Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Björn Eriksson besöker Torpavallen i Ydre, ett gott exempel på föreningsidrottens betydelse för en levande landsbygd och bevis på vikten av moderna idrottsanläggningar.

Dela
Ett starkt föreningsliv i människors närområde, skapar möjligheter till social hållbarhet, en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa. Det är något som coronapandemin har blixtbelyst under snart ett och ett halvt år.

Många idrottsanläggningar är över 60 år och behöver moderniseras. Regeringen behöver inrätta ett nationellt stöd för kommuner och idrottsrörelsen att utveckla framtidens idrottsanläggningar, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.


Många idrottsföreningar äger och driver sina idrottsanläggningar. Men den stora delen av anläggningsbeståndet i Sverige finansieras av landets kommuner. I Riksidrottsförbundets kommunundersökning från 2019 anger ungefär hälften av Sveriges kommuner att de till stor eller mycket stor del vill få stöd inom frågor som rådgivning, inspiration och kunskapsstöd vad gäller utformningen av nya ytor. Råd och stöd kring att tänka på nya sätt ligger därmed i topp vad gäller kommunernas efterfrågan. Behovet av en samlad kunskap och stöd har även Boverket identifierat i sin utredning Miljöer för idrott och fritid - Hur kan kunskap utvecklas, samlas och förmedlas

- Sverige och regeringen behöver inrätta en nationell anläggningsfunktion. Den ska ge stöd för innovation och modernisering av idrottsanläggningar, samla och utveckla kunskap kring idrottsanläggningar och stödja kommunerna som ofta bär hela kostnaden att utveckla idrottsanläggningar, säger Björn Eriksson.


För landsbygden är detta enormt viktigt, där behöver idrottsföreningar hjälp att utveckla och modernisera sin anläggning som i sin tur kan skapa en mer välkomnande och varierad verksamhet som leder till fler i rörelse och idrott hela livet. Ofta glöms landsbygdsorterna bort i utvecklingen. Att erbjuda en mångfald av idrottsytor blir svårare ju mindre befolkningsunderlaget är.

- Vi har gjort en hel del satsningar på vår anläggning för att göra den så attraktiv som möjligt och nå nya målgrupper. Vi erbjuder ett antal olika aktiviteter och Torpavallen fungerar idag som en samlingsplats för bygdens invånare säger Gabriel Johansson, ordförande Torpa AIS.

Genom Idrottens landsbygdsprogram vill Idrottsrörelsen tillsammans med andra vara en motor för ett Sverige som håller ihop. Ett land med glädje, gemenskap, kraft och möjligheter i både landsbygder och i städerna.

På Riksidrottsförbundets hemsida kan du läsa mer om landsbygdsprogrammet.

Här kan du ladda ner pdf-filen om Idrottsrörelsens landsbygdsprogram.

På måndag 30 augusti från kl 18.00 besöker Björn Eriksson Torpavallen i Hestra tillsammans med representanter från Ydre Kommun och RF-SISU Östergötland. Media är varmt välkomna!

  
Övriga frågor kan ställas till:  

Johan Råsbrink
Idrottsstrateg/Anläggning
RF-SISU Östergötland  
Tel  010-4765070
E-post johan.rasbrink@rfsisu.se

Nyckelord

Bilder

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



RF-SISU Östergötland är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye