Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning av utställning, Umeå konsthall

Dela
Välkommen på pressvisning av Camilla Akrakas utställning Skumrask, torsdag den 14 oktober klockan 14.00. Umeå konsthall, plan 3 Väven.
”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021
”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021

Skumrask
Camilla Akraka

16 oktober 2021 - 23 januari 2022 i Umeå konsthall


Camilla Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet ”Listen!” på Rådhustorget i Umeå. Hennes dubbla etniciteter, med en svensk mor och en nigeriansk far, har haft stor betydelse i hennes konstnärskap och hon har ständigt, omedvetet eller medvetet, undersökt företeelsen av att vara annorlunda. I Akrakas konst finns frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande och ofta ett ifrågasättande av en etablerad position eller roll.

”Jag förhåller mig ofta symboliskt och i mina skulpturer ligger fokus på fördelningen av massa i kroppar. Förutom detta och den dekorativa aspekten i mina mönster är tvetydighet ett ständigt återkommande inslag i mina verk. I tvetydigheten får gåtan finnas kvar.”

I utställningen ”Skumrask” visar Camilla Akraka främst nya verk i form av teckningar, skulpturer och målningar. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.

Camilla Akraka är född 1968 i London, uppvuxen i Stockholm och Roslagen. Bor och arbetar i Östergötland. Utexaminerad med en MFA från Kungliga Konsthögskolan 2001. Tidigare utställningar i urval: "Pasaportes" Angelika Knäpper Gallery i Stockholm 2011, "Colonial Rooms" Konsthall Passagen i Linköping 2014. Metoo-monumentet "Listen!" placerades på Rådhustorget i Umeå 2019.

Pressvisning:
Torsdag 14 oktober klockan 14.00
Umeå konsthall, plan 3 i Väven 

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se, 070 - 388 34 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021
”Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye