Ny rapport: Uppföljning av de energipolitiska målen
Energimyndigheten ger varje år ut rapporten Energiindikatorer som följer upp de energipolitiska målen och ger en bild av det svenska energisystemet och dess utveckling.
– Utvecklingen av förnybart i transportsektorn går åt rätt håll och i en relativt bra takt, vilket visar på både behovet och nyttan av tydliga styrmedel. Dock är vi lite bekymrade i dessa tider över energieffektiviseringsmålet. Effektiviseringsmålet blir i spåret av pandemin extra intressant att följa då det påverkas både av mängden tillförd energi men också utvecklingen av BNP säger Gustav Ebenå, analyschef på Energimyndigheten.
Andelen förnybart i transportsektorn fortsätter att öka
Sveriges transportsektor använder allt mer förnybar energi. Under 2018 uppgick andelen till 22,9 procent för inrikes transporter. Detta är en ökning från 20,8 procent under 2017.
Ökningen av förnybar energi kan förklaras med att:
- reduktionsplikten infördes den 1 juli 2018 och ledde till en ökad låginblandning av biodrivmedlen HVO och FAME. HVO utgör över hälften av den förnybara energianvändningen i transportsektorn.
- kategorierna övriga flytande biobränslen (BioETBE, bionafta, biobensin) och elanvändning i vägtrafiken har lyfts in i statistiken i årets uppföljning.
Figuren nedan visar andel förnybara drivmedel i förhållande till total mängd drivmedel i inrikes transporter utifrån energiinnehåll, 2005–2018.
För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Anmärkning: Tidsserien har reviderats på grund av revideringar i de årliga energibalanserna.
Elfordon ökar i nybilsförsäljningen
Totalt utgjorde elfordon (elhybrider, laddhybrider och elbilar) 20 procent av nybilsförsäljningen under 2019, vilket är en ökning från föregående år. Samtidigt utgör elfordon fortfarande en liten andel av alla bilar i trafik under 2019, närmare bestämt 4 procent. Det är fortsatt bensin- och dieselbilar som utgör majoriteten av både nybilsförsäljningen och personbilar i trafik. Under 2019 stod bensin- och dieselbilar för drygt 78 procent av nybilsförsäljningen, vilket ändå är en minskning jämfört med 2018 då de stod för 85 procent av nybilsförsäljningen. Bland de bilar som var i trafik var andelen bensin- och dieselbilar 91 procent under 2019, vilket är samma andel som under 2018.
Om rapporten
Energimyndigheten ger varje år ut rapporten Energiindikatorer som följer upp de energipolitiska målen för Sverige med olika indikatorer som tillsammans ger en bild av det svenska energisystemet och dess utveckling. I rapporten finns indikatorer för bland annat förnybar energi, energiintensitet samt pris- och kostnadsutvecklingen på olika energimarknader.
I årets rapport presenteras en ny indikator som visar i vilken omfattning olika värmeproduktionstekniker beskattas respektive subventioneras. På grund av ett internt utvecklingsarbete av den statistik som ligger till grund för beräkningarna så har tidsserien för andelen förnybart i transportsektorn reviderats.
Kontakt:
Emilia Hygstedt, tel 016-544 23 82
Nyckelord
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOm
Ett hållbart energisystem gynnar samhället!
Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.
Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.
Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.
Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Industriklivet öppnar för nya ansökningar10.4.2025 08:16:07 CEST | Pressmeddelande
Energimyndigheten planerar att öppna Industriklivets utlysning ”Uppskalning och kommersialisering” innan sommaren 2025, efter att den har varit stängd sedan i höstas.
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner6.3.2025 13:43:22 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Två nya satsningar för framtidens kärnkraft3.2.2025 08:19:10 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum