Högskolan i Halmstad satsar på e-sport – startar labb i samverkan med RBU Halland

Miljoner människor världen över utövar e-sport, och ännu fler tar del av e-sportstävlingar, vilka genomförs i virtuella, elektroniska miljöer. E-sporten omsätter mångmiljardbelopp. I Sverige är fler än 100 000 ungdomar organiserat aktiva inom e-sport.
År 2018 inledde RBU Halland, som är en del av den nationella organisationen Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdom, en satsning på e-sport. År 2021 startade föreningen Projekt e-sport, vilket är ett nationellt treårigt projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. För att ta tillvara projektets erfarenheter startades också föreningen Young Gamers.
– Vi ville starta ett spelcafé för våra medlemmar, vilket blev möjligt med hjälp av Länsförsäkringar och Cowab. Det som var tänkt som ett spelcafé har sedan utvecklats till ett e-sportlabb. Tanken är att Högskolan ska kunna använda labbet för att forska kring vilka effekter e-spelandet har på bland annat vår målgrupp, säger Maria Norrman, projektledare Projekt e-sport på RBU Halland.
E-sportens snabba tillväxt och det faktum att många ungdomar definierar sig själva som gamers, det vill säga utövare av just e-sport, har väckt intresse hos Högskolans forskare.
– Som idrottsfysiologer är vi bland annat intresserade av att studera hur den fysiska förmågan påverkar e-sportares välmående och prestation. E-sport beskrivs ofta som något som ökar stillasittandet och isoleringen hos utövarna, och där har RBU Halland startat ett intressant projekt där e-sport uppmuntras som gemensam aktivitet för att uppmuntra till rörelse och för att minska barns och ungdomars isolering, säger Charlotte Olsson, docent i idrottsfysiologi.
Akademin för lärande, humaniora och samhälle kommer att ansvara för labbet. Akademichef Måns Svensson, professor i rättssociologi, ser positivt på utmaningen:
– Forskningen på Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) är inriktad mot lärande, digitalisering och social förändring, vilka alla är avgörande aspekter av den expansiva e-sportskulturen. RBU Hallands satsning belyser högaktuella utmaningar som vi välkomnar till Högskolan. I samarbete med vår samverkansarena DLC (Digitalt laborativt centrum) ser vi stolta framemot att stå som värd för lärosätets insatser och samarbeten kring e-sport de kommande åren, säger han.
Om invigningen
När: lördagen 25 september 2021
Var: R3261 via entré Hus S, Högskolan i Halmstad
Medier är välkomna! Anmälan sker till Anders Nelson, vicerektor med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering vid Högskolan i Halmstad: anders.nelson@hh.se
Kontakter
Anders NelsonVicerektor med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering
Tel:076-829 74 88anders.nelson@hh.seKristina RörströmKommunikatör
Tel:072-977 38 36kristina.rorstrom@hh.seBilder
Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum