Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken och Hydroc utvecklar ny teknik för värmelagring vid Vallastaden

Dela
Tekniska verken i Linköping har, precis som många andra fjärrvärmebolag, ett överskott av värmeenergi under sommaren. Överskottsenergin skulle kunna användas på vintern, under förutsättning att den kan sparas utan för stora förluster. Nu undersöker Tekniska verken och Hydroc Energy Storage AB möjligheten till en pilotanläggning för att lagra termisk energi i berggrunden, i anslutning till Vallastaden i Linköping.

Hydroc Energy Storage AB (Hydroc) som är baserat i Göteborg utvecklar system för att lagra värme och kyla i berggrunden. Tekniken använder den naturliga bergkroppen som lagringsmedium på ett sätt som möjliggör högre effekter och energimängder än konventionell teknik. Om tekniken fungerar kommer en del av Vallastadens värme att lagras in i anläggningen under sommaren, för att sedan användas på vintern. Platsen för försöken är fårhagen mittemot Flustret i närheten av Slestadsrondellen. 

- Vi vill ligga i framkant både miljömässigt och ekonomiskt och tar vårt ansvar för att utveckla ny teknik. Det nya konceptet för lagring av fjärrvärme i berggrunden som Hydroc och Tekniska verken utvecklar passar väl in i här, där vi bygger världens mest resurseffektiva region. Ytterligare en bra sak i det här är att det enda som kommer att synas på markytan är några brunnslock och en friggebod för teknisk utrustning, så fåren får tillbaka sin hage när installationen är klar, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska verken i Linköping.

Försöket är uppdelat i två faser där den första fasen kommer att pågå i cirka ett år

- Jag är både stolt och glad över Tekniska verkens framsynthet, och jag vill också rikta ett stort tack till Akademiska Hus som upplåter sin mark för försöket. Den här svenskutvecklade tekniken har stor potential runt om i världen, då kostnaden för att lagra värme är mycket lägre än att lagra el, samtidigt som den nya tekniken blir både billigare och effektivare än dagens teknik. I kombination med fjärrvärme kan den nya lagertekniken bidra till att avlasta ansträngda elnät, genom att frigöra el som idag används för uppvärmning till mer högkvalitativa ändamål, som laddning av batterifordon och vätgasproduktion, utan att det går åt mer bränsle i pannorna. Vi ser fram emot detta intressanta projekt och att använda en teknik som är skalbar med stor innovationshöjd, säger Jan Bergland, vd på Hydroc.

För mer information kontakta gärna:
Mile Elez, teknisk direktör, Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 03
mile.elez@tekniskaverken.se

Jan Bergland, vd, Hydroc Energy Storage AB, 073-816 99 69
jan.bergland@hydroc.se

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Läs om vårt bidrag till FN:s globala mål här

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye