Hjärnfonden kommenterar nationell strategi mot ensamhet
Ofrivillig ensamhet kan ha en negativ effekt på hjärnhälsan. Därför välkomnar Hjärnfonden strategin mot ensamhet som presenterades förra veckan av regeringen och Folkhälsomyndigheten. Samtidigt återstår frågor om implementering, prioriteringar, och uppföljning.

Förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten och regeringen strategin Tillsammans – för god gemenskap i hela befolkningen. Den nya strategin har ett helhetsperspektiv som ska förebygga ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser i flera av samhällets sektorer. De negativa effekterna av ofrivillig ensamhet kan på många sätt kopplas till hjärnan, och vi ser positivt på att strategin har en sektorsöverskridande ansats som motsvarar utmaningarnas omfång.
Vi välkomnar särskilt hur forskarsamhället omnämns som en viktig del i att öka kunskapen om ensamhet, och dess roll i implementering och utvärdering av strategin. I nuläget saknas däremot tydlighet om hur forskarsamhället i praktiken ska involveras, och besked om resurser som ska möjliggöra detta har inte presenterats.
– Social aktivitet är bra för vår hjärnhälsa och vårt välbefinnande, och likaså kan ofrivillig ensamhet ha en rad negativa effekter. Ensamhet kan drabba alla, men vi vet att det finns grupper som har det särskilt tufft, exempelvis personer som lever med funktionshinder. Därför är det viktigt med politiska satsningar, och att Regeringen lyfter frågan med en bred ansats tycker vi är bra. Vi hade däremot hoppats på att man var ännu tydligare kring forskningens roll och behovet av att använda både bästa tillgängliga kunskap och evidens, och om hur man planerar att följa upp och utveckla insatserna. Framåt behöver regeringen också tydliggöra finansieringen av den forskning man lyfter i strategin, säger Joakim Ramsberg, chef för Forskning och Samhälle på Hjärnfonden.
Folkhälsomyndighetens kartläggning visar tydligt att risken att drabbas av negativa hälsoeffekter till följd av ensamhet är särskilt påtaglig inom vissa grupper. Däremot är det inte tillräckligt tydligt hur dessa grupper är prioriterade i strategin. Dessutom pekar SBU på att kunskapsläget ännu är svagt och att det behövs fler studier om hur den ofrivilliga ensamheten kan brytas i specifika grupper. Detta är frågetecken som behöver beaktas i arbetet framåt.
Under årets första kvartal genomför Hjärnfonden en kampanj som lyfter vikten av social aktivitet för vårt välbefinnande och hjärnhälsa. Det främjar hjärnans funktioner, psykisk hälsa och minskar risken för till exempel depression, demenssjukdomar och stroke. Kampanjen är del av ett större projekt kring livsstilsfaktorer som kan påverka hälsa och välbefinnande. Projektet omfattar bland annat ett kunskapsnav och en rapport om påverkbara riskfaktorer kopplade till hjärnhälsa.
Om social aktivitet och ensamhet
Social aktivitet och meningsfull kontakt med andra människor kan ha en positiv effekt för vår hjärnhälsa. Det minskar risken för till exempel stroke, demenssjukdomar, depression, och ångest. Likaså kan den ofrivilliga ensamheten på lång sikt påverka vår hälsa negativt. Läs mer här.
Nyckelord
Kontakter
HjärnfondenPress/PR
Tel:+46 8 501 65 599press@hjarnfonden.seBilder

Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
Ny rapport - Alla mår bättre av mindre alkohol17.3.2025 13:23:16 CET | Pressmeddelande
Minskad alkoholkonsumtion förbättrar individens hälsa och innebär betydande samhällsvinster – det visar resultatet av en ny internationell forskningssammanställning.
En hjärnmedveten skola för alla25.9.2024 15:17:08 CEST | Blogginlägg
Fler än en miljon skolelever har återvänt till skolbänken efter sommarlovet. Drygt tio procent av dem lever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och många av dem tvingas återvända till en miljö som inte fungerar för dem.
Staten och hjärnkapitalet5.9.2024 09:02:27 CEST | Blogginlägg
Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med Cykelkraft3.6.2024 15:05:05 CEST | Pressmeddelande
Låg fysisk aktivitet är en av de främsta riskfaktorerna för att drabbas av flera hjärnsjukdomar. I ett led i att uppmuntra till mer fysisk rörelse inleder nu Hjärnfonden ett samarbete med Cykelkraft, som också lanserar kampanjen Cykelminnet, för att få fler svenskar att cykla.
Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga10.5.2024 08:01:36 CEST | Pressmeddelande
Enligt en ny kartläggning kan flera hjärnsjukdomar delvis förklaras av påverkbara riskfaktorer så som låg fysisk aktivitet, rökning och stress. Rapporten visar också att samhällets kostnader för enbart Alzheimer och annan demenssjukdom överstiger de totala kostnaderna för cancer i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum