DHR kommenterar vårbudgeten

DHR ställer sig positivt till regeringens förslag om riktade utbildningssatsningar för grupper med en utsatt situation på arbetsmarknaden. Fler extratjänster, introduktionsjobb och matchningstjänster ska också bidra till att fler får jobb.
För att fler arbetssökande med funktionsnedsättning ska komma i arbete eller studier föreslås förstärkta arbetsförberedande insatser inom ramen för Arbetsförmedlingens upphandlade tjänst Introduktion till arbete. Regeringen vill öka anslaget med 7 800 000 kronor.
- Vi tycker det är bra med ökade resurser till den här tjänsten, som riktar sig till personer som inte är redo att matchas för arbetsmarknaden än, säger Åsa Strahlemo.
Hon tillägger dock att det finns många personer med funktionsnedsättning som faktiskt är redo för jobb, som har utbildat sig och varit redo länge men som ändå inte får jobb;
- För dessa grupper saknar vi mer konkreta förslag. Vad regeringen skulle kunna göra är att sänka de sociala avgifterna vid anställning, vilket även Jämlikhetskommissionen föreslår i sin utredning. Att stärka resurserna till Diskrimineringsombudsmannen, DO, är ett annat sätt att hjälpa individen under arbetssökarprocessen, eftersom vi vet att många personer med funktionsnedsättning blir utsatta för diskriminering.
DHR menar att den ekonomiska utsattheten generellt måste minska i gruppen personer med funktionsnedsättning.
- En minst sagt välbehövlig åtgärd är att sänka skattesatsen för sjukersättning, säger Åsa Strahlemo.
Biljettsystem och färdtjänst
Regeringen vill avsätta 30 miljoner kronor under 2021 för att påbörja arbetet med att införa ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafik. Det ska förenkla för resenärer att resa i hela landet och samtidigt främja klimatsmarta resvanor.
- DHR förutsätter att detta nationella biljettsystem blir universellt utformat och att även färdtjänsten ingår i systemet, kommenterar Åsa Strahlemo.
Psykisk ohälsa
Pandemin har förvärrat situationen för kvinnor, barn och hbtqi-personer som utsätts för våld eller hedersrelaterat våld och förtryck i nära relationer. Regeringen vill därför förstärka det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor och stödet till ungdomar som blir utsatta i sina relationer. För att mildra psykisk ohälsa bland barn och unga och utöka stödet till våldsutsatta och andra särskilt utsatta förstärks statsbidragen till särskilda organisationer i civilsamhället.
- Vi hoppas att detta stöd också kan gå till organisationer som jobbar för kvinnor och unga med funktionsnedsättning, säger Åsa Strahlemo.
För mer information, vg kontakta: Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare, DHR, telefon 076- 837 80 34, karolina.celinska@dhr.se
Nyckelord
Bilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum