Tekniksprång i industrin behövs för att nå klimatmålen
Industrin står för en tredjedel av de fossila växthusgasutsläppen i Sverige. Omkring två tredjedelar av industrins växthusgasutsläpp kommer direkt från industrins processer för tillverkning och bearbetning i produktionen. Här finns en stor potential för minskning av industrins koldioxidutsläpp.
För att minska de processrelaterade utsläppen krävs genomgripande förändringar i industrins processer och detta är fokus för regeringens omfattande satsning Industriklivet.
– I takt med att processer har effektiviserats och bränslen bytts ut har utsläppen från svensk industri minskat över tid. Men för att nå klimatmålen krävs något annat. Nu räcker inte stegvis energieffektivisering eller utveckling av industrins processer och metoder. Nu krävs ordentliga teknikskiften, säger Klara Helstad, chef för Energimyndighetens enhet Hållbar industri.
För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Figuren visar industrins totala utsläpp av fossila växthusgaser fördelat på olika branscher i miljoner ton koldioxidekvivalenter för åren 1990-2018. Källa: Naturvårdsverket
Stor potential för negativa utsläpp genom bio-CCS
Fyra huvudsakliga teknikspår för omställningen inom industrisektorn kan identifieras:
- biomassa
- vätgas
- elektrifiering
- avskiljning, transport och lagring av fossil eller biogen koldioxid (CCS respektive bio-CCS)
Fossilfri vätgas kan ersätta fossila råvaror, och det mest omtalade av sådana utvecklingsprojekt är sannolikt HYBRIT där målet är att utveckla fossilfri stålproduktion. Ett annat exempel är elektrifiering i cementindustrin som bland annat möjliggör effektivare koldioxidavskiljning och därigenom minskar kostnaden för CCS, vilket är målet i projektet CemZero.
– Medvetenheten om problemen är hög inom industrisektorn och många projekt pågår för att hitta lösningar för att minska utsläppen. Men det är fortfarande långt kvar till en fullskalig implementering, säger Energimyndighetens analytiker Emilia Hygstedt.
Det finns också en stor potential för negativa utsläpp inom massa- och pappersindustrin samt el- och värmesektorn. Detta beror på att det inom dessa sektorer finns stora punktutsläpp av koldioxid från biobränslen. Förutsättningarna för bio-CCS i dessa sektorer är också förhållandevis goda.
Om rapporten
Varje år analyserar Energimyndigheten nuläget vad gäller olika industribranschers utsläpp, deras potential till utsläppsreduktion och teknisk utveckling inom området. I årets rapport inkluderas också nuläge, förutsättningar och potential för negativa utsläpp. Förutom tekniker, energianvändning och utsläpp beskrivs industrisektorns förutsättningar i termer av ekonomi och marknad.
Om Industriklivet
Klimatmålet är att Sverige till 2045 inte längre ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser och därefter uppnå negativa nettoutsläpp. Industriklivet handlar om att stödja industrin i omställningen mot minskade utsläpp av växthusgaser. Sedan förra året ingår även stöd för åtgärder som bidrar till negativa utsläpp, såsom avskiljning, transport och lagring av biogen koldioxid, bio-CCS.
För mer information, kontakta
Emila Hygstedt, Energimyndigheten, telefon 016-544 23 82
Klara Helstad, Energimyndigheten, telefon 016-544 22 93
Nyckelord
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOm
Ett hållbart energisystem gynnar samhället!
Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.
Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.
Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.
Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner6.3.2025 13:43:22 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Två nya satsningar för framtidens kärnkraft3.2.2025 08:19:10 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
Energimyndigheten ger 20 miljarder i stöd för att lagra över 11 miljoner ton koldioxid27.1.2025 10:02:11 CET | Pressmeddelande
Nu är den första omvända auktionen inom det nya stödet för lagring av biogen koldioxid, bio-CCS, avgjord. Stockholm Exergi vinner auktionen som avser hela värdekedjan för avskiljning, transport och lagring.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum