Drivkraft Sverige kommenterar Sven Hunhammars betänkande i utfasningsutredningen

- Drivmedelsbranschen har tagit fram en färdplan för klimatneutral konkurrenskraft och arbetar intensivt med att Sverige ska nå det ambitiösa målet om ett klimatneutralt samhälle senast 2045. Omställningen pågår i hela värdekedjan med flera energislag och för flera transportslag. Det handlar bland annat om ökad elektrifiering och att byta ut fossila drivmedel till förnybara drivmedel, säger Johan G Andersson VD Drivkraft Sverige.
Vidare är det viktigt att betänkandet lyfter fram att utfasningen av fossila drivmedel behöver vara så hållbar och kostnadseffektiv som möjlig. Samtidigt ska transportsektorn fortsätta att tillgodose tillgänglighet och konkurrenskraft för medborgare och näringsliv i hela landet.
- Drivkraft Sverige delar uppfattningen att Sverige ska vara ett föregångsland, där både hållbarhet och kostnadseffektiva lösningar vägs in för att klara omställningen på ett konkurrenskraftigt sätt, säger Johan G Andersson.
En annan viktig fråga är att regering och riksdag måste driva på utvecklingen inom EU så att utfasningen av fossila drivmedel går i takt med övriga EU. Om Sverige genomför förändringar ensidigt ger det liten effekt samt att svenskt näringsliv missgynnas jämfört med konkurrenterna i övriga Europa.
Drivkraft Sverige delar uppfattningen om att förbränningsmotorer kommer att behövas under mycket lång tid. Det gäller särskilt tunga transporter, sjöfart och flyg. Därför behövs olika lösningar för att minska klimatpåverkan. Elektrifieringen och användningen av biodrivmedel behöver öka för att Sverige och andra länder ska nå sina klimatmål.
Delar av betänkandet ställer sig Drivkraft Sverige dock frågande till. Ett exempel är att Hunhammar spekulerar om tillgång på hållbara biodrivmedel, men däremot inget om tillgången på råvaror till hållbara batterier. Andra områden som behöver analyseras mer är samhällskostnaden som knappt berörs i betänkandet och vem som har ansvar för att leverera den ‘sista droppen’ av fossila drivmedel. Det är en fråga som inte minst svenska försvaret är intresserad av att få svar på. Dessa frågor kan en drivmedelskommission besvara.
Avslutningsvis lyfter betänkandet fram betydelsen av att vägen framåt behöver kontrollstationer så att den är robust, vilket drivmedelsbranschen länge poängterat behovet av. Samtidigt ska det finnas en flexibilitet eftersom utvecklingen är osäker.
- Vi delar den uppfattningen. Det som är utvecklingsprojekt idag kan bli en brygga till nästa steg i omställningen eller bli morgondagens standardlösningar imorgon. Vi vet inte exakt hur, men det vi vet är att olika drivmedelslösningar behövs för att klara klimatmålen och samtidigt erbjuda resor och transporter på ett hållbart sätt i hela Sverige, säger Johan G Andersson.
För ytterligare information kontakta:
Johan G. Andersson, VD, mobil: 070-667 06 03, johan.g.andersson@drivkraftsverige.se
Sofie Quant, Kommunikationschef, mobil:070-667 30 19, sofie.quant@drivkraftsverige.se
Kontakter
Ebba FredinKommunikationsstrateg och presskontakt
Tel:+46 73 044 71 20ebba.fredin@drivkraftsverige.seBilder
Om
Drivkraft Sverige är branschorganisationen för bränsle- och drivmedelsbranschen. Våra medlemsföretag erbjuder hållbar mobilitet och ser till att det finns bränsle och drivmedel för hållbara resor och transporter samt bitumen till vägar i hela landet. Vi arbetar för att Sverige ska bli klimatneutralt 2045. Våra medlemsföretag omfattar cirka 3000 marknadsplatser och 9 raffinaderier som tillsammans producerar 4 miljoner kubikmeter biodrivmedel.
Följ Drivkraft Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Drivkraft Sverige
Göteborg Energi utsedd till Årets Effektivaste Elnätsbolag26.3.2025 16:06:30 CET | Pressmeddelande
Göteborg Energi har utsetts till Årets Effektivaste Elnätsbolag av Drivkraft Sverige - branschorganisationen för bränsle-, drivmedels- och laddbolagen. Priset, som delades ut i samband med konferensen ”e-Mobility 2025” i Stockholm, togs emot av Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät AB.
Drivkraft Sverige välkomnar Milence och E.ON Drive Infrastructure som nya partners20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Laddoperatörerna Milence och E.ON Drive Infrastructure har nyligen anslutit sig som partners till Drivkraft Sverige - branschorganisationen för bränsle-, drivmedels- och laddbolagen. Därmed representerar Drivkraft Sverige nu en betydande andel av de företag som arbetar med utbyggnad och drift av den publika laddinfrastrukturen för lätta och tunga fordon i Sverige.
DRIVMEDELSÅRET 2024 – Sveriges utsläpp ökade när andelen förnybart sjönk12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Drivkraft Sverige presenterar idag ”Omställningsbarometern” som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt inom drivmedels- och laddbolagsbranschen. Koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökade med 22 procent under 2024 jämfört med 2023. Orsaken till utsläppsökningen är främst att andelen hållbara biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Andelen biodrivmedel är nu på den lägsta nivån sedan 2014. De totala utleveranserna av bränsle ökade också något vilket bidrar till utsläppsökningen. Användningen av HVO100 ökar men uppväger inte den sänkta reduktionsplikten.
Stora skillnader i handläggningstider mellan elnätsbolagen27.1.2025 10:29:50 CET | Pressmeddelande
En färsk Novus-undersökning visar på stora skillnader i handläggningstider för tilldelning av den nätkapacitet som behövs för att kunna bygga ut laddinfrastrukturen. Tidsspannet för att få en anslutning kan sträcka sig från några månader till flera år. Mindre nätbolag på mindre/medelstora orter innebär ofta kortare handläggningstider och lägre kostnader.
Andelen biodrivmedel lägst sedan 2014, utsläppen ökar kraftigt20.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Drivkraft Sverige presenterar idag ”Omställningsbarometern” som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt för drivmedels- och laddbolagen. Omställningen har fått sig en törn, koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökar med 23 procent under årets första tio månader jämfört med samma period 2023. Orsaken till utsläppsökningen är att andelen hållbara biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Andelen biodrivmedel är nu på den lägsta nivån sedan 2014. Användningen av HVO100 ökar men uppväger inte den sänkta reduktionsplikten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum