppnar sin andra digitala utställning

Dela
Dags för öppning av Umeå konsthalls andra digitala utställning! En virtuell konstupplevelse som når dig via en dator, mobil eller surfplatta på en tid och plats som du bestämmer.
Tillvaron som klot i Umeå konsthall
Tillvaron som klot i Umeå konsthall

”Ett lyckat koncept som tar våra utställningar utanför Umeås gränser och bidrog exempelvis förra gången till distansförsäljning av verk under denna, för många konstnärer, prövande tid,” säger konstintendent Moa Krestesen vid Umeå konsthall.

”Skolklasser har kunnat göra virtuella besök i konsthallen från sina klassrum. Ett bra exempel på att vi genom den digitala tekniken lyckas göra konsthallen mer tillgänglig”, säger Åsa Adolfsson, konstpedagog vid Umeå konsthall.

Denna gång är det delar av Umeå kommuns konstsamling som visas upp i den nya utställningen, då vi under 2021 särskilt vill lyfta den offentliga konsten i utställningar och program.

Tillvaron som klot
- Berättelser från konstarkivet

En utställning producerad av Umeå konsthall, öppen för digitala besök under perioden 30 mars - 26 september 2021. Konsthallen är tillfälligt stängd men vi hoppas kunna öppna senare i vår även för fysiska besök.

Vilka slags konstverk finns i kommunens samling och vad berättar de? Av vilka konstnärer och från vilken tid? I utställningen Tillvaron som klot -Berättelser från konstarkivet får du se exempel på konstverk som visar samlingens bredd och variation. Verken är utvalda från konstarkivet och skapade från 1940-talet fram till 2000-talet. Vi har främst valt verk från tongivande konstnärer som också inspirerat nya generationers arbete. Målningar och grafik möter skulpturer och objekt som nu alltså tillfälligt har flyttat in i Umeå konsthall. 

”Tillvaron som klot” är en textrad ur Torsten Renqvists serie etsningar från 1959 med i utställningen. Ett resultat av ett samarbete mellan Renqvist och Stig ”Slas” Claesson. Konstverket är deras egen version av skapelseberättelsen. Det cirkulära flödet i tillvaron har kanske också något att säga oss om det konstnärliga skapandet. Hur konstnärer inspirerar varandra, en idé föder en annan och hur uttryck från olika tidsepoker har en förmåga att komma tillbaka, om än i en ny spirande form.

Den gemensamma konsten
Under 2021 kommer Umeå konsthall att särskilt lyfta den offentliga konsten i utställningar och program. Konsten som vi alltså möter i vår vardag, kanske på skolan, på jobbet eller ute på stan. I vår gemensamma konstsamling, som Umeå kommun har, ingår idag över 11 000 verk.

Länk till utställningen
Klicka dig runt, se konstverken och hitta intressant information om konstnärerna genom att trycka på punkterna vid verken: https://my.matterport.com/show/?m=7vQcPFtbi9m&help=1

Vi svarar gärna på frågor via Teams eller telefon!

Konsthallens personal finns samlade för era frågor vid följande tillfällen:

Tisdag 30/3, klockan 13-16
Onsdag 31/3, klockan 10-12 och 13-15

Moa Krestesen, konstintendent, Kulturförvaltningen, Umeå kommun 
moa.krestesen@umea.se, tel. 070-611 22 67

För bokning av Teamsmöte och för att få länk, kontakta:
Anja Boman, konstsekreterare, Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se, tel. 070-388 34 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tillvaron som klot i Umeå konsthall
Tillvaron som klot i Umeå konsthall
Ladda ned bild
Tillvaron som klot i Umeå konsthall
Tillvaron som klot i Umeå konsthall
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

Brandförsvarets verksamhetsplan och budget för 2024 beslutad22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Det olycksförebyggande arbetet med bland annat utbildning till skolungdomar och införande av civil insatsperson ska prioriteras under nästa år. Det beslutade Umeåregionens brand- och räddningsnämnd vid mötet 22 november när verksamhetsplan och budget togs för 2024. Precis som tidigare är den största utmaningen att ha tillräckligt med personal för att upprätthålla beredskap och uppfylla lagkrav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum