Stora mängder döda granar i skogarna
En första bedömning av årets granbarkborreskador visar att vi även i år har mycket stora skador i Svealand och Götaland. Skadorna har visserligen minskat på de flesta håll jämfört med förra året, men den preliminära siffran visar ändå på närmare 5 miljoner kubikmeter dödad gran. Störst skador är det i Svealand där minst 3 miljoner kubikmeter gran har angripits. I Götaland når vi upp till cirka 1,7 miljoner kubikmeter.
– Vi kan konstatera att Sverige har ännu ett år med väldigt stora skador i skogarna efter angrepp från granbarkborrar, vilket innebär miljardförluster för drabbade skogsägare, säger Kerstin Ström, projektledare på Skogsstyrelsen.
Rödbruna granar längs vägarna
Den som färdats genom landskapet i framförallt Svealand under sensommaren har kunnat se stora områden med rödbruna granar utmed vägarna. Intrycket är att en stor andel av de angripna granarna fortfarande står i kvar i skogen. Den nu genomförda inventeringen indikerar att så är fallet.
– Vi gör bedömningen att över hälften av de granar som angripits i år fortfarande står kvar. Det är allvarligt, eftersom en av de viktigaste åtgärderna för att bekämpa granbarkborrarna och rädda så mycket virkesvärde som möjligt, är att avverka träden medan angreppen är färska. Problemet är att det är svårt att hinna med, säger Tomas Blom, skogsförvaltningschef på BillerudKorsnäs.
Kan finnas virkesvärde kvar att rädda
Det är stora skillnader mellan olika län hur mycket som avverkats och Skogsstyrelsen kommer nu tillsammans med de andra aktörerna inom Stoppa borrarna att se över vad det kan bero på att inte skadad produktionsskog tas omhand i högre utsträckning.
– De granar som börjat bli roströda kan fortfarande ha ett visst virkesvärde kvar. Det är också möjligt att man får med sig en del granbarkborrar ut ur skogen om barken sitter kvar vid avverkningen. Men både bekämpningseffekten och det ekonomiska värdet minskar ju längre tid man väntar, säger Kerstin Ström.
Den preliminära bedömningen av årets skadenivåer bygger på inventeringar som Skogsstyrelsen, Södra Skogsägarna, BillerudKorsnäs och Skogssällskapet gjort i slutet av augusti och början av september. Den slutgiltiga uppskattningen av årets barkborreskador kommer att ske senare i år och baseras på en objektiv skadeinventering på landsdelsnivå som görs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Läs mer på www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre
Mer information:
Kerstin Ström, projektledare, Skogsstyrelsen, Telefon: 0470-72 61 12
E-post: kerstin.strom@skogsstyrelsen.se
Tomas Blom, skogsförvaltningschef, BillerudKorsnäs, Telefon: 0295-24 44 70
E-post: tomas.blom@billerudkorsnas.com
Skogsstyrelsens pressjour: pressjour@skogsstyrelsen.se, 036-35 94 91
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
Kraftigt minskad avverkning 2023 – trenden bröts4.6.2024 11:23:14 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar minskade med sex procent under 2023 till knappt 90 miljoner kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik. Så låg har avverkningen inte varit på sju år och därmed bröts också senaste årens uppåtgående trend.
Nu svärmar granbarkborren – att ta bort vindfällen kan rädda skog21.5.2024 08:54:44 CEST | Pressmeddelande
Nu svärmar granbarkborren i stora delar av landet visar Skogsstyrelsens övervakning. Den viktigaste åtgärden för att inte få nya omfattande skador av insekten är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum