Studerande har bättre ekonomi men sämre studiesituation
En förbättrad ekonomisk situation för studenterna
I den nya rapporten ”Komvux- och högskolestuderandes ekonomiska och studiesociala situation 2021” är det 70 procent av de studerande som upplever sin ekonomi under studietiden som ganska bra till mycket bra. Det är ökning med 16 procent jämfört med 2017.
- Det är framförallt yngre som upplever sin ekonomi som positiv vilket kan bero på att äldre oftare har barn och högre utgifter. Vi ser också att drygt var tredje studerande arbetar parallellt med studierna, säger Peter Engberg, analytiker på CSN och författare till rapporten.
Bland de som arbetar upplever knappt hälften att arbetet påverkar studierna, och det är fler som anger att arbetet har positiv inverkan på studieresultatet än negativ inverkan.
Studiesituationen har försämrats
Under de föregående tre mätningarna har över 80 procent av de studerande angett att de har en bra eller mycket bra studiesituation. I årets rapport har den siffran sjunkit till 68 procent. Studiesituationen har till stor del försämrats av att fler behövt studera på distans under pandemin.
En majoritet av de studerande (67 procent) anger att de mår bra eller mycket bra. Jämfört med föregående undersökning ökar både andelen som anger att de mår bra eller mycket bra, och andelen som anger att de mår dåligt eller mycket dåligt. Samtidigt är andelen som anger olika hälsobesvär hög.
- Det är en lägre andel studerande som anger att de mår bra jämfört med befolkningen i stort. Samtidigt är det en majoritet av de studerande som anger att de mår bra eller mycket bra, säger Peter Engberg.
Om rapporten
Rapporten baseras på en enkätundersökning till studerande på komvux och folkhögskolor. Rapporten bifogas med pressmeddelanden men kan även hittas på CSNs hemsida (lägg in länk) under namnet ”Komvux- och folkhögskolestuderandes ekonomiska och sociala situation 2021”.
Kontaktuppgifter
Peter Engberg, analytiker på CSN
072-218 72 12
Sophia Beyer Rankila, t.f. presskontakt CSN
070-229 45 11
Nyckelord
Kontakter
Peter Engberg, analytiker på CSN
072-218 72 12
Sophia Beyer Rankilatf Pressekreterare CSNCSN
Tillförordnad Pressekreterare på CSN
Länkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
17 000 studerande återkrävs på studiemedel15.5.2025 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Just nu får cirka 17 000 studenter återkrav från CSN för att de tjänat för mycket pengar under studietiden. I genomsnitt ska de betala tillbaka 27 000 kronor inom 30 dagar till CSN till en sammanlagd summa på 464 miljoner kr. Högst andel återkrav görs i Stockholm, Dalarna och Västmanland. – Det här är går att undvika. Genom att ha koll på ditt fribelopp och meddela oss om du tjänar för mycket kan du slippa onödiga överraskningar, säger Charlotta Hansen, controller på CSN.
Få vabbar under studierna29.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Knappt 1 200 studerande med studiemedel anmälde vård av barn under 2024, trots att de har rätt att behålla studiemedlet när de behöver vabba. – Få utnyttjar sjukförsäkringen i studiestödssystemet. Men den är viktig att känna till så att studier och studiemedlet inte blir lidande när man behöver ta hand om sitt barn, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
10 000 ansökningar när ansökan för omställningsstudiestöd öppnade3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Klockan 20.00 den 1 april öppnade ansökan för omställningsstudiestöd under höstterminen 2025. Första ansökan kom in efter fem minuter, och vid midnatt hade nästan 10 000 ansökningar lämnats in.
Inbjudan till webbinarium: Erfarenheter av omställningsstudiestöd1.4.2025 14:20:27 CEST | Pressmeddelande
CSN hälsar välkommen till ett webbinarium den 9 april klockan 12.00 - 13.00 där rapporten Erfarenheter av omställningsstudiestöd presenteras.
Hälften bytte bransch efter studier med omställningsstudiestöd31.3.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
De som började studera med omställningsstudiestöd gjorde det för att de ville byta yrke, och efter avslutade studier hade hälften bytt bransch. Studerande med omställningsstudiestöd vid högskolan hade också bättre studieresultat än studerande med studiemedel. Det är några resultat från CSN:s uppföljning av den första tiden med omställningsstudiestödet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum