Almega

Välkommen sänkning av banavgifter

Dela
Pandemin och restriktionerna har slagit hårt mot järnvägstrafiken. Nu meddelar regeringen och samarbetspartierna att banavgifterna sänks. ”Ett efterlängtat besked, som vi har efterfrågat sedan länge”, säger Thomas Erséus, vd på Almega.
Thomas Erséus, vd på Almega.
Thomas Erséus, vd på Almega.

– Tågföretagen har varit hårt prövade av pandemin och restriktionerna och därför är beskedet mycket efterlängtat, säger Thomas Erséus, vd på Almega.

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att avsätta 1,37 miljarder kronor till en reduktion av de banavgifter som tågföretagen betalar för nyttjandet av järnvägen. Beslutet kommer även att ha retroaktiv verkan och kan således innebära att återbetalning av redan betalade avgifter för 2020 och 2021.

– Vi har efterfrågat ett tillfälligt avskaffande av banavgifterna, så detta är absolut ett steg i rätt riktning. För de tågoperatörer som bedriver långväga kommersiell trafik innebär beskedet att de äntligen får ett riktat stöd, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Almega Tågföretagen.

De riktade tillskott som staten tidigare lämnat till regionala kollektivtrafikmyndigheter har hittills inte kommit utförande operatör till del, trots att operatörerna drabbats hårt av minskat resande. Långväga kommersiell kollektivtrafik har inte alls omfattas av stöden.

Enligt januaripartierna är förhoppningen att den nu aviserade satsningen ska stärka ekonomin i persontrafiken där restriktionerna har lett till en minskning av resenärer, men också göra järnvägen mer attraktiv för godstransportörer. Möjligheten att reducera banavgifter har varit en skarp rekommendation från EU och snabbehandlad EU-lagstiftning ger medlemsstaterna möjligheten att reducera eller helt slopa banavgifter under en begränsad tid, även med retroaktiv verkan.

– Beskedet innebär att förutsättningarna för en snabb återstart för järnvägen som transportmedel förbättras. Detta kommer få stor betydelse för hela samhället när vi så smått börjar återgå till det normala, säger Pierre Sandberg.

Nyckelord

Bilder

Thomas Erséus, vd på Almega.
Thomas Erséus, vd på Almega.
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye