Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer

- En 20 ton tung lastbil som körs av en drogpåverkad chaufför är en potentiell dödsfälla. I de fall olyckor inträffat är det ofta med mycket allvarlig utgång. Utgångsläget borde vara att det betraktas som ett grovt brott att köra ett tungt fordon drogpåverkad. Då kan chaufförerna frihetsberövas och hållas borta från vägarna, säger Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning.
Fler drograttfyllor
2019 inledde Tullverket 59 förundersökningar om drograttfylla. Förra året hade antalet ökat till 86. Endast i några fall har påföljden blivit fängelse, men det rör sig överlag inte om några längre fängelsestraff. Ofta stannar det vid strafföreläggande eller villkorlig dom. Att lagstiftningen inte ger stöd för att betrakta drograttfylla som ett grovt brott vid framförande av tyngre fordon är ett problem. Tullverket kan inte frihetsberöva drogpåverkade chaufförer på plats – en åtgärd som omedelbart skulle hindra dem från att åka vidare på de svenska vägarna.
- Ofta handlar det om utländska chaufförer som arbetar under usla förhållanden. Vår bild är att många av dem tar narkotiska preparat för att orka med långa körtider. Om påverkade chaufförer frihetsberövas skulle deras uppdragsgivare troligen se till att de inte kör påverkade. Inget fraktföretag vill att deras ekipage ska bli stående eftersom det kan vara mycket kostsamt, säger Martin Petersson.
Nya befogenheter välkomnas
Behovet av skärpta straff för drograttfylla förs fram i Tullverkets remissvar på utredningen om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg. Utredningen föreslår att Tullverket ska få utökade möjligheter att göra salivprov och ögonundersökning, även utan misstanke om drogpåverkan.
- Det är ett välkommet förslag som skulle möjliggöra för oss att stoppa fler drogpåverkade chaufförer. Tillsammans med en skärpning av straffen för drograttfylla skulle vi kunna göra mycket mer för att förhindra att livsfarliga ekipage rullar på våra vägar, avslutar Martin Petersson.
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590
Tipsa Tullverket om smuggling. Tullverkets tipsnummer: 90114
Nyckelord
Bilder





Om
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum