Yngre i riskgrupp erbjuds vaccination mot covid-19
- Vi går nu snabbt framåt i vaccinationsarbetet, tack vare ökade leveranser säger Erik Sköldenberg, chefsläkare vid Region Uppsala och produktionsansvarig för vaccinationerna.
Huvudfokus för vaccinationsarbetet just nu är personer över 65 år. Enligt regionernas överenskommelse med regeringen skulle 80 procent av alla över 65 år ha fått sin första dos i mitten av maj. Detta mål kommer att uppnås redan denna vecka. Vaccinationerna har också påbörjats av personer med LSS, vårdpersonal och de som är 60-65 år gamla.
Därefter börjar fas 3, då bland annat personer i riskgrupp i åldrarna 18-59 år erbjuds vaccination. Som riskgrupp räknas personer med vissa sjukdomar eller tillstånd som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Vilka dessa är har definierats av Folkhälsomyndigheten.
Följande sjukdomar och tillstånd ingår:
- kronisk hjärt- eller kärlsjukdom inklusive högt blodtryck
- kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma
- mycket kraftig övervikt, BMI 40 eller högre
- neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
- flera funktionsnedsättningar
- kronisk leversvikt eller njursvikt
- diabetes typ 1 eller diabetes typ 2
- kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling
- Downs syndrom.
- Den som har någon av dessa sjukdomar eller tillstånd behöver inte göra något själv, utan man ska lugnt invänta att brevet med kallelse till vaccination kommer. Vi vet vilka vi ska kalla genom de kontakter man har haft med vården tidigare. Utskicken kommer att pågå under en månads tid, så om kallelsen dröjer ska man inte bli orolig, säger Erik Sköldenberg.
- För några kommer det att komma som en överraskning att man är prioriterad och blir kallad redan i den här fasen. Man känner sig frisk och stark, sköter sin medicinering och har inte tänkt på sig själv som en person i riskgrupp. Det kan också hända att barn blir vaccinerade före sina föräldrar, eftersom faserna överlappar. Men det är i sin ordning, vi följer den nationella prioriteringen.
I fas 3 ingår förutom riskgrupper också personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder.
Fas 4, då den breda allmänheten kommer att erbjudas vaccination, kommer enligt nuvarande prognoser att inledas i början av juni.
Nyckelord
Kontakter
Erik Sköldenberg, chefsläkare och produktionsansvarig för covid-19-vaccinationer, tel 070-611 29 24
Länkar
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Region Uppsala skickar ut årets sommarlovsbiljett6.5.2025 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Med start 7 maj skickas årets sommarlovsbiljett ut till länets barn och ungdomar. Det är andra året som Region Uppsala ger de som är mellan 7- 19 år och folkbokförda i Uppsala län möjlighet att resa fritt med kollektivtrafiken mellan den 1 juni och 31 augusti. Av de drygt 62 000 som fick biljetten 2024, valde 44 000 att aktivera den.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 29 april29.4.2025 16:18:39 CEST | Pressmeddelande
Prognos om minus 224 miljoner kronor Regionens prognostiserade balanskravsresultat, efter mars månads utgång, uppgår till minus 224 miljoner kronor. Det är 389 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat. Prognosen är oförändrad sedan februari och baseras liksom tidigare i hög grad på lägre riks- och regionintäkter, och ökade personalkostnader på Akademiska sjukhuset och Fastighet och service. Samt förväntade ökade kostnader för köpt vård, läkemedel och medicinskt material. Ökade trafikkostnader i form av två nödavtal och Akademiska sjukhusets ännu oidentifierade åtgärder bidrar också till den negativa årsprognosen. (M), (L), (KD) och (SD) yrkade på att Region Uppsala ska nyttja effektivitetsdelegationen för att åstadkomma strukturella förändringar och stärkt effektivitet. Detta vann regionstyrelsens gillande, då detta ansågs vara ett redan pågående arbete. Riktade statsbidrag på 162,7 miljoner kronor fördelas Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen fördelningen av 147,1 miljoner krono
Emma Spak utsedd till chef för NSPL - Nationell samordning och planering29.4.2025 10:30:38 CEST | Pressmeddelande
Emma Spak har utsetts till chef för NSPL, Nationell samordning och planering, regionernas nya samverkan inför och under höjd beredskap och krig.
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande
Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter
Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum