Debattprogrammet Sverige möts frias
Sverige möts är ett direktsänt debattprogram som bygger på att de medverkande ger uttryck för vitt skilda åsikter om ett ämne – i det här fallet mångkultur. I programmet medverkade, förutom programledaren, ett antal personer – representanter för olika partier, islamkritiker, forskare och privatpersoner. Under programmets gång pratade experterna om teser och forskning kring frågor som exempelvis mångkultur, migranter och flyktingar.
Anmälarna ansåg bland annat att det gjordes många grova uttalanden, förenklingar och generaliseringar av folkgrupper, särskilt av muslimer och islam. Anmälarna tyckte även att programmet var partiskt och att det saknades deltagare med expertkunskaper.
Utifrån de anmälningar som kom in mot programmet så prövade granskningsnämnden innehållet mot bestämmelserna om opartiskhet, saklighet samt mediets genomslagskraft.
Nämndens bedömning i korthet
Opartiskhet och saklighet
Nämnden anser att programmet som bygger på att de medverkande ger uttryck för vitt skilda åsikter om ett ämne, ligger i linje med SVT:s uppdrag att stimulera till debatt. Granskningsnämnden konstaterar att flera av de av anmälarna kritiserade uttalandena gjordes av tillfälligt medverkande på vilka kraven på opartiskhet och saklighet kan ställas lägre än på företrädare för programföretaget. Mot den bakgrunden strider programmet inte mot dessa krav.
Mediets genomslagskraft
I programmet förmedlade två av deltagarna en uppenbart kränkande och stereotyp bild av islam och muslimer. Nämnden konstaterar att uttalandena dock mötte reaktioner hos övriga medverkande och ledde till diskussioner dem emellan. Givet detta, och med hänsyn till programformen, anser nämnden att SVT tagit tillräcklig hänsyn till bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Programmet strider därför inte mot bestämmelsen. (Dnr: 21/01229)
Övriga ärenden
Friade
- Ett inslag i SVT:s Rapport om de hemlösas situation i Budapest frias (21/00042)
- Ett inslag i SVT:s 15 min från Sápmi, frias i fråga om opartiskhet (21/02186)
- Ett inslag i SVT:s Carina Bergfeldt med en intervju om en polisanmäld händelse frias (21/00334)
Fällda
- Ett inslag i SVT:s Idrottsgalan från en UFC-match fälls eftersom innehållet kunde verka skrämmande för barn och sändes på en tid då barn kunde ta del av det. (21/00220)
- Sändningen av TV4:s program En kväll för musiksverige – Don’t stop the music fälls för felaktig inplacering av ett annonsavbrott. (21/00470)
Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-580 070 00presskontakt@mprt.seLänkar
Om
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.
Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Granskningsnämnden friar SVT gällande inslag om jaktvapen5.5.2025 11:42:46 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar ett inslag i programmet Veckan med Camilla och Leif GW. I programmet uttryckte Leif GW Persson sin åsikt om ett politiskt förslag gällande användningen av halvautomatiska vapen i jakt.
Ny rapport om utmaningar och trender i medielandskapet29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Globala tendenser med desinformation och en blixtsnabb utveckling av AI utmanar mediesektorn. Mediemyndigheten släpper nu rapporten Medieutblick 2025 där experter vid myndigheten fördjupar sig i aktuella utmaningar inom medieområdet.
Mediemyndigheten ska stärka motståndskraften mot AI-desinformation16.4.2025 14:56:38 CEST | Pressmeddelande
Regeringen föreslår att ytterligare 2 miljoner kronor ska tillföras Mediemyndigheten under 2025 för att fördjupa arbetet med medie- och informationskunnighet (MIK) med särskilt fokus på artificiell intelligens (AI).
TV4 fälls för sponsringsmeddelanden i Idol7.4.2025 11:56:04 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller TV4 på grund av att sponsringsmeddelanden i Idol hade säljfrämjande tillägg och reklambetonad framställning. Programmet fälls även för otillbörligt kommersiellt gynnande.
TV4 frias gällande ljudupptagning från skolskjutningen24.3.2025 11:33:02 CET | Pressmeddelande
TV4 Nyheternas inslag den 5 februari 2025 om vad som sades i en filmsekvens från skolskjutningen i Örebro stred inte mot kravet på saklighet enligt granskningsnämnden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum