Ökande ansökningssiffror för lantbruk, skog och djurvård till naturbruksprogrammet

Ser man på de totala siffrorna för naturbruksprogrammet når man de högsta siffrorna på många år och en av toppnoteringarna sedan mätningarna startade. Den historiska statistiken jämför bara med statistik från skolor som är medlemmar i Naturbruksgymnasiernas förening, då det är så statistiken fördes historiskt.
Endast sex år sedan 1999 har haft fler förstahandssökande till naturbruksprogrammet. Efter toppnoteringen 2006 med 4525 förstahandssökande inleddes en negativ trend med nedåtgående siffror under 8 års tid. 2014 var siffran nere i 2401. Nedgången inleddes i samband med att de yrkesförberedande programmen gjordes om till yrkesprogram, gymnasiereformen GY11.
Sedan dess har det vänt. Varje år sedan 2016 har både det totala antalet förstahandssökande och andelen av årskullen ökat. Totalt 3822 elever har till hösten 2021 sökt naturbruksprogrammet i första hand, jämfört med 3541 förra året. Det är också den enskilt högsta siffran sedan 2009 då antalet var 3980. Så sent som 2016 var den siffran endast 2402 stycken.
– Det här kommer inte som någon stor överraskning för oss då vi har sett att det har ökat varje år sedan den låga noteringen 2016, men att det skulle vara riktigt såhär bra hade vi nog inte räknat med för ett par år sedan. Det känns riktigt bra att vi nu äntligen är uppe på de nivåer vi hade 2009 och ökningen har varit kraftig på slutet. Det arbete som görs i hela branschen har givit resultat, säger Kristine Wiklund, kompetensförsörjningsexpert på Gröna arbetsgivare.
Hög sannolikhet för större kullar inom skog och lantbruk
Från höstterminen 2021 förändras programmet och har sex inriktningar, istället för tidigare fyra, varpå det är svårt att jämföra siffrorna rakt av. Däremot är förstahandsansökningssiffrorna så pass höga för lantbruk och skog jämfört med hur många som började dessa inriktningar hösten 2020 att vi kan säga att det är mer väldigt troligt att antalet elever som kommer att börja naturbruksprogrammet på dessa inriktningar i höst kommer vara det högsta antalet sedan man började mäta 1999.
Andelen förstahandssökande och hur många som sedan defacto börjar ett program är inte samma sak, men det är så pass höga siffror på förstahandssökande till lantbruk och skog att bedömningen är att det kommer att bli en ny toppnotering av elever i höst. Totalt sökte 690 till lantbruksinriktningen i första hand och 453 till skogsinriktningen när man även räknat in de skolor som i dagsläget inte är medlemmar av Naturbruksgymnasiernas förening.
– Att locka unga till de gröna näringarna har varit ett viktigt fokus under många år. Genom kampanjen Jobba Grönt har de gröna näringarna lyckats synliggöra de arbeten och utbildningar som finns. Den här statistiken visar att branschernas arbete inte bara synliggörs utan även lyckas få unga att ta steget in i de olika gröna näringarna, säger Kristine Wiklund.
Förstahandssökande till djurvård visar också på ett ökat intresse. Totalt handlar det om 1705 förstahandssökande. Det programmet utgör en rekryteringsgrund för olika delar av Gröna arbetsgivares branscher men även andra branscher.
– Hur vi än vrider och vänder på det är de totala siffrorna positiva. Den utbildning som ligger inom ramen för våra medlemsföretags verksamheter som inte har sett samma lyft är trädgårdsinriktningen. Det finns flera förklaringar till detta. En är att många utbildar sig inom trädgård senare i livet, men vi skulle så klart vilja se samma positiva trend även där bland niondeklassarna, säger Kristine Wiklund.
Nyckelord
Kontakter
Joel Erikssonpressansvarig
Tel:072 205 7894joel.eriksson@grona.orgBilder

Om
Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna som består av 4 000 företag inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Djurägare håller i plånboken – andelen akuta veterinärbesök ökar3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade antalet veterinärbesök med 200 000 jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen akuta besök och djuren kräver mer omfattande vård när de väl kommer in. Det visar en ny rapport från Gröna arbetsgivare för Svensk Djursjukvård.
Löneökningstakten växlar ner, men för lite1.4.2025 02:43:07 CEST | Pressmeddelande
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.
Gröna arbetsgivare positiva till Miljöpartiets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för lantbrukare31.3.2025 15:42:31 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare är positiva till Miljöpartiets förslag om halverad arbetsgivaravgift för lantbrukare och livsmedelstillverkare. Lägre kostnader för att anställa skulle vara positivt för både lantbrukets möjligheter att anställa och Sveriges livsmedelsberedskap.
Livsmedelsstrategin 2.0 kan bli ett luftslott21.3.2025 16:38:00 CET | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare tycker att det är bra att regeringen ser behovet av att uppdatera livsmedelsstrategin. Det riskerar dock att bli ett luftslott om man inte tar med behovet av fler naturbruksutbildade gymnasieelever och utländsk arbetskraft.
Gröna arbetsgivare accepterar Opo:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandens (Opo) föreslår ett treårigt löneavtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent. Det ligger i paritet med de finska avtalen. För det svenska skogsbruket är det viktigt att den internationella konkurrenskraften bibehålls eller i bästa fall stärks.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum