Sigtuna kommun

Framgångsrikt arbetsmarknadsprojekt för nyanlända – 94 procent i egen försörjning

Dela
Etableringslyftet skrev in sin första deltagare för tre år sedan och har sedan dess hjälpt närmare 360 personer i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner till egen försörjning. Trots ökande långtidsarbetslöshet och begränsningar under pandemin fortsätter projektet visa enastående resultat. Framgångsreceptet är ett unikt arbetssätt och ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen.
Foto: Jan Töve/Scandinav
Foto: Jan Töve/Scandinav

- Etableringslyftet är ett framgångsrikt exempel som visar på möjligheterna när Arbetsförmedlingen samarbetar med kommunerna för att minska arbetslösheten och få fler i egen försörjning, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Deltagarna i projektet är nyanlända och andra utrikesfödda som står långt ifrån arbetsmarknaden där majoriteten har kort skolgång bakom sig. Trots det har Etableringslyftet lyckats bidra till att 290 personer fått en anställning under de tre år som projektet pågått. 68 personer har kunnat gå vidare till utbildning med studiemedel.

- Med rätt förutsättningar och arbetssätt går det att hitta lösningar för en målgrupp som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vårt arbete bygger på närhet till deltagarna, arbetsgivarna och de inblandade myndigheterna, det är den direkta orsaken till våra goda resultat, säger Annika Nordgren, projektledare för Etableringslyftet.

Helhetsperspektiv och samarbete med företag

Etableringslyftets målgrupp har ofta behov av stöd från flera myndigheter och riskerar fastna i långtidsarbetslöshet om dessa inte samverkar. Projektet, som drivs med stöd från Europeiska Socialfonden, bygger framgången på det individuellt anpassade arbetssättet, samarbetet mellan Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna kommuner och samlokaliseringen med Arbetsförmedlingen - en absolut förutsättning för det goda resultatet.

Projektet har ett helhetsperspektiv på deltagarnas situation samtidigt som man har ett nära samarbete med ett stort antal arbetsgivare i regionen där man omsorgsfullt matchar deltagare och arbetsplats. Det gör placeringarna långsiktiga och leder till att deltagarnas kompetens tas tillvara, oavsett utbildningsnivå och kunskaper i svenska. Etableringslyftet stöttar också arbetsgivaren och deltagaren tillsammans, från första mötet och fortsatt under anställningen. Aktivt språkstöd gör det möjligt för deltagare att vara med i projektet även om de inte ännu lärt sig svenska.

Möt några av våra deltagare här >>> https://www.etableringslyftet.se/artiklar/moet-naagra-av-vaara-deltagare/

  • Totalt sedan starten i oktober 2018 har Etableringslyftet arbetat med 579 deltagare, Sigtuna 158, Sollentuna 233, Upplands Väsby 188.

  • Av dessa är 93 personer inskrivna just nu.

  • Om man räknar in de som avbrutit sitt deltagande i projektet p g a flytt, föräldraledighet eller annat så har 74% av deltagarna gått vidare till jobb eller studier.

  • Få - om några - liknande satsningar har visat lika goda resultat som detta projekt.

  • De flesta som börjat studera gör det mot bristyrken, framförallt inom vård och omsorg, undersköterska, barnskötare.

Talespersoner

Etableringslyftet: Annika Nordgren, projektledare 08-579 211 26, annika.nordgren@etableringslyftet.se

Sollentuna kommun: Anders Manell (L), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden 070-314 57 29, anders.manell@sollentuna.se

Sigtuna kommun: Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, 073-766 09 09, mattias.askerson@sigtuna.se

Upplands Väsby kommun: Ann-Christin L Frickner, (C) kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens näringslivs- och kompetensutskott, 08-590 970 51, ann-christin.frickner@upplandsvasby.se

Etableringslyftet är ett samverkansprojekt som drivs gemensamt av Arbetsförmedlingen och Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner med stöd av Europeiska Socialfonden ESF.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

I Sigtuna kommun bor 50 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. 

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye