Tekniska verken i Linköping

125 000 ålar släpptes ut i flera vattendrag i Östergötland

Dela
Under fredagsmorgonen (21 maj) släpptes cirka 125 000 ålyngel ut på nio olika platser i regionen, bland annat i Stångån, Sommen och Yxningen.
Bild: Rebecka Hovenberg, Tekniska verkens styrelse, och Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken, hjälps åt att släppa ut de franska ålarna i Stångån.
Bild: Rebecka Hovenberg, Tekniska verkens styrelse, och Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken, hjälps åt att släppa ut de franska ålarna i Stångån.

Det är Scandinavian Silver Eel som levererar ålen som släpptes ut under morgonen, både upp- och nedströms i Stångån. Till skillnad mot tidigare år kommer ålen från Frankrike istället för England, vilket är en följd av Brexit.

- Vi på Tekniska verken är förstås medvetna om att våra vattenkraftverk utgör problem både för den upp- och nedströmsvandrande ålen. Men genom att sätta ut en stor mängd ål - som får växa upp i cirka 15 år och bli könsmogen i framför allt Sommen, Roxen och Glan -  och sedan fånga, köra den och släppa ut den i havet så den kan simma till Sargassohavet för lek, så har vi slutit cirkeln och förhoppningsvis hjälpt ålen på ett bra sätt, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping. 

För mer information kontakta gärna:
Jakob Bergengren, Miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping, 070-356 46 05
Jakob.Bergengren@tekniskaverken.se

Bakgrund
Det europeiska ålbeståndet minskar, bland annat på grund av vandringshinder vid vattenkraftverk och dammar. Utsättningen av ålyngel är en viktig del för att bevara ålbeståndet och en av åtgärderna som Tekniska verken gör, utifrån sina fastställda vattendomar, för att minska påverkan från sina vattenkraftverk. Tekniska verken är även med i projektet ”Krafttag ål”, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och flera andra kraftbolag. I Krafttag ål är ett delprojekt så kallad Trap &Transport där man fångar lekmogen ål och transporterar ut den till havet förbi vattenkraftverken. I Östergötland fångas den lekmogna ålen i Sommen, Roxen och Glan.

Bilder

Bild: Rebecka Hovenberg, Tekniska verkens styrelse, och Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken, hjälps åt att släppa ut de franska ålarna i Stångån.
Bild: Rebecka Hovenberg, Tekniska verkens styrelse, och Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken, hjälps åt att släppa ut de franska ålarna i Stångån.
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Läs om vårt bidrag till FN:s globala mål här

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Sveriges största inlöp har invigts – räddar unik fisk15.5.2025 15:36:41 CEST | Pressmeddelande

Idag, torsdagen den 15 maj, invigdes den nya och 125 meter långa fiskvägen vid Laxberg utanför Boxholm. Fiskvägen, som är byggd i form av ett inlöp, förväntas rädda den hotade Sommenöringen och samtidigt även hjälpa en rad andra fiskar och vattenlevande djur att vandra förbi regleringsdammen mellan Sommen och Svartån. Den färdiga fiskvägen utgör det i största inlöpet i landet, och är en frivillig miljöinvestering av ägarbolagen i Motala Ströms Samhällighetsförening (MSS) – Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi.

Ett år med nya prismodellen för elnätskunder i Katrineholm – steg i rätt riktning14.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

I april 2024 införde Tekniska verken en ny prismodell med effektavgift för elnätskunder i Katrineholm. Nu har en mätning gjorts för att se om modellen gett önskad effekt. En av slutsatserna är att det är möjligt att jämna ut sin elanvändning och sänka elnätskostnaden, exempelvis genom att flytta sina effekttoppar från dag till natt. Den största förändringen syns hos en grupp om 450 elbilsägare Tekniska verken haft möjlighet att följa, och som sänkt sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent.

Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye