Svensk trädgårdsproduktion ska klimatsäkras

Intresset för att äta växtbaserat gör att den yrkesmässiga trädgårdsproduktionen i Sverige växer kraftigt. Värdet på produktionen bedöms enligt Jordbruksverket till drygt 5,3 miljarder kronor årligen.
– Konsumenternas intresse har ökat. Coronapandemin och debatten kring vår självförsörjningsgrad har gjort att folk är mer medvetna om vikten av att köpa svenska produkter, säger Marcus Söderlind grönsaksodlare och ordförande i LRFs trädgårdsdelegation.
Frilandsodlingen – köksväxter, plantskoleväxter, frukt och bär – står för 59 procent av det totala värdet, medan växthusodlingen – köksväxter & bär, kruk- och utplanteringsväxter, snittblommor och lökblommor i kruka – står för resterande 41 procent.
Sett till den enskilda produkten dominerar morötter med ett värde av 600 miljoner kronor, följt av jordgubbar, 570 miljoner, och lövfällande träd, 510 miljoner kronor. Därefter kommer växthusgurka och tulpaner med 320 respektive 300 miljoner kronor.
Men odlingarna är känsliga för miljö- och klimatpåverkan. Nu går startskottet för en unik satsning för att öka konkurrenskraften i trädgårdsnäringen. Orsaken är de omfattande bekymmer som drabbade odlare under 2017 och 2018. Projektet, som finansieras av Jordbruksverket och EU, ska öka kunskap och ge metoder och verktyg för att möta klimatförändringar och extremväder. Fokus ligger på vatten och på odlingsteknik för växtskydd.
– Den övergripande målsättningen är att varje trädgårdsföretagare ska få verktyg för att förebygga problemen vid extremt väder. Det är viktigt för att minimera intäktsbortfall och stärker branschens konkurrenskraft på längre sikt, säger LRF Trädgårds projektledare Lotta Drabe-Vesterlund.
Förmåga att hantera överskott eller brist på vatten, samt metoder för ökat växtskydd genom förebyggande åtgärder är de två fokusområden som ingår i projektet. Det är helt avgörande för att trädgårdsföretagen ska drabbas mindre hårt av extremt väder. Utgångspunkten för insatserna är de behov som odlare och rådgivare gett uttryck för i det omfattande förarbetet.
– Metoder som kan bli aktuella är exempelvis droppbevattning av lök, användande av understödjande grödor och tunnelodling av bär som hallon i norra delarna av Sverige, säger Lotta Drabe-Vesterlund.
Satsningen innebär exempelvis kurser, både digitalt och ute på gårdar, demonstrationstillfällen och studieresor. Projektet vänder sig till odlare i hela landet.
Marcus Söderlind säger att ett så omfattande utvecklingsprojekt ger mycket mer till näringen än att betala ut tillfälliga ersättningar vid extremsituationer.
– Det här är ett samlat utvecklingsprojekt som näringen själv leder. Det är inte ofta man får den möjligheten att inventera behoven så grundligt och det är sällan som vi är så involverade som vi varit den här gången, säger Marcus Söderlind.
LRF Trädgård har en förhoppning om att höja kunskapsnivån hos både producenter och rådgivare. Det innebär en möjlighet att testa fram tekniker som fungerar just här i Sverige. Kurserna och utbildningarna lanseras genom Jordbruksverket, Hushållningssällskapen och LRF.
– Det är en unik satsning som ger kunskaper som lever vidare hos rådgivare och odlare. Och det här är metoder som fungerar både för ekologiska eller konventionella odlare, säger Marcus Söderlind.
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 70 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 143 miljarder kronor, vilket är 3,6 procent av landets BNP. Källa: SCB
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF kommenterar Jordbruksverkets slutrapport om beredskapslagring: ”Bygget av svensk beredskapslagring behöver börja nu”31.3.2025 14:29:19 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnar Jordbruksverket sitt uppdrag till regeringen om hur en uppbyggnad av beredskapslager ska kunna stärka beredskapen på och omkring svenska gårdar. Myndigheten uppskattar att det kommer ta 5–10 år att bygga upp ett lager av spannmål och kritiska insatsvaror för jordbruket.
Säkrad livsmedelsberedskap kräver ökad konkurrensförmåga31.3.2025 11:11:50 CEST | Pressmeddelande
För att Sverige ska kunna producerar mer och bättre mat som stärker vår livsmedelsberedskap måste ett antal av betänkandet ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” förslag bli verklighet. I LRFs remissvar lyfts flera av betänkandets förlag som extra brådskande. Vägen till stärkt beredskap går via ökad konkurrensförmåga, som ökad flexibilitet, minskad regelbörda och modern teknik. Samtidigt ökar Sveriges lantbrukare välbefinnande hos lantbruksdjuren. Framtiden är virtuellt stängsel, minskad konsekvenser av veterinärbrist samt flexiblare beteslagsstiftning.
Pressinbjudan - Säkrad livsmedelsberedskap kräver ökad konkurrensförmåga28.3.2025 13:32:37 CET | Pressinbjudan
Välkommen till LRFs presswebbinarium på måndag den 31 mars kl. 10.00. LRF går igenom de viktigaste åtgärderna för att stärka livsmedelsberedskapen. Åtgärder för att stärka lantbrukets konkurrensförmåga och ökat välbefinnande hos lantbruksdjuren. Utgångspunkten för presswebbinariumet är LRFs remissvar med konkreta förslag kopplat till regeringens utredning ”Betänkandet om konkurrenskraftig animalieproduktion och ett gott djurskydd”.
LRF om Livsmedelsstrategin 2.0: "Vi behöver öka livsmedelsproduktionen i Sverige"21.3.2025 12:21:26 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att regeringen äntligen presenterar den uppdaterad livsmedelsstrategin. Sedan den senaste presenterades, 2017, har omvärlden förändrats. Svensk livsmedelsproduktion står inför stora utmaningar och vi behöver öka livsmedelsproduktionen i Sverige.
Inget utrymme att pressa betalningen till bonden20.3.2025 15:39:32 CET | Pressmeddelande
Idag deltog LRFs VD Anna Karin Hatt i ett möte om utvecklingen av matpriserna med finansminister Elisabeth Svantesson och landsbygdsminister Peter Kullgren. Branschrepresentanter från övriga delar av livsmedelskedjan deltog också.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum