Är industriellt byggande lösningen på byggindustrins produktivitetsutmaning? Nu tar träbyggnadsindustrin reda på svaret.
Industriellt byggande beskrivs som en modern industri med klimateffektiva processer, energieffektiva produktionsmetoder och industriella flöden med hög prefabriceringsgrad. Det ger en kontrollerad försörjningskedja som möter efterfrågan på attraktiv, urban bebyggelse genom effektiv montering på byggplatsen.
– Huvudfrågan för detta projekt är att ta reda på hur produktivitetsutvecklingen för industriellt byggande i Sverige ser ut, säger professor Lars Stehn, forskare inom industriellt och hållbart byggande vid LTU som leder projektet och förklarar: Jag har följt det industriella byggandet under lång tid och har därmed också kontakt med de ledande företagen. Genom att förstå styrkor och svagheter i produktivitetsutvecklingen skapas förutsättningar för ännu kraftfullare utveckling, och det på ganska kort sikt.
Utöver den effektiva processen får de företag som bygger med trä ett antal viktiga hållbarhetsfördelar. Trä är ett lätt, starkt och förnybart material som binder koldioxid och med egenskaper som anses bidra till hälsosamma bostads- och verksamhetsmiljöer.
– Det finns en potential för det industriella träbyggandet som är större än den svenska marknaden, säger Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef på BoKlok samt adjungerad professor i industriellt byggande vid Stanford University. Han framhåller att de svenska företagen är internationellt ledande inom det här området, men att det saknas vedertagna mått vilket behövs för att kunna följa produktivitetsfördelarna och ytterligare accelerera utvecklingen. För svenska företag finns en stor potential i att utöka marknadsnärvaron till fler länder och marknader och på så vis få större volymer som kan bära investeringar i såväl teknikutveckling som tillverkningskapacitet.
Syftet för de deltagande företagen är också att kunna följa upp och mäta sin egen utveckling.
– Det industriella träbyggandet växer snabbt nu, konstaterar Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli. Redan 2019 nådde träbyggandet en marknadsandel på 20 procent för bostäder i flerfamiljshus, och riktningen pekar stadigt uppåt. Den stora drivkraften är klimatfrågan, men branschens styrka ligger i den förnyelse av byggindustrin som det industriella byggandet innebär. Ett effektivt nyttjande av resurser är förutom en hållbarhetsfråga också den enda vägen mot kostnadseffektivitet.
Projektet leds av professor Lars Stehn, LTU, som ansvarar för det vetenskapliga arbetet. Jerker Lessing, FoU-chef BoKlok, är biträdande projektledare och leder arbetet med förankring i industrin. Projektteamet stöds av en arbetande referensgrupp bestående av såväl akademi- som industrirepresentanter.
Nyckelord
Kontakter
Susanne RudenstamKanslichef
Tel:08-762 72 73Tel:070-214 37 72susanne.rudenstam@trabyggnadskansliet.seBilder
Länkar
Om
Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,7 miljarder kronor per år och har 1650 anställda och 15,500 studenter. Inom forskargruppen Industriellt oh hållbart byggande bedrivs forskning och utbildning inom byggprocessen – från tidig planering och projektering via byggande till förvaltning.
Sveriges Träbyggnadskansli verkar för ökat träbyggande och tillväxt av den industriella träbyggsektorn i Sverige. Kansliets verksamhet sker inom ramen för samarbetet mellan Svenskt Trä (del av Skogsindustrierna) och Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Följ Träbyggnadskansliet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Träbyggnadskansliet
Nödbostäder i trä erbjuder skydd vid krig och katastrofer3.6.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
En grupp småhustillverkare i Småland har tagit fram ett koncept för produktion av nödbostäder i trä som enkelt monteras på plats. Resultatet visades på Nordbygg och nu förbereder man sig för kommersialisering.
Nödbostäder i trä från platta paket visas på Nordbygg i monter C14:3222.4.2024 09:55:54 CEST | Pressmeddelande
Krig och naturkatastrofer, men också konjunktursvängningar driver innovation. När nyproduktionen av småhus gick ner sjösatte småhusfabrikerna i Småland ett pilotprojekt för produktion av nödbostäder i trä som enkelt monteras på plats. Genom nygammal teknik har man skapat en möjlig ny produkt från industriellt träbyggande.
Stor delegation från USA besöker Sverige för att studera hållbart byggande i trä22.6.2023 08:20:11 CEST | Pressmeddelande
Den 25–30 juni kommer en delegation från USA tillsammans med kollegor från Storbritannien, Irland och Japan, till Sverige för att studera hållbart industriellt träbyggande. Representanter från det amerikanska bostads- och stadsutvecklingsdepartement med flera kommer besöka kända träbyggnadsprojekt såsom Sara Kulturhus i Skellefteå, Tallen i Piteå och Trikåfabriken i Stockholm, men också ha möten med politiker, myndighets- och näringslivsföreträdare.
Träbyggandet visar vägen – Har kortat byggtiden med 3 månader och höjt produktiviteten med 30 procent!8.12.2021 16:53:29 CET | Pressmeddelande
Den industriella träbyggnadssektorn har höjt produktiviteten med 30 % och kortat byggtiden med 3,3 månader. De resultaten visar en ny studie av den industriella träbyggsektorn gjord av Luleå Tekniska Universitet (LTU). Studien presenterades av professor Lars Stehn på ett seminarium i riksdagen under torsdagen. Den traditionella byggindustrin har under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu finns studien "Produktivitetsmått för Industriellt träbyggande" tillgänglig.
Vinnova beviljar fortsatt stöd till Timber on Top3.10.2019 07:58:59 CEST | Pressmeddelande
Vinnova har beviljat stöd på 10 MSEK för etapp 2 av Timber on Top. Det är ett samverkansprojekt med syfte att öka kunskapen om på- och tillbyggnader med biobaserade, prefabricerade byggsystem samt utveckla cirkulära affärsmodeller där återanvändning och utveckling av befintliga byggnader ingår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum