Uppsalaforskare får 10.8 mkr i forskningsstöd från Hjärnfonden

- Det är fantastiskt roligt att vi åter igen har slagit rekord i utdelning till hjärnforskningen, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden. Tack vare fler generösa gåvor från privatpersoner och Postkodlotteriet kan vi satsa på forskning som kan bidra till att ännu fler personer räddas till livet och får bättre livskvalitet.
Årets rekordinsamling på 90 miljoner kan jämföras med fjolårets utdelning på 74,2 miljoner kronor. Hjärnfonden som grundades 1994 har de senaste 10 åren haft en mycket positiv utveckling. Utdelningen av forskningsbidrag har gått från 26 miljoner 2009 till dagens 90 miljoner kronor.
- Forskningen gör hela tiden framsteg och med mer resurser ger det oss hopp om att komma närmare en lösning hur vi kan stoppa svåra hjärnsjukdomar. Men för att nå dit behöver vi samla in ännu mer pengar till hjärnforskningen, säger Anna Hemlin.
Fyra Uppsalaforskare får Hjärnfondens tvååriga forskningsbidrag om 1 200 miljoner kronor och övriga får ettårigt forskningsbidrag om 600 000 kr.
Följande Uppsalaforskare får Hjärnfondens forskningsbidrag 2019:
Namn / Område
Joakim Bergström, Parkinsons sjukdom
Jan Dumanski, Alzheimers sjukdom och övrig demens
Anna Punga, Hjärnans funktion
Finn Hallbök, Hjärntumör
Niklas Dahl, Epilepsi
Tomas Furmark, Psykisk ohälsa
Anna Erlandsson, Alzheimers sjukdom och övrig demens
Jonathan Cedernaes, Sömn
Jens Carlsson, Parkinsons sjukdom
Christian Benedict, Sömn
Ted Ebendal, Hjärnskada
Malin Lagerström, Smärta
Anna-Karin Wikström, Hjärnans funktion
Helgi Schiöth, Depression
Av de 98 beviljade forskningsbidragen går 50 till Karolinska Institutet, 14 till Uppsala universitet, 8 till Göteborgs universitet, 6 till Linköpings universitet, 17 till Lunds universitet, 1 till Umeå universitet, 1 till Örebro universitet och 1 till Stockholms universitet.
Nyckelord
Kontakter
Martina Fjellsson DraouiPR & Press Manager
Tel:072-186 77 38martina.fjellsson@hjarnfonden.seBilder

Om
Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fritt från hjärnans sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
13,7 miljoner till hjärnforskningen8.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sju forskare delar på Hjärnfondens årliga postdoktorala stöd. Tillsammans berör de stora delar av hjärnans område – från ätstörningar till ALS.
Ny rapport - Alla mår bättre av mindre alkohol17.3.2025 13:23:16 CET | Pressmeddelande
Minskad alkoholkonsumtion förbättrar individens hälsa och innebär betydande samhällsvinster – det visar resultatet av en ny internationell forskningssammanställning.
Hjärnfonden kommenterar nationell strategi mot ensamhet4.3.2025 14:28:55 CET | Pressmeddelande
Ofrivillig ensamhet kan ha en negativ effekt på hjärnhälsan. Därför välkomnar Hjärnfonden strategin mot ensamhet som presenterades förra veckan av regeringen och Folkhälsomyndigheten. Samtidigt återstår frågor om implementering, prioriteringar, och uppföljning.
En hjärnmedveten skola för alla25.9.2024 15:17:08 CEST | Blogginlägg
Fler än en miljon skolelever har återvänt till skolbänken efter sommarlovet. Drygt tio procent av dem lever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och många av dem tvingas återvända till en miljö som inte fungerar för dem.
Staten och hjärnkapitalet5.9.2024 09:02:27 CEST | Blogginlägg
Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum