Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning av utställning, Umeå konsthall

Dela
Välkommen på pressvisning av Camilla Akrakas utställning Skumrask, torsdag den 14 oktober klockan 14.00. Umeå konsthall, plan 3 Väven.
”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021
”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021

Skumrask
Camilla Akraka

16 oktober 2021 - 23 januari 2022 i Umeå konsthall


Camilla Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet ”Listen!” på Rådhustorget i Umeå. Hennes dubbla etniciteter, med en svensk mor och en nigeriansk far, har haft stor betydelse i hennes konstnärskap och hon har ständigt, omedvetet eller medvetet, undersökt företeelsen av att vara annorlunda. I Akrakas konst finns frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande och ofta ett ifrågasättande av en etablerad position eller roll.

”Jag förhåller mig ofta symboliskt och i mina skulpturer ligger fokus på fördelningen av massa i kroppar. Förutom detta och den dekorativa aspekten i mina mönster är tvetydighet ett ständigt återkommande inslag i mina verk. I tvetydigheten får gåtan finnas kvar.”

I utställningen ”Skumrask” visar Camilla Akraka främst nya verk i form av teckningar, skulpturer och målningar. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.

Camilla Akraka är född 1968 i London, uppvuxen i Stockholm och Roslagen. Bor och arbetar i Östergötland. Utexaminerad med en MFA från Kungliga Konsthögskolan 2001. Tidigare utställningar i urval: "Pasaportes" Angelika Knäpper Gallery i Stockholm 2011, "Colonial Rooms" Konsthall Passagen i Linköping 2014. Metoo-monumentet "Listen!" placerades på Rådhustorget i Umeå 2019.

Pressvisning:
Torsdag 14 oktober klockan 14.00
Umeå konsthall, plan 3 i Väven 

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se, 070 - 388 34 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021
”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

Brandförsvarets verksamhetsplan och budget för 2024 beslutad22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Det olycksförebyggande arbetet med bland annat utbildning till skolungdomar och införande av civil insatsperson ska prioriteras under nästa år. Det beslutade Umeåregionens brand- och räddningsnämnd vid mötet 22 november när verksamhetsplan och budget togs för 2024. Precis som tidigare är den största utmaningen att ha tillräckligt med personal för att upprätthålla beredskap och uppfylla lagkrav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum