Satsning på fossilfritt gruvbrytningssystem

Energimyndigheten har beslutat att ge finansiellt stöd för att utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom gruvbrytning. Den totala kostnaden för projektet beräknas uppgå till 1,1 miljarder kronor. Energimyndigheten finansierar projektet Testbädd för integrerat, effektivt och koldioxidfritt gruvbrytningssystem med 207 miljoner kronor och LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen står för resterande del av finansieringen.
Mot en fossilfri gruvdrift
För att klara teknikskiftet och minska klimatpåverkan har LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen gått samman med målet att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup. Detta kräver en helt ny typ av samarbete, ett digitalt ekosystem där parterna kopplar ihop såväl digitala system som fysiska verksamheter.
– Med vårt engagemang i satsningen på en fossilfri gruvbrytning driver vi på omställningen till en fossilfri värdekedja inom järn- och stålindustrin. Det kommer i förlängningen bidra till att nå de svenska energi- och klimatmålen och långsiktig konkurrenskraft för svensk industri. Satsningen blir än mer viktig i den rådande situationen när många svenska företag har stora utmaningar, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.
Verklig och virtuell testmiljö
Tillsammans kommer de fem bolagen att bygga en testanläggning där ny teknik ska utvecklas och testas i verklig gruvmiljö och i en virtuell testgruva. Upplägget med en fysisk och en virtuell testmiljö ger goda förutsättningar att demonstrera och testa systemlösningarna innan fullskaligt införande i LKAB:s underjordsgruvor i Kiruna och Malmberget. Testerna görs för att säkra att svensk gruvindustri även i framtiden är konkurrenskraftig och kan skapa jobb, tillväxt och exportmöjligheter, både lokalt i Norrbotten och nationellt. Testbädden anläggs i LKAB:s underjordsgruva i Kiruna.
Arbetet i testgruvan i Kiruna samt i den virtuella testgruvan ska undersöka bästa sättet för att bygga ett effektivt, koldioxidfritt och autonomt produktionssystem. Den virtuella testgruvan gör det möjligt att simulera dataflöden och scenarios som inte går att testa i gruvan.
— I projektet driver vi bland annat utvecklingen mot en eliminering av dieseldrivna gruvmaskiner och därmed en koldioxidfri gruvbrytning. Vi ska också ta fram och utvärdera lednings- och integrationssystem som samlar in data som sedan kopplas samman i ett effektivt ekosystem. Med den här satsningen tar vi ett av flera viktiga steg för att ställa om till en klimatsmart industri med människan i centrum, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.
Om stödet till satsningen på fossilfri gruvbrytning
Projektet genomförs med statligt stöd från Industriklivet och Energimyndighetens uppdrag att finansiera energiforskning. Industriklivet är regeringens långsiktiga satsning för stöd till genomgripande åtgärder för att kraftigt minska koldioxidutsläppen i industrin.
För mer information, kontakta:
Klara Helstad, Energimyndigheten
Epost: klara.helstad@energimyndigheten.se
Telefon 016-544 22 93
Presstjänst, Energimyndigheten
E-post: press@energimyndigheten.se
Telefon: 016-544 23 99
Nyckelord
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seBilder

Om
Ett hållbart energisystem gynnar samhället!
Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.
Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.
Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.
Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Industriklivet öppnar för nya ansökningar10.4.2025 08:16:07 CEST | Pressmeddelande
Energimyndigheten planerar att öppna Industriklivets utlysning ”Uppskalning och kommersialisering” innan sommaren 2025, efter att den har varit stängd sedan i höstas.
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner6.3.2025 13:43:22 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Två nya satsningar för framtidens kärnkraft3.2.2025 08:19:10 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum