Jernkontoret

Hur doftar omställningen? Nu lanseras parfymen Steel by Naim

Dela
En parfym som doftar stål tänjer på gränserna för vad som är möjligt. Svensk järn- och stålindustri måste vara beredd att tänja på gränserna, för att klara klimatutmaningen och för att behålla positionen som ledande stålnation i världen. Idag lanseras Steel by Naim.
Naim Josefi, Steel by Naim och Linda Landenberg Holst
Naim Josefi, Steel by Naim och Linda Landenberg Holst

Den 14 oktober lanserar Jernkontoret, designern Naim Josefi och parfymören Linda Landenberg Holst den nya doften Steel by Naim. Det är doften av en hållbar omställning.

– Steel by Naim är en doft som inspireras av den skandinaviska stjärnbeströdda midnatten och det kalla svenska stålet. I den lilla flaskan finns dessutom en vacker tråd av rostfritt stål från Outokumpu i Fagersta, en ekertråd som vanligtvis används till högkvalitativa cyklar, berättar Naim Josefi, modeskapare och stålentusiast.

– Utvecklingen av ståldoften har vi stöttat för att idén tänjer på gränsen för vad som är möjligt. Att tänja på gränsen måste vi vara beredda att göra hela tiden, både för att klara klimatutmaningen och för att behålla vår position som ledande stålnation i världen, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Doften av världens häftigaste material

Stål finns överallt. Det finns i många produkter och de produkter som inte innehåller stål har ofta producerats med hjälp av stål. Många tillverkningsprocesser och slutprodukter blir mer hållbara tack vare svenskt stål. Konstruktioner kan göras lättare och starkare och stålet kan förlänga livslängden på både material och produkter. Stålets egenskaper kan bidra till ökad energi- och resurseffektivitet och finns dessutom i livsviktiga medicinska verktyg och applikationer.

Doften av 100 procent återvinningsbart

Efterfrågan på stål ökar i världen. Stål är ett av världens mest återvunna material och skrot är en värdefull resurs. Men skrotet räcker inte till produktion av allt det stål som behövs. Därför behöver vi också producera stål med järnmalm.

Doften av en hållbar omställning

Järn- och stålindustrin i Sverige leder den hållbara omställningen.

– Järn- och stålföretagen i Sverige ligger i framkant när det gäller de teknikskiften som krävs för att minska våra koldioxidutsläpp och bli fossilfria. När vi visar att det är möjligt då inspirerar vi både stålindustrin globalt och andra industrier, säger Gert Nilson.

Mer om doften Steel by Naim

Modeskaparen Naim Josefi har med en innovativ blick låtit stål inspirera honom till att ta modeindustrin till nya outforskade områden. Doften inspireras av den skandinaviska stjärnbeströdda midnatten och det kalla svenska stålet. Noter i doften är aldehyd, viol, metall, svartvinbär, tränoter, patchouli och olibanum.

Parfymen finns att köpa på naimjosefi.com

Här kan du få en glimt av tråden av rostfritt stål från Outokumpu i Fagersta, som finns i parfymflaskan (youtube.com).

Hela dokumentärfilmen Beyond stål finns att se på Youtube (30 min).

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Del 6 av den nya dokumentärfilmen Beyond stål visar utvecklingen av parfymen Steel by Naim (4,50 min)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Naim Josefi, Steel by Naim och Linda Landenberg Holst
Naim Josefi, Steel by Naim och Linda Landenberg Holst
Ladda ned bild
Naim Josefi (pressbild)
Naim Josefi (pressbild)
Ladda ned bild
Linda Landenberg Holst - foto: Stefan Landenberg
Linda Landenberg Holst - foto: Stefan Landenberg
Ladda ned bild
Steel by Naim (pressbild)
Steel by Naim (pressbild)
Ladda ned bild

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska järn- och stålföretagen. Jernkontoret företräder järn- och stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Pressinbjudan: Konkurrenskraft i en föränderlig tid30.11.2023 09:56:19 CET | Pressinbjudan

Tisdag den 5 december samlar svensk järn- och stålindustri representanter från politik, akademi och industri för årets upplaga av Ståldagen. I år med fokus på samtal om hur vi säkerställer svensk konkurrenskraft och en konkurrenskraftig svensk järn- och stålindustri. Intresset för att delta har varit enormt och de fysiska platserna är fyllda med väntelista. Möjlighet finns att följa hela evenemanget digitalt.

Goda förutsättningar för forskning avgörande för industrisatsningar och omställning6.11.2023 09:36:34 CET | Pressmeddelande

För att Sverige och svensk industri fortsatt ska leda utveckling och omställning krävs en forskningspolitik som främjar forskning i Sverige. Jernkontorets inspel till regeringens forskningsproposition ger nio konkreta förslag för främjad forskning och kompetensförsörjning. Det inkluderar att öka transparensen i offentlig forskningsfinansiering och att koppla utbildningsanslaget till graden av arbetsmarknadsetablering efter genomförd utbildning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum