Startskott för nationellt drönarcentrum

Det kallas för UAS och står för ”unmanned aircraft system” eller på svenska om man så vill: obemannade flygande system. I förlängningen är de en del av konceptet U-space, som handlar om nya digitala tjänster och lösningar i luftrummet.
– Det här är någonting som kommer på bred front och för vår del gäller det att utforma ett säkert sätt för bemannade och obemannade luftfarkoster att samsas i det nedre luftrummet, säger Jörgen Andersson, sektionschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.
Alla terrängtyper
Enligt beslutet upprättas nu fyra geografiska UAS-zoner i Västervik, mellan klockan 07 och 22 på vardagar, som sträcker sig upp till 640 meter över havet. Zonerna omfattar alla terrängtyper och infrastrukturer som behövs för uppgiften: att utveckla framtida drönarburna system. Allt från skog, kuperad mark, ängar och åkermark till skärgård, öppet hav, vägar, kraftledningar och järnvägar.
Det är Wabema AB/ Drone Center Sweden som kommer vara den som ansvarar för verksamheten och håller kontakten med Luftfartsverket (LFV) och drönaroperatörerna. I praktiken kommer det gå till så att en anmälan om aktivering av ett område lämnas in dagen före användning. Sedan aktiveras själva området en halvtimme före start.
Inför restriktionsområden
Under tiden ett område är aktivt får övrig luftfart inte trafikera den aktuella zonen – med undantag för Försvarsmakten, Kustbevakningen, räddningstjänster, ambulansflyg, polis, säkerhetspolis och Lantmäteriet efter tillstånd från LFV. När flygningen är avklarad avaktiveras området och då är återigen all flygning tillåten för all luftfart.
– Vi tycker att det är viktigt att det skapas möjlighet för utveckling av den nya tekniken kring UAS, men ser också vikten av att detta görs på ett säkert sätt. Eftersom det här är den första geografiska UAS-zonen vi skapar i Sverige har vi funnit det nödvändigt att komplettera med ett restriktionsområde. Anledningen är att zonerna inte kan förbjuda övrig luftfart utan endast är till för att reglera UAS, säger Jörgen Andersson.
Flygning med drönare i områdena får ske i öppen kategori om man har tagit drönarkort, men även med drönare i den specifika och certifierade kategorin om man har fått ett operativt tillstånd från Transportstyrelsen.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
Nytt klimatpaket för sjöfarten15.4.2025 09:34:01 CEST | Pressmeddelande
Den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization (IMO) har tagit ett första viktigt steg mot ett nytt klimatpaket. Fartyg ska börja använda drivmedel som ger mindre utsläpp – eller betala en hög avgift. Regelpaketet ska leda till att målen om nettonollutsläpp av växthusgaser inom den internationella sjöfarten nås till 2050.
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum