Naturskyddsföreningen

Zeina Mourtada och Paul Svensson ger ut kokbok med Naturskyddsföreningen

Dela
I dag lanserar Naturskyddsföreningen Årets bok skriven tillsammans med Zeina Mourtada och Paul Svensson. Det är en kokbok som ska guida till riktigt god mat som samtidigt är bra för planeten.

– Det känns fantastiskt roligt att få göra det här tillsammans och Zeina och Paul, två stora matinspiratörer som också brinner för hållbarhet. Den mat vi äter har stor inverkan på miljön och klimatet. Tillsammans vill vi på ett tankeväckande och lustfyllt sätt lyfta frågan om matens påverkan och samtidigt inspirera läsaren genom nya och spännande recept, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Med Årets bok ”Middagskompassen” vill Naturskyddsföreningen visa att det går att njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till klimatet och miljön. Så mycket som en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten. Zeina Mourtada och Paul Svensson är sedan länge favoriter hos svenska folket när det kommer till inspirerande matlagning men de har också ett stort engagemang för hållbarhet.

Tillsammans har de tagit fram 80 goda, lättlagade och miljösmarta recept. Där hittas allt ifrån en svensk variant av bibimbap till svampstroganoff och klimatsmart taco. Boken, som ges ut av Bonnier Fakta, tipsar även om hur man kan göra miljösmarta val i mataffären och minska matsvinnet.

– Det har varit både kul och lärorikt att göra boken tillsammans med Naturskyddsföreningen. Och framför allt att försöka tänka så hållbart som möjligt. Ta vara på hela råvaran och använda gårdagens rester till att testa något nytt. Det har varit en rolig utmaning att behöva tänka om och byta ut vissa råvaror, men bibehålla den goda smaken, säger Zeina Mourtada.

– Ett oerhört inspirerande arbete. Jag har fått utforska mitt eget sätt att bygga måltider på och hoppas såklart att alla som läser boken också ska våga utveckla och förnya sina matvanor. Jag tänker att man, genom att laga hållbar mat, skapar mat som smakar gott för både dig, din hälsa och planeten, säger Paul Svensson.

På onsdag den 29 september kl. 18-19 bjuder Naturskyddsföreningen in till ett digitalt webbinarium om boken. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i samtal med kockarna Zeina Mourtada och Paul Svensson om den nya boken, matlagning och hållbar mat. Det finns även möjlighet att ställa frågor via chatten. Anmäl dig här.

Läs mer om Årets bok Middagskompassen här.
Beställ boken hos Naturskyddsföreningen här.
Recensionsexemplar pch pressbilder hos Bonnier Fakta här



Zeina Mourtada har med sin passion för mat, smaker och inspirerande recept blivit en extremt uppskattad matprofil och kock. Hon driver den välbesökta bloggen zeinaskitchen.se, instagramkontot Zeinaskitchen med nästan 300 000 följare och syns ofta i tv-rutan. Zeina vann Allt om Mat's stora matpris år 2018 och har sedan dess vunnit flera andra priser inom matlagning.

Paul Svensson brinner för att inspirera till en matfilosofi där de gröna råvarorna står i centrum. Han driver, sedan 2014, restaurangen på Fotografiska i Stockholm – som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang – tillsammans med Christofer Ekman. 2019 öppnade han också restaurangen och lanthandeln Paul Taylor i Sundbyberg tillsammans med Tareq Taylor.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, berättar om Årets bok 2021: Middagskompassen.Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Zeina Mourtada och Paul Svensson. Foto: Lennart Weibull
Zeina Mourtada och Paul Svensson. Foto: Lennart Weibull
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye