Smarta lösningar redo för framtidens städer

Inom DenCitys olika arbetspaket har aktörer från bland annat akademi, fastighetsbolag, logistikföretag, fordonstillverkare, dagligvaruhandel, nationella myndigheter och städer och engagerat sig.
–Göteborgs Stad har varit med sedan starten av Dencity 2015. Vi har sedan dess, tillsammans med forskare, näringsliv och andra offentliga aktörer, haft förmånen att delta i ett framgångsrikt projekt med stora ambitioner. Samarbetet med olika aktörer har hjälpt oss att få nya och fördjupade insikter kring de utmaningar vi har i den täta staden. De framtagna lösningarna, yteffektiva transportlösningar för både människor, gods och avfall, är alla pusselbitar för att lösa utmaningarna och skapa en hållbar, attraktiv stad. Tillsammans bildar bitarna en helhet och vi är både stolta och glada att varit en del i detta, säger Malin Broqvist Andersson, avdelningschef på Utveckling och Internationellt, Trafikkontoret Göteborgs Stad.
–I ett innovationsprojekt som DenCity möts parterna vid samma bord, vilket annars inte är helt självklart. Tillsammans utformar vi lösningar och affärsmodeller, men vi identifierar också hinder som vi gemensamt behöver adressera om vi ska nå en modern stadsutveckling med elektrifierade transporter. Det kan gälla påverkan för att nå en utbyggd laddinfrastruktur snabbare eller diskussioner om regler som vi önskar justera för att introduktionen av elektrifierade lastbilar ska accelereras, säger David Hellstedt, vice president, Electromobility, Volvo Group Trucks Technology.
Projektets olika områden har bidragit till att skapa nya processer för hållbar förtätning och minskad trafikintensitet. Alla DenCitys lösningar, som sammantagna skapar hela koncept för hållbar transport och mobilitet, finns nu presenterade på DenCity.se och kan inkluderas i stadsutvecklingsprocesser för hållbar förtätning och minskad trafikintensitet
–DenCitys olika transportlösningar har testats och realiserats i Göteborg, Jönköping och Stockholm. Nu hoppas vi att fler städer och andra aktörer ska kunna ta de lösningar som passar just deras behov, implementera och vidareutveckla dessa. Vi i projektet ser att denna implementeringsguide är något som kan skapa förutsättningar för att utveckla hållbara täta städer, säger Andreas Josefsson, projektledare för DenCity, vid CLOSER.
Fakta:
Inom DenCity har hållbara gods- och persontransporter utvecklats med utgångspunkt i den täta staden. DenCity har letts av CLOSER vid Lindholmen Science Park och utöver det ingår 34 parter från näringsliv, akademi och samhälle: Amido, Bring, Chalmers, CityMail,, COOP, DB Schenker, DHL, Ericsson, FreelWay, Framtiden, Göteborg Energi, Göteborgs stad, Göteborg Universitet, HBV, IMCG, Jernhusen, Karlastaden, Parkering Göteborg, Region Jönköping, RENZ, Riksbyggen, RISE, SSPA, Sustainable Innovation, Svensk Digital Handel, Stockholms stad, Södra Munksjöns utveckling AB, Urban Services, Volvo Group & Älvstranden Utveckling.
Med bidrag från: Västra Götalandsregionen, Trafikverket och Vinnova.
Läs mer om projektet här:
- DenCity.se
- Emissionsfria tunga transporter
- Moblitetsmäklare
- Stadsdelnära samlasting
- Transporter på de urbana vattenvägarna
- Fastighetsnära leveranser och delningstjänster
Frågor:
Andreas Josefsson, CLOSER
andreas.josefsson@lindholmen.se
0723927656
Nyckelord
Bilder





Länkar
Om

Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg
031-764 70 00http://www.lindholmen.se
Om DenCity:
Visionen att skapa lösningar för, och implementera yteffektiva transportlösningar som möjliggör hållbara och attraktiva städer var grunden till projektet DenCity som pågick under åren 2015 –2021. Visionen adresseras av DenCity med hjälp av fem kompletterande koncept som samtidigt svarar på de utmaningar och behov som uppstår utifrån olika aktörsperspektiv.
Följ Lindholmen Science Park
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park
Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter19.3.2025 09:03:00 CET | Pressmeddelande
Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen), har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i Sverige man testat tekniken i en skala på omkring 100 fordon av olika slag och kartlagt resultaten utifrån en rad olika perspektiv.
Fem startup som kan förändra sättet att köra21.1.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En AI som föreslår en naturskön väg för din bilresa och en röstagent som låter ditt fordon beställa kaffe åt dig. De här är några av de startup som bjudits in för att ansluta till MobilityXlab och samarbeta med branschledare
Five startups that can change the way we drive21.1.2025 15:00:00 CET | Press Release
An AI that suggests a scenic route for your roadtrip and a voice agent that lets your car order coffee for you. These are some of the startups selected to join MobilityXlab and collaborate with industry leaders.
Morgondagens digitala godståg testas i Sverige24.9.2024 12:25:26 CEST | Pressmeddelande
Nu rullar det första demonstrationståget med digitalt automatkoppel på sträckan Nässjö–Göteborg. Kopplet möjliggör elektrifiering och dataöverföring mellan vagnarna. Det skapar förutsättningar för att öka säkerheten och järnvägens kapacitet samt bidrar till samhällsnytta och ökad konkurrenskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum