Nytt nationellt initiativ lyfter skolan
Skolverket räknar i sin senaste prognos (december 2019) med en fortsatt stor lärarbrist. Förutom att färre väljer att utbilda sig till lärare är också större elevkullar och kommande pensionsavgångar stora utmaningar. För att svensk skola ska hålla jämna steg med utvecklingen, behöver över 40 000 fler lärare utbildas de kommande åren.
- I pandemins spår har en större andel tjänstemän blivit uppsagda. Bland dem som söker stöd hos oss ser vi ett ökat intresse att omskola sig. Det här initiativet innebär att vi verkligen kan göra skillnad för de individer som vill byta karriär. Att vi samtidigt är med och bidrar till att lösa en samhällsutmaning - att få fler att utbilda sig till lärare - känns självklart också bra, säger Ulrika Wiklund, chef för verksamhets- och tjänsteutveckling på TRR.
Samarbetet mellan Beredskapslyftet och TRR inleds med en pilot där 50 tjänstemän, som blivit uppsagda i följderna av covid19-pandemin, utbildas till lärare. Initiativet möjliggörs tack vare utbildningssatsningen KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, där kan den som har högskolestudier i de ämnen som undervisas i svensk skola få en ämneslärarexamen efter en utbildning på cirka ett till ett och ett halvt år. Utbildningen kombinerar teoretiska kurser med praktisk erfarenhet på en grund- eller gymnasieskola och infördes 2011. Faller piloten väl ut, skalas projektet upp för att locka ännu fler till läraryrket.
Under perioden mars till och med augusti 2020 har cirka 6 000 privata tjänstemän som fått stöd av TRR fått ett nytt arbete, börjat studera eller startat eget företag. Av dem som fått nytt arbete under perioden har 54 valt läraryrket. Henrik Dahlquist, som är civilingenjör i botten, har haft en lång karriär inom näringslivet med olika chefsbefattningar på ett par olika internationella bolag. Hans senaste uppdrag var som verksamhetsansvarig på en fiskfabrik i Varberg. Efter en period på bolaget var dags för ett nytt ledarskap i fabriken. Henrik fick då stöd av TRR och bestämde sig för att omskola sig till högstadielärare via en kompletterande pedagogisk utbildning.
- Jag kunde inte fattat ett bättre beslut. Att skolan får en blandning av erfarna lärare med många år i yrket, som kan komplettera med oss som har erfarenhet av den värld som eleverna kommer ut i är väldigt värdefull, säger Henrik Dahlquist som idag är lärare i matematik och naturorienterande ämnen på Kapareskolan i Kungsbacka.
Om Beredskapslyftet
Med Beredskapslyftet mobiliseras tillfälligt tillgängliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen eller som är i behov av akut hjälp.
Om KPU - kompletterande pedagogisk utbildning
Beroende på omfattningen av dina tidigare ämnesstudier kan man ta en ämneslärarexamen för undervisning i årskurs 7–9 eller i gymnasieskolan. Exempel på ämnen som kan ingå i en ämneslärarexamen är fysik, kemi, matematik, teknik eller samhällskunskap.
Kontakter
Markus TrautmannPressansvarig
Tel:072-205 93 85markus.trautmann@trr.seOm
TRR är omställningsorganisationen för tjänstemän och arbetsgivare inom privat sektor. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 30 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Med en mix av tjänster och personlig rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR Trygghetsrådet grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.
Följ TRR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TRR
Nära 20 000 privatanställda tjänstemän uppsagda i fjol13.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Antal uppsagda tjänstemän i privat sektor är nu på den högsta nivån på fem år. 19 890 tjänstemän sades upp under förra året och beviljades stöd från TRR. Det är en ökning med 4000 personer jämfört med 2023. Men i statistiken finns ljusglimtar – 95% av de uppsagda får nytt jobb, startar eget eller börjar studera
9 av 10 uppsagda tjänstemän trivs i ny roll som egenföretagare21.11.2024 16:55:00 CET | Pressmeddelande
Har du blivit uppsagd och är osäker på nästa steg i karriären? Att starta eget kan öppna nya möjligheter. En ny undersökning från TRR visar att 92% av de uppsagda tjänstemän som startat eget trivs som företagare, och majoriteten får uppdrag i sin tidigare bransch.
Carina Lindfelt ny styrelseordförande i TRR28.10.2024 09:06:41 CET | Nyheter
Svenskt Näringsliv har beslutat om förändringar i representationen i TRRs styrelse. Mattias Dahl lämnar sin post som styrelseordförande för att fokusera på arbete i Europa. Carina Lindfelt, med lång erfarenhet i TRRs styrelse, tar över ordförandeposten.
Varannan uppsagd tjänsteman vidareutbildar sig på vägen till nytt jobb25.10.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
9 av 10 tjänstemän tycker att det är viktigt att utveckla sina kompetenser under hela arbetslivet, och nästan varannan uppsagd tjänsteman som fått nytt jobb har läst en kortare kurs eller utbildning. Det visar en ny undersökning från TRR.
4 086 privatanställda tjänstemän uppsagda under tredje kvartalet7.10.2024 06:10:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmarknaden för tjänstemän är fortsatt tuff. Under årets tredje kvartal har 4086 privatanställda tjänstemän sagts upp, visar färsk statistik från TRR. Men parallellt är det också många företag som rekryterar, och tiden som uppsagd är kort – i genomsnitt 6-7 månader.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum