Psykologen: så kan du kontrollera impulsshoppandet
Nyligen lanserade Nordax Bank en plugin som tvingar den shoppingsugne att ta en paus innan hen kan genomföra ett köp, ett sätt att hjälpa konsumenter att tänka till en extra gång innan man klickar på köp. För det är onekligen svårt att hålla sig ifrån att klicka hem en eller två eller tre extra prylar vid utcheckningen, och det har sina förklaringar. Legitimerade psykologen David Waskuri menar att det handlar om psykologiska impulser som kan vara svårare än man tror att kontrollera - men det finns knep.
"Även om det kan verka dumt är det inte så konstigt att vi beter oss på det här sättet, att shoppa fina saker triggar det kortsiktiga belöningssystemet. Eftersom vi i stunden vill ha belöning som är lättillgänglig blir vi experter på att övertyga oss själva om att det här är något vi behöver. Vi lyckas även med att sätta skygglappar för alla rationella argument som talar emot, såsom om man egentligen har råd, plats eller behov av det där köpet", säger David Waskuri, leg. psykolog vid Sveaspykologerna.
Förutom att använda en plugin som pausar ditt köp finns det även psykologiska verktyg som kan göra dig till en smartare konsument, menar David:
Lista triggers
Lista vad som är trigger-situationer för dig, exempelvis reor. Om du är förberedd kan du också hantera suget. Vid impulser kan du påminna dig om de negativa konsekvenserna: hur det påverkar din plånbok, att ruset av köpet säkerligen kommer avta, eller att du kan komma att ångra dig sen. Är det produkten du vill ha eller kicken?
Suget avtar
Se till att ha en handlingsplan för när du känner impulsen att klicka på köp. Påminn dig om de negativa konsekvenserna och ta till en ny handling - till exempel genom att gå därifrån, ringa en vän och berätta om impulsen. Vad du än gör, agera inte på suget, det avtar över tid.
Gör en shopping-planering
Skriv vad du faktiskt ska handla kommande månad - låt det styra dig istället för impulserna. Handla endast det som du har planerat för. Om du får en impul, vänta ett par dagar och se om du fortfarande känner att du vill handla den prylen. På så sätt kommer du kunna se skillnad på vad du faktiskt behöver och vad som bara var en ren impulshandling. Planering är motsatsen till impulser. Impulser utgår från våra känslor, men när det kommer till den egna ekonomin är bra att låta den rationella sidan styra, vilket en planering bidrar till.
Gör en budget
Gör en budget för hur mycket du egentligen har råd att handla för per månad. Det är ytterligare ett sätt att låta den rationella sidan styra och tydliggöra för dig själv hur du ska agera med din plånbok.
Hitta andra aktiviteter
Shoppar du för att du har tråkigt? Finns det någon annan aktivitet du istället skulle kunna lägga den tiden på? Exempelvis nya fritidsintressen eller socialt umgänge. Shoppingen kan bli en vana som du fyller tiden med men som egentligen skulle kunna fyllas med annat. Bestäm en annan aktivitet du ska göra varje gång du känner ett sug efter att shoppa.
Nordax Smoothie Shopping-plugin: https://www.nordax.se/smoothie
Om undersökningen:Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Nordax Bank, via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1000 intervjuer med allmänheten. Undersökningen genomfördes under 28 maj – 2 juni 2021 och hade en deltagarfrekvens på 54 procent.
Kontakter
Sara Wikberg, presskontakt
sara@wikbergfrisk.se
073-312 89 77
Bilder
Om
Nordax är en ledande nordisk specialistbank som erbjuder konkurrenskraftig in- och utlåning till cirka 190.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi har cirka 230 anställda och genom vår centraliserade affärsmodell bedrivs hela verksamheten från kontoret i Stockholm. Nordax grundades 2003 och sedan dess har vi växt och format en organisation baserad på stort kunnande och engagemang. Sedan januari 2019 är Svensk Hypotekspension en del av Nordaxkoncernen.
Följ Nordax Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Nordax Bank
En miljon svenskar tycker ekonomisk trygghet är viktigare än gränslös kärlek23.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Gränslös kärlek är viktigare än ekonomisk trygghet, eller? Faktum är att många svenskar tycker precis tvärtom - det visar en Novus-undersökning från Nordax Bank. “Romantikern i oss får helt enkelt kliva åt sidan när lågkonjunkturen slår till", säger Hanna Belander, marknadschef på Nordax Bank.
650 000 svenskar har låtit bli att separera - för partnerns skull11.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Över en halv miljon svenskar har undvikit en separation eller skilsmässa av rädsla för att partnern inte ska kunna ordna ett nytt boende. Och var femte kvinna känner sig fast i en relation på grund av sin boendesituation. Det visar Relationsrapporten 2024 från Nordax Bank. - Att så många stannar kvar i dåliga relationer gör oss både ledsna och upprörda, så borde det inte vara, säger Linda Werdi på Nordax Bank.
Svenskarna sämst i Norden på att söka hjälp vid ekonomisk stress11.12.2023 10:34:44 CET | Pressmeddelande
Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden.
Årets Julklapp 2023 – en amortering13.11.2023 11:46:24 CET | Pressmeddelande
Julen närmar sig med stormsteg – och med det julhandeln. Samtidigt får vi ständiga rapporter om stigande priser, ökade räntekostnader och hushållens ansträngda ekonomi. Så, vad ska man ge i julklapp när det dom flesta behöver är något helt annat än nya saker? För att inspirera till en riktigt varm och omtänksam jul har Nordax Bank tagit fram en egen variant på årets julklapp 2023 – Amorteringsklappen.
Varannan kvinna: min partner hade klarat sig bäst ekonomiskt om vi separerade9.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är tufft att separera. Det gäller inte minst alla praktiska frågor som måste lösas, men även den personliga ekonomin kan ta skada. Allra tuffast är det för kvinnor – det är svenskarna överens om. En betydande andel kvinnor och män uppger att kvinnor drabbas ekonomiskt negativt av en separation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum