Så här ökar vi takten i omställningen av transportsektorn
Omställningen av transportsektorn går för långsamt för att Sverige ska nå målet om minst 70 procent minskade utsläpp av växthusgaser mellan 2010 och 2030. Det konstaterar Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikverket, Trafikanalys och Transportstyrelsen i den gemensamma rapporten Kontrollstation för Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet.
Transporteffektivt samhälle är viktigt för hållbar omställning
De sex myndigheterna har följt upp omställningen av transportsektorn utifrån de tre områdena 1) förnybara drivmedel, 2) energieffektiva och fossilfria fordon och farkoster, samt 3) transporteffektivt samhälle. Uppföljningen visar att flera styrmedel med stor potential har kommit på plats under perioden 2016–2019 men att det behövs ökad styrning mot ett transporteffektivt samhälle, och i det en minskad användning med energiintensiva trafikslag, så som personbil, lastbil och flyg.
– En omställning av enbart fordon och drivmedel räcker inte för att nå klimatmålen på ett hållbart sätt. Det viktigaste är att hitta hållbara systemlösningar för att bygga ett mer transporteffektivt samhälle, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.
– En hållbar omställning ger också fördelar utöver minskade utsläpp. Det kan bidra till ett effektivare transportsystem, minskad miljöpåverkan och bättre hälsa, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.
Sju konkreta förslag för att öka omställningstakten nu
För att öka omställningstakten lyfter myndigheterna sju konkreta förslag med stor potential som bör genomföras snarast. En hållbar omställning kräver dock många åtgärder inom alla tre områden. Därför bedömer myndigheterna att genomförandet av hela den strategiska planen är fortsatt viktigt.
Myndigheterna föreslår en översyn av koldioxidskatten och en utredning om långsiktig beskattning inom transportsektorn. Myndigheterna föreslår också en utredning om lämpliga åtgärder och stöd för ökad produktion av förnybara drivmedel, och en utredning om vilka styrmedel och åtgärder som kan främja sjöfartens användning av förnybara drivmedel.
För det särskilda fokuset på transporteffektivt samhälle föreslår myndigheterna att utveckla infrastrukturplaneringen inom klimatmålets ramar, och att klargöra var ansvaret ligger för att genomföra och finansiera åtgärder för effektivare nyttjande av befintlig transportinfrastruktur. Det sista förslaget är en ökad efterlevnad av förmånsbeskattning på subventionerad arbetsplatsparkering.
Uppdrag att samordna omställningen av transportsektorn
Energimyndigheten har under åren 2016-2019 haft i uppdrag att tillsammans med Boverket, Naturvårdsverket, Trafikanalys, Trafikverket och Transportstyrelsen samordna arbetet med omställningen av transportsektorn till fossilfrihet. Inom uppdraget har myndigheterna tillsammans tagit fram en strategisk plan för transportomställningen. Kontrollstationsrapporten som presenteras idag är en uppföljning av hur omställningsarbetet har gått, och syftar till att synliggöra olika sätt för politiken att öka takten i omställningen av transportsektorn.
För mer information, kontakta
Katarina Händel, telefon 016-544 24 69
Anna Lock, telefon 016-544 23 21
Relaterade länkar
Nyckelord
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOm
Ett hållbart energisystem gynnar samhället!
Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.
Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.
Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.
Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Industriklivet öppnar för nya ansökningar10.4.2025 08:16:07 CEST | Pressmeddelande
Energimyndigheten planerar att öppna Industriklivets utlysning ”Uppskalning och kommersialisering” innan sommaren 2025, efter att den har varit stängd sedan i höstas.
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner6.3.2025 13:43:22 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Två nya satsningar för framtidens kärnkraft3.2.2025 08:19:10 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum